Vernieuwd theater Castellum bijna open

Wat een relatief eenvoudige verbouwing van het theater had moeten worden, bleek al snel een erg dure en uitgebreide renovatie te zijn.  

Al vanaf de opening van het gebouw, was niet iedereen tevreden over de entree en verdere indeling van het theater. Ongezellig en koud als je binnenkwam en teveel versnippering van allerlei losse ruimtes. Na zo'n 15 jaar gaf de gemeenteraad toch toestemming voor aanpassing. 

Problemen rond brandveiligheid

Architectenburo M2R bedacht met inbreng van de eigen medewerkers van Castellum een nieuwe opzet. Al direct bleek bij het verwijderen van wat plafonddelen en tussenmuurtjes, dat het zo slecht gesteld was met de brandveiligheid, dat de werkzaamheden gestopt moesten worden.

Miljoenen en vele maanden later is het nu toch zover: Castellum is (bijna) klaar om weer open te gaan. Iterim-directeur Marcel ’t Sas en marketingmanager Anya Tuit lieten enthousiast het vernieuwde gebouw zien in een ‘sneak preview’.  Terecht zijn ze trots op het resultaat.

Nieuwe en warmere indeling

Door een aparte entree voor de bioscoop te maken en de ingang voor het theater naar de zijkant te verplaatsen is er veel meer ruimte gekomen aan de voorkant van het gebouw. Waar je oorspronkelijk tegen een saaie garderobe aanliep, zijn nu zitjes en leestafels geplaatst en er is een directe verbinding met het café.  

De kleuren van de vloer, deuren en meubels zijn lichter en vrolijker geworden, waardoor de bezoeker zich direct thuis voelt in een warmere omgeving. 

Naast de entree en het café hebben ook de andere foyers een zelfde metamorfose ondergaan. Moest je voorheen trap af en trap op van de ene foyer naar de andere komen: nu zijn de ruimtes via een loopbrug met elkaar verbonden. Het oorspronkelijke restaurant is ook te gebruiken als foyer of als aparte zaal met een geweldig uitzicht op de Oude Rijn en de bebouwing aan de overzijde.

De foyer bij de kleine zaal is technisch geschikt gemaakt om er ook kleinere voorstellingen te geven, zoals lezingen en optredens van lokale artiesten. Het kantoor is van boven naar beneden gebracht naast de afdeling techniek, waardoor er ruimte vrijkwam waar Studio Alphen zich gaat vestigen.

Het theaterbezoek moet weer op gang komen

Marcel ’t Sas wil zich concentreren op het weer op gang brengen van de activiteiten en de bezoekers weer terugbrengen naar het theater en de bioscoop. Door de beperkingen van coronamaatregelen is dat al moeilijk genoeg naast het feit dat het publiek weer moet wennen aan theater- of bioscoopbezoek. Daarna wil hij veel meer Alphense organisaties naar het theater halen.

“We zijn er trots op dat de medewerkers zijn gebleven en dat het personeelsbestand, ook voor de horeca, goed is ingevuld”, zo liet ’t Sas weten. “We zijn er klaar voor."

Op de foto: Wilbert Werther, voorzitter van de Vrienden van Castellum, directeur Marcel ’t Sas en sponsor Machiel van der Schoot.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.