Verkiezingsprogramma 2022 D66 in de maak

Een kijkje in de totstandkoming van een verkiezingsprogramma door middel van een interview met Tim Romaniuk, lid van de programmacommissie D66 Groene Hart. We horen van hem hoe het D66 verkiezingsprogramma van D66 Alphen tot stand komt en… of het al af is.

Tim, jullie zijn momenteel druk met het verkiezingsprogramma 2022. Vertel eens over de gekozen aanpak?

Tim: “We begonnen met het vormen van een commissie, bestaande uit een 4-tal leden van D66 Alphen aan den Rijn. De leden vullen elkaar echt aan qua inhoudelijke kennis. We zijn bewust los van de zittende fractieleden aan de slag gegaan. Eerst definieerden we thema’s die wij belangrijk vinden voor de gemeente. Daarbij keken we naar behoeftes die leven onder inwoners – we lieten ons niet leiden door het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden. Tot slot vonden wij het belangrijk om het programma zo concreet en meetbaar mogelijk te maken en in bondige taal te schrijven. Via thema-avonden met leden hebben wij tussentijds de inhoud getoetst bij onze D66 achterban."

Jij vervult deze rol voor D66 niet alleen voor Alphen, maar ook voor de andere gemeenten in het Groene Hart. Is het dus een kwestie van slim kopiëren geworden?

Tim: “Nee, zo werkt dat niet hoor! Natuurlijk hebben we tips en tricks uitgewisseld over de aanpak en over de inhoud. Afkijken mag hierbij namelijk natuurlijk en is alleen maar slim. Maar op zich is het wel grappig dat je door deze aanpak toch ook ziet dat de verschillende gemeenten echt een eigen profiel hebben. Prioriteiten kunnen echt ook anders liggen. En ja, natuurlijk komen uiteindelijk belangrijke thema’s overeen; het zou wel vreemd zijn als er helemaal geen verband zou zijn – we zijn tenslotte allemaal D66’ers!”

Wanneer zijn jullie begonnen met dit traject? En wanneer moet het klaar zijn?

Tim: “De eerste vergadering was vorig jaar december. Dat lijkt alweer heel lang geleden. Maar die tijd heb je ook echt wel nodig voor draagvlak en de juiste discussies. Het programma is inmiddels getoetst bij de huidige D66 fractieleden en onze lijsttrekker Gert van den Ham en is nu in principe klaar. Het resultaat kan naar de leden ter amendering. Dat betekent dat leden nog wijzigingen kunnen voorstellen op het programma en dat daar vervolgens over gestemd wordt. Het is wat ons betreft een prachtig handvat om als basis te dienen voor de komende verkiezings- en raadsperiode. En het is bewust een niet volledig dichtgetimmerd programma. Zeker in de huidige tijd moet er ruimte zijn voor het kunnen inspelen op nieuwe en onverwachte ontwikkelingen. Flexibiliteit is heel belangrijk!”

Wat worden de belangrijkste thema’s voor D66 Alphen komende zittingsperiode?

Tim: “Uiteraard zijn er veel belangrijke thema’s. Ze niet allemaal noemen doet eigenlijk geen recht aan hun belang. Maar als ik er toch een paar mag noemen dan zijn dat wonen, duurzaamheid, een gemeente die dicht bij haar inwoners staat en een goed ondernemersklimaat.”

Wat zou je de lezers van dit artikel nog willen meegeven?

Tim: “Het is een erg mooi proces geweest en het was ontzettend plezierig om met enthousiaste mensen op deze wijze aan de toekomst van de gemeente te werken. Ik kan het iedereen aanbevelen zo’n traject eens mee te maken. Zorg dan echter wel dat je het vooraf goed met je thuisfront afstemt, want er gaat een heleboel tijd in zitten. In die zin draagt het thuisfront ook nadrukkelijk bij aan het eindresultaat. En weet dat je er ontzettend veel plezier en energie voor terugkrijgt!”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.