Junis Kinderopvang

Veilig de weg op met de BSO Bus: “Het oefenen geeft vertrouwen”

Het nieuwe schooljaar gaat bijna van start in Alphen. De BSO Bus, de opvolger van de Stint, wordt dan ook in gebruik genomen door Junis Kinderopvang. Medewerkers worden deze zomervakantie klaargestoomd zodat kinderen straks veilig vervoerd kunnen worden.

Het elektrische voertuig de Stint werd een aantal jaar geleden ontwikkeld voor de buitenschoolse opvang. Sinds eind 2018 mag het voertuig niet meer de weg op. Dit als gevolg van het ongeval in Oss. De bedenker van De Stint heeft daarom een vervanger ontworpen, de BSO Bus. Hierdoor kunnen pedagogisch medewerkers weer zelfstandig kinderen vervoeren. Bij Junis Kinderopvang introduceren ze de BSO Bus vanaf de start van het nieuwe schooljaar. En daar komt heel wat bij kijken. 

Verplichte training

De voorbereidingen gingen bij Junis vorig jaar al van start. “Voorafgaand aan het gebruik van de BSO Bussen hebben we vorig jaar een werkgroep ingesteld”, weet woordvoerder Dewi du Clou te vertellen. “Vanuit ons implementatieplan zijn veiligheidsafspraken opgenomen in onze werkwijzer Veiligheid. Ouders zijn via onze ouderraad en oudercommissies om advies gevraagd. In juli zijn de eerste tien BSO Bussen geleverd en verdeeld over diverse locaties.”

Nieuw ten opzichte van het gebruiken van de Stint is dat medewerkers verplicht training moeten krijgen voordat zij kinderen mogen vervoeren in de BSO Bus. “Wij bieden medewerkers een onlinetraining en een praktijktraining aan. De praktijktraining wordt verzorgd door ProDrive. In deze training oefenen medewerkers met de BSO Bus en leggen een rijvaardigheidstraining af om in het bezit te komen van het verplichte certificaat.”

Junis heeft daardoor ook vertrouwen in de BSO Bus. “Deze gedegen aanpak vinden wij zeer waardevol en wordt ook zo door de medewerkers ervaren. Vooral het oefenen en weten hoe te handelen geeft vertrouwen voor het besturen van de BSO Bus”, zegt Du Clou. “Uiteraard is het weer even wennen om vertrouwd te raken, maar dat pakken de medewerkers snel op. De extra veiligheidsaspecten zoals een noodknoop bieden de extra zekerheid voor bestuurder, ouders en kinderen.”

Veiliger

De BSO Bus heeft qua model veel weg van de oude Stint, maar veel aspecten zijn anders. Zowel de wielen en de remmen als de stang tussen de benen van de bestuurder zijn aangepast. Hiermee wordt de stabiliteit verhoogd, aangezien de bestuurder nu tijdens het rijden tegen de bestuurderssteun aan kan leunen, wat vooral een voordeel is in de bochten. Door het toevoegen van nieuwe rolbeugels over de bak waar de kinderen in zitten, kan worden voorkomen dat het voertuig kantelt. Ook is er een noodstopschakelaar toegevoegd, waarmee in geval van nood de aandrijving kan worden uitgeschakeld.

Al deze veranderingen hebben ervoor gezorgd dat Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat de BSO Bus de weg op mag. Maar zorgt dit ook voor een vertrouwder gevoel bij ouders? “Junis heeft ouders het afgelopen jaar regelmatig geïnformeerd over het goedkeuringstraject en de aangescherpte eisen voor het gebruik en besturen van de BSO Bus. Deze informatie tezamen met de adviesaanvraag via onze ouderraad en afstemming met de oudercommissies geeft ouders vertrouwen in het veilig inzetten van de BSO Bus”, legt Du Clou uit.

Uiteindelijk blijft de beslissing of zij hun kind willen laten vervoeren in de BSO Bus wel in handen van ouders. “Ouders bepalen uiteindelijk zelf of hun kind/kinderen mee mogen rijden in de BSO Bus door hiervoor toestemming te geven via ons ouderportaal. Natuurlijk respecteren we de keuze van ouders als zij geen toestemming geven om hun kind op deze wijze te vervoeren. Wat in ieder geval bijdraagt aan een vertrouwd gevoel is dat de leeftijdsgrens voor kinderen die met de BSO Bus vervoerd mogen worden verhoogd is naar 4 jaar.”

BSO Bus gaat de weg op

Op sommige plekken in Nederland is de BSO Bus al in gebruik. In Alphen zullen kinderen na de zomervakantie worden vervoerd in de BSO Bussen. “Deze zomervakantie zetten we de BSO Bussen in om te oefenen met de vaste veilige routes, welke vooraf in kaart gebracht zijn en zijn vastgelegd en besproken met de oudercommissies van de locaties. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar gaan we de BSO Bussen inzetten om kinderen te vervoeren tussen school en opvang en daarnaast voor vervoer naar uitjes.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:29

Alphense Rietveldsluis weer open vanwege einde droogte

Afgelopen zomer was het heel droog in Nederland, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit zorgde voor watertekort waardoor er enkele maatregelen genomen werden door het Hoogheemraadschap van Rijnland. De laatste maatregelen worden nu opgeheven.

Verkeer en vervoer vandaag 15:42

Inchecken met je betaalpas? Bij Arriva kan dat sinds kort in Alphen aan den Rijn

Reizen in de bussen van Arriva in Alphen aan den Rijn is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf 5 oktober ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar.

Advertorial Handel en dienstverlening vandaag 14:59

Martens Riool Onderhoud is er áltijd voor jou

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis en je ontdekt dat je WC verstopt zit of dat er ineens kleine, hartvormige, zwarte vliegjes in je gang zitten. Wie kan je bellen om te helpen? Martens Riool en Onderhoud.

Kinderen vandaag 14:09

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! is begonnen

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek staat als altijd het kinderboek centraal. Door het hele land, en dus ook in Alphen aan den Rijn, worden activiteiten georganiseerd. Op scholen, bij bibliotheken, en in boekhandels.