Advertorial Politiek plein

Verkiezingsprogramma 2022 D66 in de maak

Een kijkje in de totstandkoming van een verkiezingsprogramma door middel van een interview met Tim Romaniuk, lid van de programmacommissie D66 Groene Hart. We horen van hem hoe het D66 verkiezingsprogramma van D66 Alphen tot stand komt en… of het al af is.

Tim, jullie zijn momenteel druk met het verkiezingsprogramma 2022. Vertel eens over de gekozen aanpak?

Tim: “We begonnen met het vormen van een commissie, bestaande uit een 4-tal leden van D66 Alphen aan den Rijn. De leden vullen elkaar echt aan qua inhoudelijke kennis. We zijn bewust los van de zittende fractieleden aan de slag gegaan. Eerst definieerden we thema’s die wij belangrijk vinden voor de gemeente. Daarbij keken we naar behoeftes die leven onder inwoners – we lieten ons niet leiden door het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden. Tot slot vonden wij het belangrijk om het programma zo concreet en meetbaar mogelijk te maken en in bondige taal te schrijven. Via thema-avonden met leden hebben wij tussentijds de inhoud getoetst bij onze D66 achterban."

Jij vervult deze rol voor D66 niet alleen voor Alphen, maar ook voor de andere gemeenten in het Groene Hart. Is het dus een kwestie van slim kopiëren geworden?

Tim: “Nee, zo werkt dat niet hoor! Natuurlijk hebben we tips en tricks uitgewisseld over de aanpak en over de inhoud. Afkijken mag hierbij namelijk natuurlijk en is alleen maar slim. Maar op zich is het wel grappig dat je door deze aanpak toch ook ziet dat de verschillende gemeenten echt een eigen profiel hebben. Prioriteiten kunnen echt ook anders liggen. En ja, natuurlijk komen uiteindelijk belangrijke thema’s overeen; het zou wel vreemd zijn als er helemaal geen verband zou zijn – we zijn tenslotte allemaal D66’ers!”

Wanneer zijn jullie begonnen met dit traject? En wanneer moet het klaar zijn?

Tim: “De eerste vergadering was vorig jaar december. Dat lijkt alweer heel lang geleden. Maar die tijd heb je ook echt wel nodig voor draagvlak en de juiste discussies. Het programma is inmiddels getoetst bij de huidige D66 fractieleden en onze lijsttrekker Gert van den Ham en is nu in principe klaar. Het resultaat kan naar de leden ter amendering. Dat betekent dat leden nog wijzigingen kunnen voorstellen op het programma en dat daar vervolgens over gestemd wordt. Het is wat ons betreft een prachtig handvat om als basis te dienen voor de komende verkiezings- en raadsperiode. En het is bewust een niet volledig dichtgetimmerd programma. Zeker in de huidige tijd moet er ruimte zijn voor het kunnen inspelen op nieuwe en onverwachte ontwikkelingen. Flexibiliteit is heel belangrijk!”

Wat worden de belangrijkste thema’s voor D66 Alphen komende zittingsperiode?

Tim: “Uiteraard zijn er veel belangrijke thema’s. Ze niet allemaal noemen doet eigenlijk geen recht aan hun belang. Maar als ik er toch een paar mag noemen dan zijn dat wonen, duurzaamheid, een gemeente die dicht bij haar inwoners staat en een goed ondernemersklimaat.”

Wat zou je de lezers van dit artikel nog willen meegeven?

Tim: “Het is een erg mooi proces geweest en het was ontzettend plezierig om met enthousiaste mensen op deze wijze aan de toekomst van de gemeente te werken. Ik kan het iedereen aanbevelen zo’n traject eens mee te maken. Zorg dan echter wel dat je het vooraf goed met je thuisfront afstemt, want er gaat een heleboel tijd in zitten. In die zin draagt het thuisfront ook nadrukkelijk bij aan het eindresultaat. En weet dat je er ontzettend veel plezier en energie voor terugkrijgt!”


Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 17:10

Maak je fiets winterklaar met VoorFietsen

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de straten langzaam maar zeker bedekt raken met de gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, maar ook een signaal dat de wegen en fietspaden glad kunnen worden. Als je je afvraagt of jouw fiets klaar is voor de komende wintermaanden, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Maak een afspraak bij VoorFietsen om jouw fiets winterproof te maken en geniet zorgeloos van je fietstochten.

Politie en handhaving gisteren 16:19

Vermiste Louiza Loukili (16) terecht

De zestienjarige Louiza werd sinds 15 september vermist en is inmiddels na bijna drie weken in goede gezondheid gevonden.

Advertorial Winkels gisteren 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema gisteren 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige gisteren 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.