Alphen Vitaal
Advertorial Overige

Vitaal ouder worden; dat willen we allemaal

Vitaal ouder worden betekent meer dan alleen in beweging blijven en gezond eten. Het gaat ook over het dagelijks functioneren, mentaal welbevinden en mee blijven doen in de maatschappij. Alphen Vitaal draagt hieraan bij met het aanbieden voor sport- en beweegactiviteiten, cursussen valpreventie en het geven van inzicht door middel van fittesten. Voorkomen is beter dan genezen!

Voldoende bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Veel zitten heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Om inzicht te geven in wat voldoende bewegen is, ook op oudere leeftijd, heeft het kenniscentrum sport & bewegen de beweegrichtlijn opgesteld. De beweegrichtlijn houdt in dat volwassenen 150 minuten per week matig intensief bewegen verspreid over verschillende dagen. Hierbij kan gedacht worden aan wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daarbij is het belangrijk om 2x per week spierversterkende en balans oefeningen te doen.  Om mensen hierbij te helpen biedt Alphen Vitaal lessen senioren in beweging-lessen aan.

Fittesten

Om inwoners van Alphen aan den Rijn inzicht te geven in hun fysieke conditie, worden er in de verschillende wijken en kernen periodiek fittesten georganiseerd. Tijdens deze fittesten worden conditie, balans, kracht, valrisico en bloeddruk getest. Na het afnemen van de tests kan er gesproken worden met een beweegmakelaar die kan helpen bij het vinden van passende activiteiten om de conditie te behouden of te verbeteren.

Valpreventie

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij senioren. Behalve lichamelijk letsel ontstaat er vaak ook een angst om nogmaals te vallen, dit zorgt mogelijk voor minder fysieke inspanning en activiteiten. Gevolg hiervan is verlies van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit, waardoor de kans op een val juist weer toeneemt.

Om dit te voorkomen worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zowel eenmalige informatiebijeenkomsten als meer weekse valpreventiecursussen om het risico op een val te verkleinen. Door zorg en welzijnsprofessionals worden op dit moment ook afspraken gemaakt om mensen naar de goede activiteit of interventie te verwijzen.

Wil je zelf alvast inzicht krijgen in je eigen valrisico? Doe dan valrisicotest op de website.

alphen vitaal

Alphen Vitaal


Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.