Alphens.nl

Vervuilde grond Stadhuisplein zorgt voor vertraging bij vergroeningswerkzaamheden

Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden voor de vergroening van het Stadhuisplein in het Alphense centrum zo’n acht weken in beslag nemen, maar dat loopt toch wat anders. Doordat er schadelijke stoffen in de grond zijn aangetroffen hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen.

Tot een paar maanden terug was het een groot plein vol met tegels, maar inmiddels is het Stadhuisplein behoorlijk wat groener. Zo zijn er meerdere groenvakken gemaakt met lage beplanting en zijn er nieuwe, gezonde bomen geplaatst. Tegelijkertijd is ook een nieuwe bushalte gecreëerd en is het plein toegankelijker gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking.

Vervuilde grond

De oplettende Alphenaar zal alleen wel gezien hebben dat de werkzaamheden nog niet klaar zijn. En dat terwijl de planning was dat alle werkzaamheden 1 juli al afgerond zouden moeten zijn. Hoe zit dat? Het heeft alles te maken met schadelijke stoffen die in de grond bij het Stadhuisplein zijn aangetroffen. Deze werden ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in één van de drie perken.

Het gaat om het gedeelte van het Stadhuisplein dat afgezet is met hekken. In de bodem zijn schadelijke PAK-stoffen (organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding, red.) aangetroffen, evenals minerale oliën en metalen. Bij de graafwerkzaamheden werden twee medewerkers onwel. Zij hadden last van hun luchtwegen. Hierop werden de werkzaamheden stilgelegd.

De volgende stap is de grond saneren. Naar verwachting neemt dit vijf tot zes weken in beslag. Alle werkzaamheden op het Stadhuisplein moeten eind oktober klaar zijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.