Common Affairs

Verdichting in Alphen aan den Rijn: maatschappelijke opgaven en afweging

De verdichtingsinitiatieven van de Gemeente Alphen aan den Rijn gaan niet alleen over het bouwen in de gemeente, maar houden ook rekening met maatschappelijke belangen. Met gebruik van een afwegingskader beoordeelt de gemeente wat wel of niet wenselijk is.

De gemeente staat met het verdichten van Alphen aan den Rijn voor meerdere uitdagingen op maatschappelijk gebied. Op zeven maatschappelijke opgaven hoopt de gemeente een antwoord te geven.

Stedelijke inpassing

Om de stedelijke structuur van Alphen te versterken en rekening te houden met ‘de menselijke maat’ komt de gemeente met de ‘Alphense laag’. Hiermee wordt een bebouwing tot ongeveer vijf bouwlagen vastgesteld omdat er tot deze laag nog goed contact met de stedelijke buitenruimte kan plaatsvinden en men niet het gevoel heeft ‘in de lucht’ te wonen.

Wel is er mogelijkheid om hoogbouw toe te voegen op de basis van de ‘Alphense laag’ tot 12 lagen. In de drie ‘plus-gebieden’, te weten de Euromarkt, winkelcentrum De Aarhof en Rijnhaven-Oost, is bebouwing tot 15 lagen toegestaan. Ook is losse hoogbouw mogelijk bij de invalswegen van Alphen, zoals de uitrit bij de N11. Deze gebouwen zullen zorgen voor herkenning van Alphen.

Stedelijke uitstraling met groen

Volgens de gemeente zal groen een grote rol spelen in de uitstraling van Alphen. Tijdens de bouw zal gelet worden op groene gevels en groene daken, maar ook op groene balkons en buitenruimtes. Ook zal bij balkons en terrassen rekening gehouden worden met privacy. Verder wil de gemeente de ‘plint’, de grondlaag van een gebouw, aantrekkelijk maken voor inwoners. In plaats van gesloten gevels, die een sociaal oncomfortabel gevoel geven, zal gezorgd worden voor een transparante uitstraling die ruimte biedt.

Een woonomgeving met groen heeft meerdere voordelen. Groen zorgt voor een gezondere leefomgeving, draagt bij aan gevoel van geluk, werkt verkoelend in tijden van hitte en draagt bij aan de biodiversiteit. Om te zorgen dat het groen tijdens het verdichtingsproces beschermd wordt komt de gemeente met enkele ‘groenprincipes’.

Er wordt een netwerk van groen aangelegd door heel Alphen om mens en dier met elkaar te verbinden. Ook zullen meerdere kleine plantsoentjes aangelegd worden op verschillende plekken in Alphen. Dit zal zorgen voor een betere leefbaarheid en meer ontmoeting. Ook zal er divers geplant worden en zal er variatie zijn in structuur om biodiversiteit te herstellen.

Duurzaam bouwen

Ook duurzaamheid wordt meegenomen in het intensiveringsplan. Zo wil de gemeente tijdens de bouw bijdragen aan de energietransitie, duurzame mobiliteit, het veranderende klimaat, betere diversiteit, hergebruik van grondstoffen en een beperking van de CO2-uitstoot. De gemeente zal zich hierbij houden aan de eisen gesteld in het convenant Klimaatadaptief bouwen:

  • 50 mm water zal worden vastgehouden op of rondom het gebouw;
  • Ingangen worden hoger geplaatst vanwege het verhoogde risico op overstromingen;
  • Meer biodiversiteit;
  • Hittestress beperken door middel van bijvoorbeeld groene daken als verkoeling;

Om goed in te spelen op deze punten zal de gevoeligheid voor overstroming, wateroverlast, hitte of droogte in kaart worden gebracht. Ook zullen waar mogelijk zonnepanelen worden geplaatst.

Mobiliteit

De gemeente wil tijdens het intensiveringsproces ook extra aandacht vestigen op mobiliteit. Zo zal het gebruik van de fiets en openbaar vervoer gestimuleerd worden door te verdichten op plekken die goed bereikbaar zijn met het OV. Ook worden betere fiets- en wandelroutes aangelegd en worden parkeerplaatsen en laadfaciliteiten meegenomen in de intensiveringsvisie.

Programma

Verder moet volgens de gemeente worden gestreefd naar een stad met gemengde voorzieningen voor verschillende doelgroepen zoals starters, gezinnen en senioren. Ook moet het aanbod voor woningen afgestemd worden op de behoefte en in verschillende prijsklassen. Verder wil de gemeente zich focussen op sociale cohesie en het bouwen van woningen rondom ontmoetingsplekken of gedeelde voorzieningen zoals sportscholen, bibliotheken, horeca en zorg.

Leefbaarheid en veiligheid

Ten slotte is leefbaarheid en veiligheid een belangrijk punt om rekening mee te houden. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners zich gelukkig, fijn en veilig voelen in hun omgeving. Ook is het belangrijk dat het aantal voorzieningen wordt afgestemd op het bewonersaantal om te zorgen dat Alphen ‘leefbaar’ blijft.

Verder zorgt een verbeterde kwaliteit op straat voor een veiliger gevoel. Zo moeten ongewenste hangplekken voorkomen worden, wat zal zorgen voor betere sociale veiligheid. Het creëren van ontmoetingsplekken zal ook moeten zorgen voor betere leefbaarheid en veiligheid. In grotere gebouwen zal een huismeester of een conciërge komen om het gevoel van veiligheid te vergroten en  zullen collectieve functies worden gemaakt voor sociale cohesie.

Het intensiveringsplan houdt ook rekening met lucht, licht, geluid en privacy wat betreft woningen. Zo zal er een bezonningsonderzoek worden gedaan zodat de zon ten minste twee uur op de woning staat. Ook zal bij gebouwen van 30 meter en hoger een onderzoek worden gedaan naar windhinder en windgevaar om de woningen leefbaar en veilig te bouwen.

Klik hier voor het gehele intensiveringsplan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.