Verkiezingsprogramma 2022 D66 in de maak

Een kijkje in de totstandkoming van een verkiezingsprogramma door middel van een interview met Tim Romaniuk, lid van de programmacommissie D66 Groene Hart. We horen van hem hoe het D66 verkiezingsprogramma van D66 Alphen tot stand komt en… of het al af is.

Tim, jullie zijn momenteel druk met het verkiezingsprogramma 2022. Vertel eens over de gekozen aanpak?

Tim: “We begonnen met het vormen van een commissie, bestaande uit een 4-tal leden van D66 Alphen aan den Rijn. De leden vullen elkaar echt aan qua inhoudelijke kennis. We zijn bewust los van de zittende fractieleden aan de slag gegaan. Eerst definieerden we thema’s die wij belangrijk vinden voor de gemeente. Daarbij keken we naar behoeftes die leven onder inwoners – we lieten ons niet leiden door het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden. Tot slot vonden wij het belangrijk om het programma zo concreet en meetbaar mogelijk te maken en in bondige taal te schrijven. Via thema-avonden met leden hebben wij tussentijds de inhoud getoetst bij onze D66 achterban."

Jij vervult deze rol voor D66 niet alleen voor Alphen, maar ook voor de andere gemeenten in het Groene Hart. Is het dus een kwestie van slim kopiëren geworden?

Tim: “Nee, zo werkt dat niet hoor! Natuurlijk hebben we tips en tricks uitgewisseld over de aanpak en over de inhoud. Afkijken mag hierbij namelijk natuurlijk en is alleen maar slim. Maar op zich is het wel grappig dat je door deze aanpak toch ook ziet dat de verschillende gemeenten echt een eigen profiel hebben. Prioriteiten kunnen echt ook anders liggen. En ja, natuurlijk komen uiteindelijk belangrijke thema’s overeen; het zou wel vreemd zijn als er helemaal geen verband zou zijn – we zijn tenslotte allemaal D66’ers!”

Wanneer zijn jullie begonnen met dit traject? En wanneer moet het klaar zijn?

Tim: “De eerste vergadering was vorig jaar december. Dat lijkt alweer heel lang geleden. Maar die tijd heb je ook echt wel nodig voor draagvlak en de juiste discussies. Het programma is inmiddels getoetst bij de huidige D66 fractieleden en onze lijsttrekker Gert van den Ham en is nu in principe klaar. Het resultaat kan naar de leden ter amendering. Dat betekent dat leden nog wijzigingen kunnen voorstellen op het programma en dat daar vervolgens over gestemd wordt. Het is wat ons betreft een prachtig handvat om als basis te dienen voor de komende verkiezings- en raadsperiode. En het is bewust een niet volledig dichtgetimmerd programma. Zeker in de huidige tijd moet er ruimte zijn voor het kunnen inspelen op nieuwe en onverwachte ontwikkelingen. Flexibiliteit is heel belangrijk!”

Wat worden de belangrijkste thema’s voor D66 Alphen komende zittingsperiode?

Tim: “Uiteraard zijn er veel belangrijke thema’s. Ze niet allemaal noemen doet eigenlijk geen recht aan hun belang. Maar als ik er toch een paar mag noemen dan zijn dat wonen, duurzaamheid, een gemeente die dicht bij haar inwoners staat en een goed ondernemersklimaat.”

Wat zou je de lezers van dit artikel nog willen meegeven?

Tim: “Het is een erg mooi proces geweest en het was ontzettend plezierig om met enthousiaste mensen op deze wijze aan de toekomst van de gemeente te werken. Ik kan het iedereen aanbevelen zo’n traject eens mee te maken. Zorg dan echter wel dat je het vooraf goed met je thuisfront afstemt, want er gaat een heleboel tijd in zitten. In die zin draagt het thuisfront ook nadrukkelijk bij aan het eindresultaat. En weet dat je er ontzettend veel plezier en energie voor terugkrijgt!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.