Josh Walet

Vier Alphenaren die opriepen tot rellen volgende week al voor de rechter

Begin deze week gingen er berichten op social media rond om maandagavond op het Rijnplein bijeen te komen, als protest tegen de coronamaatregelen. Hier kwamen tientallen personen op af. De vier Alphenaren die werden aangehouden, zullen volgende week al voor de rechter verschijnen.

De sfeer die maandagavond op het Rijnplein heerste was vooral grimmig. Tientallen mensen, gekleed in onherkenbare kleding, waren op de protesten afgekomen. Een grote rel waarbij winkels werden vernield, zoals dat eerder in Eindhoven gebeurde, bleef echter uit.

Dinsdagochtend liet burgemeester Liesbeth Spies in een verklaring weten de protesten scherp te veroordelen. “Duidelijk was dat zij niet gekomen waren om te demonstreren. Tijdens de bijeenkomst werd de sfeer grimmig en is vuurwerk afgestoken. Eén persoon is aangehouden in verband met in bezit hebben van vuurwerk.” Deze persoon is inmiddels vrijgelaten. Daarnaast werden er ook vier andere personen aangehouden.

Het gaat om vier Alphenaren van 18, 25, 33 en 42 jaar. Zij zijn voor de rechter-commissaris verschenen omdat zij ervan verdacht worden afgelopen maandag in een Whatsapp-groep opgeroepen te hebben tot geweld en plundering in Alphen. “De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met veertien dagen verlengd. Drie zullen op 2 februari op een snelrechtzitting verantwoording moeten afleggen; een op 3 februari”, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM). De politie heeft woensdag ook nog een 21-jarige Alphenaar opgepakt omdat hij opruiende teksten op social media had geplaatst.

Bij snelrecht, wat onderdeel uitmaakt van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie, verschijnen verdachte binnen 17 dagen voor de rechter. Alleen bewijstechnische zaken komen hiervoor in aanmerking. Tot aan de zitting moeten verdachten in voorlopige hechtenis blijven. Het snelrecht wordt ook in andere zaken tegen relschoppers gebruikt. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.