Google Street View

Verlenging Voor-Elkaar-Pas: “Om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren”

Enkele jaren geleden is de gemeente gestart met een test van twee jaar met de Voor-Elkaar-Pas van Arriva. Deze pas maakt dat reizigers van de regiotaxi gratis gebruik kunnen maken van de bus. Het gebruik van deze pas wordt in Alphen aan den Rijn nogmaals met een jaar verlengd.

“De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in het aanpassen van bushaltes en het toegankelijk maken van bussen voor mensen die slecht ter been zijn, zoals mensen met loophulpmiddelen of een rolstoel”, begint de gemeente. “Door deze aanpassingen kan een deel van de gebruikers van het doelgroepenvervoer (van deur tot deur vervoer) vanuit de Wmo mogelijk ook gebruik maken van het openbaar vervoer, eventueel met begeleiding uit het sociaal netwerk.”

Verhoging participatie en duurzaamheid

Volgens de gemeente zou dit gaan om ongeveer 30% van de reizigers van Regiotaxi Holland-Rijnland. Voor de introductie van de pas werd door deze doelgroep nauwelijks gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, mede omdat bij veel mensen niet bekend is dat openbaar vervoer toegankelijker is gemaakt voor valide mensen. De Voor-Elkaar-Pas maakt het reizen met het OV makkelijker en zorgt dat inwoners op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan de samenleving.

Ook is de VEP goedkoper voor de gemeente. “Het doelgroepenvervoer is voor de gemeente erg kostbaar. De verwachting is dat dit vervoer in de komende jaren weer gaat groeien en verder toenemen door vergrijzing en een stijgende vraag naar mobiliteit. Een verschuiving naar het OV is een maatregel om deze kosten in de toekomst te beheersen”, zo laat de gemeente weten.

Verder draagt het wegwijs maken in het OV van reizigers uit het doelgroepenvervoer bij aan participatie. “Arriva heeft onderzocht dat circa 30% van de reizigers van het doelgroepenvervoer (al dan niet met begeleiding) nog in staat zijn gebruik te maken van het OV. Dit komt overeen met het gebruik van de Voor-Elkaar-Pas. Doordat reizigers gratis begeleiding mee mogen nemen met de Voor-Elkaar-Pas krijgen zij ook meer ervaring met het gebruik van het OV.”

Het aantal ritten van de regiotaxi zal door het gebruik van de pas nog meer dalen, wat duurzamer is. Dit betekent dat er minder taxi’s rijden wat een positief effect heeft op het milieu.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.