Alphens EV

Veel wijzigingen in nieuwe concept Cultuurvisie

De nieuwe Cultuurvisie voor de gemeente Alphen aan den Rijn kost heel wat moeite om van de grond te trekken. De tweede versie is dinsdag 17 september door wethouder Leo Maat aan de pers gepresenteerd.

Toen de eerste Cultuurvisie aan de Alphense gemeenteraad werd voorgelegd werd deze snel naar de prullenbak verwezen. Hoewel wethouder Leo Maat in mei zei de visie zeker niet opnieuw te willen maken, meldde hij dinsdag 17 september dat de nieuwe versie van de Cultuurvisie behoorlijk is aangepast.

Volgens de wethouder zijn de belangrijkste wijzigingen en toevoegingen:

  • overzicht van alle voor cultuur gebruikte panden
  • onderzoek naar popmuseum in Oude Raadhuis Alphen
  • Parkvilla en Castellum blijven apart
  • aan het nieuwe Cultuurplatform kan iedereen deelnemen
  • lange termijn visie tot 2030 met evaluatie in 2025
  • mogelijk afstoten van Castellum door gemeente

Wat overeind is gebleven, is het belang van de beleving in de wijken en dorpen. "Cultuur kan overal", zegt Maat. "Cultuur moet dichtbij huis bereikbaar zijn."

Politiek
De kritiek van oppositie en coalitie ging in mei over het ontbreken van een 'echte visie', het ontbreken van financiële kaders, het ontbreken van erfgoed en musea in het stuk, het ontbreken van de grote culturele instellingen en het ontbreken van de Alphense 'eigenheid'.
De nieuwe versie van de Cultuurvisie zal op donderdag 3 oktober door de Alphense politiek worden besproken in een openbare commissievergadering. Als de fracties zich nu wel in het document kunnen vinden, wordt de Cultuurvisie 2019-2024 in de raadsvergadering van 17 oktober vastgesteld.

Op de foto: het Oude Raadhuis in Alphen-Stad kan een popmuseum worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.