Junis Kinderopvang

Veilig de weg op met de BSO Bus: “Het oefenen geeft vertrouwen”

Het nieuwe schooljaar gaat bijna van start in Alphen. De BSO Bus, de opvolger van de Stint, wordt dan ook in gebruik genomen door Junis Kinderopvang. Medewerkers worden deze zomervakantie klaargestoomd zodat kinderen straks veilig vervoerd kunnen worden.

Het elektrische voertuig de Stint werd een aantal jaar geleden ontwikkeld voor de buitenschoolse opvang. Sinds eind 2018 mag het voertuig niet meer de weg op. Dit als gevolg van het ongeval in Oss. De bedenker van De Stint heeft daarom een vervanger ontworpen, de BSO Bus. Hierdoor kunnen pedagogisch medewerkers weer zelfstandig kinderen vervoeren. Bij Junis Kinderopvang introduceren ze de BSO Bus vanaf de start van het nieuwe schooljaar. En daar komt heel wat bij kijken. 

Verplichte training

De voorbereidingen gingen bij Junis vorig jaar al van start. “Voorafgaand aan het gebruik van de BSO Bussen hebben we vorig jaar een werkgroep ingesteld”, weet woordvoerder Dewi du Clou te vertellen. “Vanuit ons implementatieplan zijn veiligheidsafspraken opgenomen in onze werkwijzer Veiligheid. Ouders zijn via onze ouderraad en oudercommissies om advies gevraagd. In juli zijn de eerste tien BSO Bussen geleverd en verdeeld over diverse locaties.”

Nieuw ten opzichte van het gebruiken van de Stint is dat medewerkers verplicht training moeten krijgen voordat zij kinderen mogen vervoeren in de BSO Bus. “Wij bieden medewerkers een onlinetraining en een praktijktraining aan. De praktijktraining wordt verzorgd door ProDrive. In deze training oefenen medewerkers met de BSO Bus en leggen een rijvaardigheidstraining af om in het bezit te komen van het verplichte certificaat.”

Junis heeft daardoor ook vertrouwen in de BSO Bus. “Deze gedegen aanpak vinden wij zeer waardevol en wordt ook zo door de medewerkers ervaren. Vooral het oefenen en weten hoe te handelen geeft vertrouwen voor het besturen van de BSO Bus”, zegt Du Clou. “Uiteraard is het weer even wennen om vertrouwd te raken, maar dat pakken de medewerkers snel op. De extra veiligheidsaspecten zoals een noodknoop bieden de extra zekerheid voor bestuurder, ouders en kinderen.”

Veiliger

De BSO Bus heeft qua model veel weg van de oude Stint, maar veel aspecten zijn anders. Zowel de wielen en de remmen als de stang tussen de benen van de bestuurder zijn aangepast. Hiermee wordt de stabiliteit verhoogd, aangezien de bestuurder nu tijdens het rijden tegen de bestuurderssteun aan kan leunen, wat vooral een voordeel is in de bochten. Door het toevoegen van nieuwe rolbeugels over de bak waar de kinderen in zitten, kan worden voorkomen dat het voertuig kantelt. Ook is er een noodstopschakelaar toegevoegd, waarmee in geval van nood de aandrijving kan worden uitgeschakeld.

Al deze veranderingen hebben ervoor gezorgd dat Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat de BSO Bus de weg op mag. Maar zorgt dit ook voor een vertrouwder gevoel bij ouders? “Junis heeft ouders het afgelopen jaar regelmatig geïnformeerd over het goedkeuringstraject en de aangescherpte eisen voor het gebruik en besturen van de BSO Bus. Deze informatie tezamen met de adviesaanvraag via onze ouderraad en afstemming met de oudercommissies geeft ouders vertrouwen in het veilig inzetten van de BSO Bus”, legt Du Clou uit.

Uiteindelijk blijft de beslissing of zij hun kind willen laten vervoeren in de BSO Bus wel in handen van ouders. “Ouders bepalen uiteindelijk zelf of hun kind/kinderen mee mogen rijden in de BSO Bus door hiervoor toestemming te geven via ons ouderportaal. Natuurlijk respecteren we de keuze van ouders als zij geen toestemming geven om hun kind op deze wijze te vervoeren. Wat in ieder geval bijdraagt aan een vertrouwd gevoel is dat de leeftijdsgrens voor kinderen die met de BSO Bus vervoerd mogen worden verhoogd is naar 4 jaar.”

BSO Bus gaat de weg op

Op sommige plekken in Nederland is de BSO Bus al in gebruik. In Alphen zullen kinderen na de zomervakantie worden vervoerd in de BSO Bussen. “Deze zomervakantie zetten we de BSO Bussen in om te oefenen met de vaste veilige routes, welke vooraf in kaart gebracht zijn en zijn vastgelegd en besproken met de oudercommissies van de locaties. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar gaan we de BSO Bussen inzetten om kinderen te vervoeren tussen school en opvang en daarnaast voor vervoer naar uitjes.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 09:26

Stichting Help Anders bundelt krachten met Nationaal Fonds Kinderhulp

Per 1 april heeft Stichting Help Anders een belangrijke samenwerking aangekondigd met het Nationaal Fonds Kinderhulp, met als doel om kinderen en jongeren in Nederland die in armoede leven nog effectiever te helpen. Als ondersteunende partner van Kinderhulp zal Stichting Help Anders nu aanvragen kunnen indienen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 20 jaar, wanneer er geen andere voorzieningen beschikbaar zijn.

Advertorial Theater gisteren 17:50

Bijgeboekte voorstellingen met bekende namen bij Parkvilla

Het culturele seizoen loopt hetzelfde als een schooljaar: van september tot en met juli. Maar dat wil niet zeggen dat er in het seizoen geen theatervoorstellingen worden bijgeboekt. Op 16 mei komt Marcel van Roosmalen naar Parkvilla met zijn voorstelling Totaal 3 On Tour en op zondagmiddag 9 juni komen Rob Urgert en Joep van Deudekom met de De Verbinders.

Openbaar vervoer gisteren 16:45

In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva

Reizigers kunnen voortaan eenvoudig reizen en betalen door in- en uit te checken met de betaalpas. Nu nog zonder kortingen of abonnement. Daarnaast blijft het mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of om een kaartje te kopen bij de chauffeur. Reizen met de betaalpas is onderdeel van OVpay, de nieuwe manier van betalen in het ov.

Calamiteiten gisteren 16:25

N207-Oostkanaalweg afgesloten na ongeval

Op de N207-Oostkanaalweg, tussen Oranje Nassausingel en Nieuwkoopseweg, heeft zich een ongeval voorgedaan waarbij twee auto's en een vrachtwagen betrokken waren. Als gevolg hiervan is de weg momenteel afgesloten. Het verkeer staat vast tot en met Ter Aar.