Google Street View

Verpleeghuizen vrezen groot tekort aan verpleegzorgplekken: “Het is code rood”

Als we op deze voet verdergaan, zullen er in 2025 bijna 1.000 verpleegzorgplekken tekort zijn en in 2040 zelfs bijna 4.300 plekken. Daarom slaan verpleeghuizen samen met zorgkantoor Zorg en Zekerheid alarm.

Ouderenzorgorganisaties in de regio, verenigd binnen het netwerk Avant, maken zich samen met zorgkantoor Zorg en Zekerheid grote zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg in de toekomst. Organisaties die aangesloten zijn bij Avant zijn onder meer ActiVite, Alrijne Zorggroep en Wijdezorg.

“Tot 2040 zal in de regio Holland Rijnland en Duin & Bollenstreek het aantal tachtigplussers verdubbelen. Dit betekent dat er fors meer, of zelfs een verdubbeling, van thuis- en verpleegzorg nodig is. Met grote arbeidsmarktproblemen en de uitdagingen van de coronapandemie is het maar de vraag of iemand met een verpleegzorgindicatie deze in de toekomst behoudt. Wie pakt deze zorg dan op?”

Urgentie is groot

Uitgaande van het huidige krappe aantal verpleegzorgplekken én op basis van ongewijzigd beleid, verwachten Avant en Zorg en Zekerheid in 2025 een tekort van bijna 1.000 plekken. Dit loopt op tot een tekort van bijna 4.300 plekken in 2040 in de regio Zuid-Holland Noord. Per gemeente komt dat gemiddeld neer op een tekort van 328 plekken per 10.000 inwoners. “Het gaat hier met name om plaatsen in verpleeghuizen, maar ook om plekken met intensieve zorg die in de thuissituatie wordt georganiseerd”, leggen ze uit.

De urgentie is groot en vraagt volgens de partijen om een breed maatschappelijk debat en onorthodoxe oplossingen. “We hebben het te verwachten regionale tekort aan verpleegzorgplekken in kaart gebracht. De prognoses zijn gebaseerd op de huidige zorgvraag en de demografische ontwikkeling. De conclusie: zonder aangepast beleid wordt de vraag twee keer zo groot als de beschikbare capaciteit. Dit is een alarmerend vertrekpunt waarmee alle partijen aan de slag moeten en kunnen.”

Oplossingsrichtingen verkennen

Avant en Zorg en Zekerheid werken al jaren met elkaar samen. Daarom konden en kunnen zij als eerste mogelijke oplossingsrichtingen verkennen. “We roepen stakeholders in de regio op om de handen ineen te slaan. Dit zijn maatschappelijk betrokkenen zoals gemeenten, woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en inwoners zelf. Partijen moeten nu meedenken over- en aan de slag gaan met oplossingen en fundamentele (beleids-)veranderingen. De komende twintig jaar wordt het probleem iedere dag immers steeds groter als we niets doen.”

Ook woningcorporaties, oudere inwoners en hun naasten spelen hierbij een rol. “Welke wensen heeft ‘de oudere van de toekomst’? Welke mogelijkheden zijn er om langer zelfstandig te blijven wonen ook als het fysieke- en cognitieve vermogen afneemt? In welke woonbehoeften van ouderen moeten we voorzien? Hoe helpen innovaties en digitale hulpmiddelen daarbij en welk effect heeft dit op het tekort aan verpleegzorgpersoneel? Wat kunnen familie en naasten doen? Samen met gemeenten kan worden nagedacht over het effect van preventie en vormen van dagbesteding.”

In de komende periode verkennen Avant en Zorg en Zekerheid deze en andere oplossingsrichtingen binnen hun mogelijkheden. “Hiermee nemen we verantwoordelijkheid, maar we kunnen het vraagstuk onmogelijk alleen oplossen. Iedereen moet deze verantwoordelijkheid voelen en we moeten samen aan de slag. Nu!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.