Eveline Verhoeve

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Wethouder Relus Breeuwsma heeft dinsdag 5 december een onderzoek naar lokaal voedsel in de gemeente Alphen aan den Rijn gepresenteerd. Het onderzoek is het eerste resultaat van het streven naar kortere lijnen tussen de makers van producten en de consument. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 69 procent van de behoefte lokaal wordt geproduceerd, maar dat dit een eenzijdig aanbod is.

"Alphen is een van de eerste gemeenten die zo’n onderzoek heeft gedaan", zegt Breeuwsma. "Het streven naar de korte lijnen is onderdeel van het Nationaal Programma Landelijk Gebied." De wethouder benadrukt het economisch en maatschappelijk belang van de agrarische sector in het buitengebied dat ongeveer 80 procent van het oppervlak van de gemeente bedraagt.

Uitkomst onderzoek

Het onderzoek is gedaan om inzicht te krijgen in de lokale voedselvoorziening en het voedselaanbod. Het is een nullijn voor het maken van gemeentelijk beleid samen met en ter ondersteuning van de agrariërs.

Kort door de bocht wordt veel voedsel lokaal geproduceerd, maar is het aanbod eenzijdig. Zo is er veel aanbod van melk, aardappels en spruiten, maar ontbreekt bijvoorbeeld fruit. Wel zijn er relatief veel unieke hoogwaardige  producten zoals verschillende soorten boerenkaas, wagyuvlees en olijfolie.

Een uitdaging voor de agrariërs is om hun streekproducten aan de man te brengen. Daarnaast hebben velen geen opvolging voor hun bedrijf.

Streekproducten

"In coronatijd zijn veel aan de boerderij verbonden initiatieven ontstaan, zoals kaasautomaten en een melktap. Dat bleek succesvol en deze zijn dan ook gebleven", zegt Breeuwsma. "Als gemeente kunnen wij wel meer doen om 'onze' streekproducten te promoten."

De wethouder denkt onder meer aan organisatie van streekmarkten, plaatsen van (recreatieve) bordjes, ontwikkelen van fietstochten langs verschillende lokale aanbieders en stimuleren van centrale verkooppunten .


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken vandaag 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk vandaag 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film vandaag 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement gisteren 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.

Werkzaamheden Raadhuisstraat gisteren 15:12

Werkzaamheden en bereikbaarheid Raadhuisstraat

Deze week zijn de werkzaamheden aan de aanleg van de riolering en het straatwerk in de Raadhuisstraat verdergegaan. Het nieuwe straatwerk is inmiddels volledig vernieuwd van gevel tot gevel tot aan Dirty Harry Tattoos. Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden die volgende week (week 26) zullen plaatsvinden: