Advertorial Algemeen

Verbinden is belangrijk in het werk als sociaal makelaar

Lahbib El Houari is sociaal makelaar bij Tom in de Buurt in de wijk Ridderveld. “Tweeënhalf jaar geleden bestond deze functie nog niet en werd deze gecreëerd door de gemeente Alphen aan den Rijn”, vertelt hij trots. Als sociaal makelaar zoekt Lahbib de connectie op met de Alphenaren door “outreachend” te werken en straat op te gaan.

De gemeente Alphen aan den Rijn merkte dat verschillende buurten niet goed werden bereikt. Er was iemand nodig die de bewoners in de buurt ging opzoeken door de straat op te gaan en aan te bellen bij de bewoners. Lahbib is nu ruim twee jaar sociaal makelaar en zou niets liever willen. “Ik ga af op de mensen, bel aan, kijk wat er aan de hand is en ben de schakel tussen de organisaties en bewoners”, legt Lahbib uit. “Als er problemen zijn ga ik kijken welke ketenpartners er nodig zijn om deze op te lossen. Maar ook werk ik samen met bewoners aan nieuwe initiatieven, zoals het opknappen van pleinen, speelplekken voor kinderen, rapen we zwerfvuil op en maken we de buurt veilig en groener.” Samen met de bewoners vrolijkt hij de boel op en zorgt hij dat er een veilig gevoel heerst en sociaal cohesie in de buurten toeneemt.

“Luisteren is het belangrijkste in mijn werk als sociaal makelaar” - Lahbib El Houari

“Ik werk veel samen met collega’s van Tom in de buurt en van andere instanties. Als zij vastlopen of hulp nodig hebben trek ik samen met hen op om te kijken waar de knelpunten zitten. Zo zijn we recent bezig geweest met casussen waar huiselijk geweld voorkwam of een heftige scheiding. Het is aan ons om dan te kijken hoe wij de inwoners zo goed mogelijk kunnen helpen.”

Lahbib is ook druk met het saamhorigheidsgevoel in een wijk. “Er zijn al verschillende werkgroepen opgezet. Zij komen op voor de buurt, organiseren activiteiten voor bewoners, houden de wijk samen schoon en organiseren bijvoorbeeld één keer per jaar een schoonmaakactie.” Lahbib vindt het belangrijk dat buren samenwerken, het is positief voor het sociaal cohesie gevoel in de buurten. “Ook problemen in de wijk kunnen worden opgepakt door een werkgroep. Ze kunnen bewoners wijzen op bijvoorbeeld gedrag. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je elkaar veel beter begrijpen, in plaats van de oordelen.”

Tom in de buurt bereikt een hoop mensen, zij hebben oren en ogen overal. “Wij zijn er voor de mensen die de stap tot hulp niet durven te zetten, wij zijn het steuntje in de rug. Ik ben de verbinder, ik breng vraag en aanbod bij elkaar. Het is van belang dat we als organisaties goed met elkaar verbonden zijn om onze bewoners zo goed mogelijk te helpen. Het vertrouwen moeten worden gekweekt tussen de buurtbewoners, klanten en de zorgaanbieders.”

De functie als sociaal makelaar is Lahbib op het lijf geschreven. Met 22 jaar ervaring weet Lahbib wat hij doet. “Problemen zijn er overal en wij zijn er om deze op te lossen. Het belangrijkste is dat we luisteren naar de problemen die bewoners hebben en investeren in vertrouwen. Doorzettingsvermogen is belangrijk in deze functie, niet alles lukt in één keer. Ik haal voldoening uit dit werk. Als ik bij een oudere heer op bezoek ga om te kijken hoe het met hem gaat en hem blij kan maken met mijn bezoek, dan ben ik ook blij. Alles wat je geeft, krijg je ook weer terug.”


Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 17:04

Heijmink werkt al 35 jaar bij de politie: ''Mensen zijn mondiger geworden''

Frank Heijmink begon in 1985 zijn loopbaan bij de politie in Alphen aan den Rijn als ‘gewone’ agent op straat. Nu, 35 jaar later en werkzaam in inmiddels zijn vijfde politiebureau, is de 56-jarige Frank alweer zes jaar Operationeel Expert op het thema horeca en ondernemers. “De diversiteit maakt dit vak zo mooi!”

Advertorial Sport gisteren 15:59

Alphen Beweegt en 4Sport organiseren gratis jongerenbootcamp

Heb jij zin om een uur lang het beste uit jezelf te halen? Ben je niet bang om vies te worden, en wil je lekker sporten in de buitenlucht? Dan zien Alphen Beweegt en 4Sport jou volgende week bij de jongerenbootcamp!

Wonen en bouwen gisteren 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige gisteren 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok.