Josh Walet

Voetpad Koningin Julianabrug weer volledig opengesteld

Het hele voetpad op de Koningin Julianabrug is woensdagochtend weer te gebruiken. Een deel van het voetpad was nog afgesloten voor het onderzoek, maar Royal HaskoningDHV heeft dat nu afgerond.

Schade aan ‘rampbrug’

Afgelopen zomer bleek er schade te zijn aan het fietspad dat over de Koningin Julianabrug loopt ter hoogte van de Hooftstraat en Bezemer Fitness. Er bestond echter niet zoiets als instortingsgevaar. De brug is in juli uit voorzorg gestut, omdat niet direct duidelijk was wat de omvang van de schade was.

De sportschool heeft een oudere schade. Het gaat hier om een scheur in het beton, veroorzaakt door zetting, die provisorisch met een goot is gerepareerd in 2018. De schade aan het fietspad zit op de aansluiting tussen de brug zelf en het 'zwevende' voetpad. Hier is de bewapening in het beton zwaar beschadigd. Deze schade is zeer waarschijnlijk veroorzaakt tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Reparatie met prijskaartje

Royal HaskoningDHV heeft onderzoek uitgevoerd en vastgesteld dat reparatie zeker nodig is. Het gewapende beton moet volgens de huidige normen worden versterkt met onderwapening en herstel van de bovenwapening. Als deze robuust wordt uitgevoerd, kan de brug met regulier onderhoud nog jaren mee. Aan de reparatie hangt een kostenplaatje van tussen 1,5 en 1,8 miljoen euro.

Voetpad weer toegankelijk

Eind augustus kon het verkeer weer over de weg rijden, waarmee er een einde kwam aan het omrijden. Het voetpad was een ander verhaal. Zolang er onderzoek werd gedaan, was niet het hele voetpad toegankelijk. Met het afronden van het onderzoek is het voetpad woensdagochtend weer opengesteld.

“Het onderzoek is afgerond, de bovenlaag op het voetpad is weer aangebracht en er is een lage scheiding gemaakt tussen fiets- en voetpad zodat er geen voertuig op het voetpad kan komen. Ook de trappen die op het voetpad uitkomen, zijn weer te betreden”, laat Gemeente Alphen aan den Rijn weten.

Lees ook: Over uitstekende voetpaden en kapotte bewapening in Julianabrug


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 16:21

Let op: de eikenprocessierups is er weer

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer aangetroffen. Tussen mei en augustus kunnen deze beestjes zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Wonen en bouwen vandaag 12:58

Verdichting in Alphen aan den Rijn: maatschappelijke opgaven en afweging

De verdichtingsinitiatieven van de Gemeente Alphen aan den Rijn gaan niet alleen over het bouwen in de gemeente, maar houden ook rekening met maatschappelijke belangen. Met gebruik van een afwegingskader beoordeelt de gemeente wat wel of niet wenselijk is.

Advertorial Evenementen vandaag 10:26

Vikingen strijken weer neer in Museumpark Archeon

De Vikingen zijn dit Hemelvaartweekend voor de 24e keer in Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden, brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen.

Muziek vandaag 09:10

Harmonie Arti Alphen gooit de deuren open

Harmonie Arti Alphen gooit de deuren open voor iedereen met liefde voor muziek maken. Op 31 mei is er een Open Repetitie bij alle orkesten: de opleidingsorkesten Toetie en Jong Arti, en concertharmonie Groot Arti.