Eveline Verhoeve

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Wethouder Relus Breeuwsma heeft dinsdag 5 december een onderzoek naar lokaal voedsel in de gemeente Alphen aan den Rijn gepresenteerd. Het onderzoek is het eerste resultaat van het streven naar kortere lijnen tussen de makers van producten en de consument. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 69 procent van de behoefte lokaal wordt geproduceerd, maar dat dit een eenzijdig aanbod is.

"Alphen is een van de eerste gemeenten die zo’n onderzoek heeft gedaan", zegt Breeuwsma. "Het streven naar de korte lijnen is onderdeel van het Nationaal Programma Landelijk Gebied." De wethouder benadrukt het economisch en maatschappelijk belang van de agrarische sector in het buitengebied dat ongeveer 80 procent van het oppervlak van de gemeente bedraagt.

Uitkomst onderzoek

Het onderzoek is gedaan om inzicht te krijgen in de lokale voedselvoorziening en het voedselaanbod. Het is een nullijn voor het maken van gemeentelijk beleid samen met en ter ondersteuning van de agrariërs.

Kort door de bocht wordt veel voedsel lokaal geproduceerd, maar is het aanbod eenzijdig. Zo is er veel aanbod van melk, aardappels en spruiten, maar ontbreekt bijvoorbeeld fruit. Wel zijn er relatief veel unieke hoogwaardige  producten zoals verschillende soorten boerenkaas, wagyuvlees en olijfolie.

Een uitdaging voor de agrariërs is om hun streekproducten aan de man te brengen. Daarnaast hebben velen geen opvolging voor hun bedrijf.

Streekproducten

"In coronatijd zijn veel aan de boerderij verbonden initiatieven ontstaan, zoals kaasautomaten en een melktap. Dat bleek succesvol en deze zijn dan ook gebleven", zegt Breeuwsma. "Als gemeente kunnen wij wel meer doen om 'onze' streekproducten te promoten."

De wethouder denkt onder meer aan organisatie van streekmarkten, plaatsen van (recreatieve) bordjes, ontwikkelen van fietstochten langs verschillende lokale aanbieders en stimuleren van centrale verkooppunten .


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.