Alphens

Vogelgriep in Waddinxveen: vervoersverbod pluimvee in Alphen

Op een vleeskuikenbedrijf in Waddinxveen is vogelgriep vastgesteld. Dit betekent dat voor bedrijven in Alphen aan den Rijn, die binnen de 10 kilometerzone liggen, een vervoersverbod geldt.

Volgens het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het bedrijf is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. GGD Hollands Midden was aanwezig om de pluimveehouder en betrokken werknemers, maar ook de ruimers van de NVWA tegen deze ziekte en de verspreiding ervan te beschermen. Dit doen ze door middel van het aanbieden van griepvaccinaties en preventieve behandeling met anti-influenza medicatie

Een deel van Alphen ligt in de 10 kilometerzone; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Dit vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.