Alphens

Verkiezingen leggen druk op gemeenten, ministerie neemt maatregelen

Minister Hugo de Jonge heeft onlangs een evaluatie van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van afgelopen 15 maart aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de verkiezingen een zeer grote druk hebben gelegd op gemeenten. Het kabinet neemt maatregelen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schreef in een evaluatie aan de Tweede Kamer dat de verkiezingen van afgelopen maart goed verlopen zijn. Wel staan gemeenten onder druk tijdens verkiezingen. Hugo de Jonge: “De organisatie van een verkiezing is een enorme klus voor gemeenten. Ook bij de afgelopen verkiezingen hebben we dat gezien. Vele gemeenteambtenaren en vrijwilligers hebben zich, vaak ook tot diep in de nacht, ingezet.”

Nieuwe maatregelen

Om dit te voorkomen tijdens de Tweede Kamerverkiezing dit najaar, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met Kiesraad, de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), gekeken naar mogelijkheden om gemeenten te ondersteunen.

In de instructies wordt nu duidelijker uitgelegd hoe om te gaan met onverklaarbare verschillen tijdens het telproces. Na één keer alle stemmen te hebben geteld op woensdagavond, kunnen stembureaus stoppen met tellen. Als er echter sprake is van onverklaarbare verschillen bij het tellen, zullen de stemmen van dat specifieke stembureau op de volgende dag opnieuw worden geteld. Hierdoor hoeven stembureaus niet meer tot in de late uren van de nacht door te gaan met tellen.

Daarnaast is de Kiesraad bezig met het vereenvoudigen van processen om de gemeenten te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de ondersteunende software die gemeenten gebruiken het optellen van de stemmen (OSV2020). Het ministerie ondersteunt de gemeenten met een wervingscampagne bij het vinden van voldoende stembureauleden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.