Advertorial Algemeen

Verbinden is belangrijk in het werk als sociaal makelaar

Lahbib El Houari is sociaal makelaar bij Tom in de Buurt in de wijk Ridderveld. “Tweeënhalf jaar geleden bestond deze functie nog niet en werd deze gecreëerd door de gemeente Alphen aan den Rijn”, vertelt hij trots. Als sociaal makelaar zoekt Lahbib de connectie op met de Alphenaren door “outreachend” te werken en straat op te gaan.

De gemeente Alphen aan den Rijn merkte dat verschillende buurten niet goed werden bereikt. Er was iemand nodig die de bewoners in de buurt ging opzoeken door de straat op te gaan en aan te bellen bij de bewoners. Lahbib is nu ruim twee jaar sociaal makelaar en zou niets liever willen. “Ik ga af op de mensen, bel aan, kijk wat er aan de hand is en ben de schakel tussen de organisaties en bewoners”, legt Lahbib uit. “Als er problemen zijn ga ik kijken welke ketenpartners er nodig zijn om deze op te lossen. Maar ook werk ik samen met bewoners aan nieuwe initiatieven, zoals het opknappen van pleinen, speelplekken voor kinderen, rapen we zwerfvuil op en maken we de buurt veilig en groener.” Samen met de bewoners vrolijkt hij de boel op en zorgt hij dat er een veilig gevoel heerst en sociaal cohesie in de buurten toeneemt.

“Luisteren is het belangrijkste in mijn werk als sociaal makelaar” - Lahbib El Houari

“Ik werk veel samen met collega’s van Tom in de buurt en van andere instanties. Als zij vastlopen of hulp nodig hebben trek ik samen met hen op om te kijken waar de knelpunten zitten. Zo zijn we recent bezig geweest met casussen waar huiselijk geweld voorkwam of een heftige scheiding. Het is aan ons om dan te kijken hoe wij de inwoners zo goed mogelijk kunnen helpen.”

Lahbib is ook druk met het saamhorigheidsgevoel in een wijk. “Er zijn al verschillende werkgroepen opgezet. Zij komen op voor de buurt, organiseren activiteiten voor bewoners, houden de wijk samen schoon en organiseren bijvoorbeeld één keer per jaar een schoonmaakactie.” Lahbib vindt het belangrijk dat buren samenwerken, het is positief voor het sociaal cohesie gevoel in de buurten. “Ook problemen in de wijk kunnen worden opgepakt door een werkgroep. Ze kunnen bewoners wijzen op bijvoorbeeld gedrag. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je elkaar veel beter begrijpen, in plaats van de oordelen.”

Tom in de buurt bereikt een hoop mensen, zij hebben oren en ogen overal. “Wij zijn er voor de mensen die de stap tot hulp niet durven te zetten, wij zijn het steuntje in de rug. Ik ben de verbinder, ik breng vraag en aanbod bij elkaar. Het is van belang dat we als organisaties goed met elkaar verbonden zijn om onze bewoners zo goed mogelijk te helpen. Het vertrouwen moeten worden gekweekt tussen de buurtbewoners, klanten en de zorgaanbieders.”

De functie als sociaal makelaar is Lahbib op het lijf geschreven. Met 22 jaar ervaring weet Lahbib wat hij doet. “Problemen zijn er overal en wij zijn er om deze op te lossen. Het belangrijkste is dat we luisteren naar de problemen die bewoners hebben en investeren in vertrouwen. Doorzettingsvermogen is belangrijk in deze functie, niet alles lukt in één keer. Ik haal voldoening uit dit werk. Als ik bij een oudere heer op bezoek ga om te kijken hoe het met hem gaat en hem blij kan maken met mijn bezoek, dan ben ik ook blij. Alles wat je geeft, krijg je ook weer terug.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 13:17

Informatiemarkt om vergroenen voortuinen te stimuleren

Begin augustus vond er een informatiemarkt plaats op de Lauwers in Alphen. Het thema? Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om het vergroenen van particuliere voortuinen te stimuleren.

Coronavirus in Alphen vandaag 11:51

Nieuwe corona testlocatie wordt weer een drive-in

De corona testlocatie in Alphen gaat verhuizen naar een nieuw adres. GGD Hollands Midden laat nu weten dat de nieuwe locatie achter het AVIA tankstation aan de Kalkovenweg een drive-in wordt. “Dit is veiliger voor ons personeel”, laat een woordvoerster weten.

Overige vandaag 10:47

Zoveel wifi-hotspots heeft Alphen

Je loopt door het centrum en wilt even snel iets opzoeken. Veel mensen maken dan gebruik van openbare wifi. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft meerdere wifi-hotspots, maar komt niet in de buurt van gemeentes als Oegstgeest, Zoetermeer en Leiden.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:02

Moderne showroomkeuken te koop bij Marquardt Keukens

Heb jij net een nieuwe woning gekocht? Of is jouw keuken toe aan vernieuwing? Dan ben je bij Marquardt Keukens aan het juiste adres. In de showroom kun je boordevol inspiratie opdoen. Extra leuk: een van de showroomkeukens kun je nu voordelig aanschaffen!

Calamiteiten vandaag 09:15

Onkruid bestrijden met gasbrander gaat mis en resulteert in brand

Op woensdag 12 augustus trof Handhaving Alphen aan den Rijn tijdens hun surveillance een brand aan in de bosjes naast de Prins Bernhardlaan, ter hoogte van het spoor. De brand ontstond doordat iemand onkruid wilde verwijderen met een gasbrander.