Alphens

Vergoeding voor stembureauleden en tellers gaat aankomende verkiezing omhoog in Alphen

Op woensdag 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dit zal er door het coronavirus anders aan toegaan dan andere jaren. Omdat hier extra werkzaamheden bij komen kijken, gaat de vergoeding voor stembureauleden en tellers aankomende verkiezing omhoog in Alphen.

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich opgeven als stembureaulid of teller. Op de dag van de verkiezing controleer je de stempassen van de kiezers, reik je stembiljetten uit en let je er op dat alles volgens de regels verloopt. Na het sluiten van de stembureaus worden de stemmen geteld en worden de processen-verbaal opgemaakt.

Een aantal ‘vaste’ stembureauleden en tellers kunnen deze verkiezingen niet meehelpen vanwege de coronapandemie. De vergoeding voor deze verkiezing in coronatijd wordt daarom eenmalig verhoogd. Voor een stembureaulid is de vergoeding daarom € 200, terwijl dit normaal € 150 is. De vergoeding voor een teller is bij een reguliere verkiezing € 35, maar bij de aankomende verkiezingen in maart is dit verhoogd naar € 50.

Aangepaste inrichting 

Door het coronavirus verloopt de inrichting en werkwijze in de stembureaus anders dan normaal. Bij het inrichten van de stembureaus wordt daarom rekening gehouden met de maatregelen zoals die door het RIVM zijn vastgesteld. Het stembureau wordt zo ingericht dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook worden er schermen geplaatst tussen stembureauleden en kiezers en zijn er diverse beschermingsmiddelen en desinfectiemiddelen beschikbaar.

De stembureauleden en tellers die zich bezig houden met bovenstaande werkzaamheden, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze ook nog op het handhaven van de coronamaatregelen moeten letten. De gemeente zet namelijk een extra stembureaulid in om ervoor te zorgen dat kiezers onderling voldoende afstand bewaren, er niet teveel kiezers tegelijkertijd in het stembureau aanwezig zijn en de andere aanwijzingen goed worden opgevolgd. Het minimum aantal stembureauleden per stembureau is dan ook verhoogd van 3 naar 4.

Locaties 

Aankomende verkiezing zullen er naar verwachting 71 stembureaus in de gemeente zijn. Een deel van deze locaties zal in een school of verpleeghuis zijn. Het streven van de gemeente is om scholen ook aankomende verkiezing in te zetten als stemlokaal. Dit om over voldoende locaties te beschikken. Toegang tot stemlokalen in verzorgingshuizen wordt mogelijk beperkt tot kiezers die wonen of verblijven op deze locaties.

Op sommige locaties kan het zijn dat er wel genoeg ruimte is om een stem uit te brengen, maar niet om de stemmen te tellen. Voor deze locaties kan een aparte tellocatie worden aangewezen. Een overzicht van alle stemlocaties wordt op een later moment bekendgemaakt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 16:36

Hermitage: The Power of Art film én college

Na de special met Frida Kahlo organiseert Parkvilla een passe-partout met de film De Hermitage: The Power of Art. Voorafgaand aan de indrukwekkende film geeft kunsthistorica en docente Karin Braamhorst een inleiding.

Wonen en bouwen gisteren 15:10

Het is goed gesteld met het onderhoud van sociale huurwoningen in Alphen

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zeker 80.000 sociale huurwoningen in Nederland flinke gebreken vertonen. Veel woningen scoren slecht of zeer slecht. In Alphen aan den Rijn blijkt dat mee te vallen. En daar is woningcorporatie Woonforte maar wat trots op.

Blog Sport gisteren 14:29

VC Castellum JA1 begint het seizoen met winst

Afgelopen vrijdag 17 september nam de JA1 onder support van de thuistribune het op tegen de JA1 van Leython DC Leiderdorp. De teams hadden elkaar niet lang hoeven te missen, aangezien een week geleden de Alphenaren 4-0 van Leython gewonnen hadden in een oefenwedstrijd. Overmoedigheid weerhield het team er echter niet van om opnieuw een topwedstrijd neer te zetten. De uitslag van de wedstrijd was 4-0 voor Castellum.