Museumpark Archeon
Advertorial Cultuur

Volop nazomer in Museumpark Archeon

De laatste vakantieweek en de komende maand september zijn er speciale themaweekeinden in Museumpark Archeon, waarbij steeds één tijdsperiode extra wordt uitgelicht. Van oerweekenden en de middeleeuwen tot een theaterdiner, spelletjesweekend en de uitreiking van de jaarlijkse Thea Beckmanprijs.

Het eerste thema begint ca. 8.000 v. Chr. met de oerweekenden t/m 6 september. De Archeotolken vertellen alles over het leven in de prehistorie en hoe je zelf een oermens kan worden. Zaterdag 29 augustus is het speciale theaterdiner ‘De gebroken pijl’ met heerlijk eten en vertier. De RIVM maatregelen worden volledig nageleefd. Het spelletjesweekend staat op de agenda op 12 september en 13 september, met spelletjes door de eeuwen heen in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Op 19 en 20 september staan de Schrijvers van de Ronde Tafel centraal en wordt de jaarlijkse Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt. Het weekend van 26 en 27 september staat in het teken van de middeleeuwen. Kinderen kunnen een echte ridder worden en een ridderoorkonde verdienen.

Oerweekeinden

t/m 6 september

Tijdens de oerweekeinden t/m 6 september ziet men hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden. In het mesolithicum worden de verhalen verteld van de jagers en verzamelaars. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd zijn demonstraties en wordt getoond met welke specifieke materialen op het land wordt gewerkt. In de ijzertijd laat men het leven uit die tijd zien.

Doe mee met de extra activiteiten en word een oermens. Schmink jezelf met oker als een echte jager, ga op jacht in een boomstamkano en neem de vangst mee terug naar land. 

Theaterdiner “De gebroken pijl”

Zaterdag 29 augustus

In het middeleeuws Klooster van Archeon worden ’s avonds de gasten meegenomen naar het jaar 1351. Een avond met muziek en heerlijke gerechten die op middeleeuwse wijze worden geserveerd. De richtlijnen van he RIVM worden gehanteerd en vooraf reserveren is noodzakelijk.

Spelletjes weekeind

12 en 13 september

Spelletjes spelen doen we al heel lang en iedere periode kent zijn eigen specifieke spelletjes. Twijn een armband in de prehistorie, ontdek het molenspel bij de Romeinen en kom bikkelen in de middeleeuwen. Op de Dam kun je meedoen met de oude spelletjes.

Schrijvers van de Ronde Tafel

19 september

Jaarlijks komt het Genootschap Schrijvers van de Ronde Tafel naar Archeon. Zij lezen voor uit eigen werk en nemen de bezoekers mee op Avontuur in de geschiedenis. De bekende schrijvers van het genootschap zijn aanwezig: Arend van Dam, Linda Dielemans, Bies van Ede, Anneriek van Heugten, Hek van Kerkwijk, Agave Kruijssen, Hans Kuyper, Martine Letterie, Joyce Pool, Ton van Reen, Lydia Rood, Annejoke Smids, Peter Smit, Gerard Sonnemans, Suzanne Wouda zullen deze dagen afwisselend aanwezig zijn.

Uitreiking Thea Beckmanprijs

19 september

Jaarlijks wordt op zaterdag 19 september de Thea Backmanprijs uitgereikt voor het beste historische kinderboek. Dit jaar gaat het om kinderboeken voor kinderen tot 12 jaar.

Shortlist 

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Museumpark Archeon uitgereikt.

Ontdek de middeleeuwen en word een ridder

26 en 27 september

Word een ridder en leer zwaardvechten, boogschieten, schrijven met een veer en meer. Wanneer je alle activiteiten hebt uitgevoerd, word je tot ridder geslagen en ontvang je een riddercertificaat.

Samen een veilig bezoek aan Archeon 

Archeon voert de maatregelen door uit het protocol ‘Samen een veilig bezoek aan Archeon’, welke aansluiten bij de richtlijnen van het RIVM. Dit protocol is samengesteld aan de hand van het protocol Club van 11, de Nederlandse Museumvereniging en het coronaprotocolteam van Archeon. Doordat Archeon deze maatregelen strikt naleeft, zorgen ze ervoor dat het dagje uit plezierig blijft verlopen. 

Reserveer het bezoek vooraf 

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als je al een ticket of Museumkaart hebt. Zo houdt Archeon de bezoekaantallen onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl. 

Lees meer over de maatregelen op archeon.nl/nl/archeon-is-weer-open.html


Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).