Vernieuwd theater Castellum bijna open

Wat een relatief eenvoudige verbouwing van het theater had moeten worden, bleek al snel een erg dure en uitgebreide renovatie te zijn.  

Al vanaf de opening van het gebouw, was niet iedereen tevreden over de entree en verdere indeling van het theater. Ongezellig en koud als je binnenkwam en teveel versnippering van allerlei losse ruimtes. Na zo'n 15 jaar gaf de gemeenteraad toch toestemming voor aanpassing. 

Problemen rond brandveiligheid

Architectenburo M2R bedacht met inbreng van de eigen medewerkers van Castellum een nieuwe opzet. Al direct bleek bij het verwijderen van wat plafonddelen en tussenmuurtjes, dat het zo slecht gesteld was met de brandveiligheid, dat de werkzaamheden gestopt moesten worden.

Miljoenen en vele maanden later is het nu toch zover: Castellum is (bijna) klaar om weer open te gaan. Iterim-directeur Marcel ’t Sas en marketingmanager Anya Tuit lieten enthousiast het vernieuwde gebouw zien in een ‘sneak preview’.  Terecht zijn ze trots op het resultaat.

Nieuwe en warmere indeling

Door een aparte entree voor de bioscoop te maken en de ingang voor het theater naar de zijkant te verplaatsen is er veel meer ruimte gekomen aan de voorkant van het gebouw. Waar je oorspronkelijk tegen een saaie garderobe aanliep, zijn nu zitjes en leestafels geplaatst en er is een directe verbinding met het café.  

De kleuren van de vloer, deuren en meubels zijn lichter en vrolijker geworden, waardoor de bezoeker zich direct thuis voelt in een warmere omgeving. 

Naast de entree en het café hebben ook de andere foyers een zelfde metamorfose ondergaan. Moest je voorheen trap af en trap op van de ene foyer naar de andere komen: nu zijn de ruimtes via een loopbrug met elkaar verbonden. Het oorspronkelijke restaurant is ook te gebruiken als foyer of als aparte zaal met een geweldig uitzicht op de Oude Rijn en de bebouwing aan de overzijde.

De foyer bij de kleine zaal is technisch geschikt gemaakt om er ook kleinere voorstellingen te geven, zoals lezingen en optredens van lokale artiesten. Het kantoor is van boven naar beneden gebracht naast de afdeling techniek, waardoor er ruimte vrijkwam waar Studio Alphen zich gaat vestigen.

Het theaterbezoek moet weer op gang komen

Marcel ’t Sas wil zich concentreren op het weer op gang brengen van de activiteiten en de bezoekers weer terugbrengen naar het theater en de bioscoop. Door de beperkingen van coronamaatregelen is dat al moeilijk genoeg naast het feit dat het publiek weer moet wennen aan theater- of bioscoopbezoek. Daarna wil hij veel meer Alphense organisaties naar het theater halen.

“We zijn er trots op dat de medewerkers zijn gebleven en dat het personeelsbestand, ook voor de horeca, goed is ingevuld”, zo liet ’t Sas weten. “We zijn er klaar voor."

Op de foto: Wilbert Werther, voorzitter van de Vrienden van Castellum, directeur Marcel ’t Sas en sponsor Machiel van der Schoot.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek vandaag 19:59

MINERVA Sop, kool en geit

Het was echte politiek donderdagavond tegen middernacht. Het zwaard van Damocles, de kwestie Gnephoekpolder die al jaren boven de coalitie van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks hangt, is dan net gevallen. GroenLinks kondigt na een schorsing aan op te stappen.

Evenementen vandaag 19:15

Topacts bij Zomerspektakel aan het Meer op 3 juni 2022

“Het is eindelijk zover”, vertelt bestuursvoorzitter van het Zomerspektakel aan het Meer Stanley de Looze enthousiast. “Op zaterdag 29 januari 2022 starten we met de kaartverkoop van de tickets voor vrijdag 3 juni 2022. Dan hebben we een dijk van een line-up staan. Die avond staat Cesar Zuiderwijk met DrumDemons op het podium als eerbetoon aan de Golden Earring. Daarna speelt Anouk gevolgd door Snelle, met zijn band ‘de lieve jongens’. Kensington sluit de avond af. Voor slechts € 45 garanderen wij een topavond.” 

Evenementen vandaag 16:00

20 van Alphen ook dit jaar afgelast: “Een zware beslissing”

Het had één groot feest moeten worden op zondag 13 maart 2022. Dan zou namelijk de 20 van Alphen plaatsvinden. Maar helaas, ook dit jaar heeft de organisatie moeten besluiten om het hardloopevenement te annuleren. Een flinke domper.