Alphens EV

Verkeersveiligheidsplan kan zo door naar gemeenteraad

Tijdens de bespreking van het Verkeersveiligheidsplan 2021-2026 bleek dat wethouder Kees van Velzen zijn huiswerk goed had gedaan. Het plan wordt in de raad van januari als hamerstuk op de agenda gezet. Toch werd op een aantal punten naar uitleg gevraagd.

Gerard Huiskamp sprak namens de Fietsersbond tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 7 januari. Hoewel de Fietsersbond het een goede zaak vindt dat de gemeente Alphen aan den Rijn aan de slag gaan met veiliger verkeer, verbaast het de bond dat er weinig concreets wordt gedaan met de snelheid. "Wij dringen al enkele jaren aan om de snelheid in de bebouwde kom te verlagen van 50 naar 30 km per uur. Dat is een kwestie van jaren omdat het om een mentaliteitswijziging gaat."

Een groot deel van de politieke fracties is het hiermee eens en ook wethouder Van Velzen heeft geen moeit met verlaging van de maximumsnelheid. De adder onder het gras: "Een bord plaatsen is niet genoeg. We moeten dan ook de wegen inrichten op een lagere snelheid." De wethouder zal wel alvast zorgen dat visueel duidelijk wordt waar de huidige 30 km wegen liggen.
De uitvoering gaat overigens vele jaren duren, dat geldt voor het hele plan. "Als alles snel moet worden uitgevoerd, zeg in drie jaar tijd, dan kan dat niet met het huidige budget", legde Van Velzen uit. 

Speerpunten
Verschillen partijen gaven aan dat het plan wel erg theoretisch is. De wethouder beloofde dan ook om nog dit jaar met een inventarisatie te komen, zodat het plan meteen een stuk concreter wordt.
Het nieuwe Verkeersveiligheidsplan heeft als speerpunten:

  • verminderen aantal verkeersslachtoffers
  • aanpak grijze wegen
  • uitvoeringsagenda fietsplan
  • educatieplan
  • aanpak knelpunt N209-Heerewegh

Onveilig gevoel
In het verkeersplan wordt een aantal concrete maatregelen besproken. Daar zit een aantal knelpunten waar veel klachten over zijn niet bij. "Dat mensen zich onveilig voelen op een bepaalde plek betekent niet dat het objectief onveilig is. De echte onveilige plekken hebben zeker voorrang om te worden aangepakt", aldus de wethouder.
Notoire klagers krijgen een 'veegbrief' waarin nog een laatste keer antwoord op vragen en opmerkingen wordt gegeven. Dit omdat de klachten keer op keer hetzelfde zijn en er hetzelfde antwoord komt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.