Binnenstappen bij Ristorante Is Morus is binnenstappen in het zonnige zuiden. Van de inrichting en sfeer tot de gerechten, alles herinnert hier aan het mooie Italie. Gasten komen dan ook graag terug, en dat al veertig jaar lang. Een prachtige mijlpaal voor het Alphense restaurant.

Donderdag 20 augustus 2020 is een mooie dag voor het team van Is Morus. Het restaurant bestaat vandaag namelijk exact veertig jaar. Wat ooit begon als een klein restaurant in de Raadhuisstraat, is de afgelopen jaren onder Rolando en Lia uitgegroeid tot een volwaardig restaurant, inclusief delicatessenwinkel Dell Is Morus en La Cantina.

Begonnen als ‘pijpelaatje’

Met het idee om voor een paar jaar een restaurant te runnen, startten Rolando en Lia in 1980 met Is Morus. Op dat moment bestond het restaurant alleen uit het smalle pijpelaatje. De keuken bestond uit een vierpits gasfornuis, een vaatwasser was nog nergens te bekennen en reserveringen werden opgenomen op een krijtbordje. Eén ding is wel vergelijkbaar met nu: gasten staan te springen om een tafeltje.

Door de jaren heen bleef Is Morus groeien. Eerst kwam de serre erbij en al vrij snel volgde een tweede pizza oven. Dit allemaal om alle gasten te kunnen blijven voorzien van de lekkerste pizza’s, gecombineerd met de kwaliteit en snelle service die gasten gewend waren. De familiekamer kwam daar een aantal jaar geleden bij, waar gasten met de hele familie gezellig kunnen tafelen. Een paar maanden later volgde La Cantina, een idee van Francesco, de oudste zoon van Rolando en Lia. Hier kunnen gasten terecht voor een Italiaanse ‘aperitivo’ met verschillende hapjes, of voor een gezellige borrel.

De volgende generatie

De laatste paar jaar zijn de broers Francesco en Giuseppe steeds meer betrokken bij het reilen en zeilen van het restaurant. Het is de bedoeling dat zij in de toekomst het restaurant overnemen van hun ouders, iets waar beiden erg naar uitkijken. “Het belangrijkste is dat we de kwaliteit hooghouden, want dat zijn gasten van ons gewend. De Italiaanse sfeer, het eten en alles wat in en om het restaurant gebeurt, dient daar aan bij te dragen.”

De eerste stappen naar diverse vernieuwingen zijn inmiddels al gezet. Zo startte de broers vorig jaar met A Casa Tua, waarmee Is Morus de traditionele Italiaanse Is Morus ervaring naar jou toe brengt. “Het is een ideale manier om onze gasten op die manier ook te kunnen laten genieten van de lekkerste Italiaanse hapjes, van diverse smaken pizza’s tot antipasti, fingerfood en desserts.” Afgelopen maart kwam daar een afhaal- en bezorgservice bij, zodat gasten ook thuis kunnen blijven genieten van de lekkerste gerechten.

Veertig mooie jaren

Een jubileum moet natuurlijk ook gevierd worden. Op de planning stond eigenlijk een groot feest, maar omdat dit niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, heeft Is Morus wat anders verzonnen: alle gasten die donderdag in het restaurant eten, krijgen een kleinigheidje van het huis. “Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke cocktail”, oppert Giuseppe. “Op deze manier willen we onze trouwe gasten graag bedanken voor de afgelopen jaren en alle steun die we de afgelopen tijd hebben gekregen. We kijken vol vertrouwen uit naar wat de toekomst ons brengt en hopen dat we al onze gasten nog lang mogen verblijden met al het lekkers dat Is Morus te bieden heeft.”