Josh Walet

Verwoestende brand in Ter Aar: gebouw voldeed niet aan brandveiligheidsnormen

Een recent eindrapport van de Veiligheidsregio Hollands-Midden (VRHM) onthult dat het gebouw waar de enorme brand afgelopen juni in Ter Aar plaatsvond, niet voldeed aan de wettelijke brandveiligheidsnormen. De VRHM benadrukt echter dat zelfs als het gebouw aan alle regels had voldaan, de felheid van de brand mogelijk niet aanzienlijk was verminderd.

De brand begon afgelopen zomer omstreeks 21.19 uur in een productiehal van TN Plastics. Werknemers merkten de brand op tijdens hun pauze toen ze apparatuur zagen uitvallen. Een voorbijganger meldde enkele minuten later de rook bij 112. De brand verspreidde zich snel naar aangrenzende gebouwen, waaronder die van houthandel Van Hameren, meubelbedrijf Zitmaxx en autohandel Voortman.

De intensiteit van de brand werd aangewakkerd door een grote hoeveelheid granulaatkorrels en ander brandbaar materiaal, zoals plastic bloemenemmers en pallets, die vlam vatten. De temperatuur liep binnen enkele minuten op tot 1000 graden, waar de brandweer normaal gesproken uitgaat van 500 graden binnen dat tijdsbestek.

Onderzoek

Het onderzoek toont aan dat het pand niet voldeed aan de minimale vereiste weerstand en dat de brandmeldinstallatie destijds was afgekoppeld vanwege veel ongewenste meldingen. Dit gebrek aan toezicht op bestaande gebouwen kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, aldus de veiligheidsregio.

De brand resulteerde in de vernietiging van drie bedrijven. Vier gasflessen explodeerden, waarbij een gasfles bijna tweehonderd meter werd weggeschoten naar meubelbedrijf Zitmaxx, waar net een nieuwe voorraad bankstellen was aangekomen, wat de brand verder aanwakkerde.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.