Stichting Vogelpark Avifauna

Voor het bezoek een toegangstest: hoe denken doorstroomlocaties in Alphen daarover?

Als de coronacijfers het toelaten en er versoepeld kan worden, kunnen we misschien al aan het eind van deze maand een bezoek brengen aan een bioscoop, dierenpark of museumpark. Althans, als zij een negatieve coronatest overleggen. Is die drempel te hoog, of zijn mensen bereid een sneltest te doen voor een dagje uit?

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt dan kunnen mensen, al dan niet tijdelijk, een bezoekje aan een museum alleen brengen met het laten zien van een negatieve coronatest. De politici zien dit als een belangrijk middel om de samenleving weer sneller te heropenen. De test, die volgens de plannen eerst nog kosteloos verkrijgbaar is, is volgens demissionair minister Hugo de Jonge belangrijk om de vrijheden versnel terug te krijgen. Het plan levert veel tegengeluid op van de oppositie, zoals bij JA21 en Forum voor Democratie.

Zo snel mogelijk open

In Alphen zien de doorstroomlocaties het liefst dat alles weer zo snel mogelijk opengaat, ongeacht de maatregelen. Zo ook bij Museumpark Archeon. ‘’Ik vind alles goed, als we maar weer open mogen. Het is tijd voor actie”, zegt woordvoerder Mieke Lautenbach. “Ik denk niet dat de toegangstesten nodig zijn, maar als het moet dan zal het moeten. Het lijkt me wel moeilijk te organiseren.’’

Ook John de Hoon, directeur van Avifauna, denkt dat zij weer ‘normaal’ open kunnen. ‘’Vorig jaar juni zijn wij opengegaan met alle maatregelen zoals de anderhalve meter afstand en diverse ontsmettingspunten. Je zag dat het toen prima werkte, omdat het veilig was. Ik heb liever dat we het op dezelfde manier doen als vorig jaar.’’

Parkvilla kijkt vooral vooruit naar de datum dat zij volgens het stappenplan weer open mogen. ‘’Voor nu richten we ons op het RIVM-stappenplan: hierin staat dat mogelijk op 26 mei, culturele instellingen de deuren mogen openen. Wij kunnen niet wachten en zijn op dit moment druk bezig alle voorbereidingen (qua programmering en maatregelen voor 1,5 meter et cetera) te treffen, mocht deze datum door mogen gaan’’, zegt Birgitta Veld, woordvoerder van Parkvilla.

Tekst loopt door onder de foto

heropening Archeon corona.jpg

Te hoge drempel 

Veel mensen zijn huiverig voor een bezoekje aan een bioscoop, dierenpark of museumpark. ‘’De drempel ligt al erg hoog. Gezien andere landen denk ik dat we beter gewoon open kunnen. Maar als het nodig is dan gaan wij daarin mee’’, zegt Lautenbach. 

De Hoon spreekt ook van een te groot obstakel voor een bezoek aan het Alphense dierenpark. ‘’Voor veel mensen is het een barrière om eerst een toegangstest te doen voordat ze iets leuks kunnen doen. De spontaniteit gaat er nu nog meer af. Wij merken dat veel mensen daar problemen mee hebben, daarom zijn wij er geen voorstander van.’’ 

Bij Parkvilla sluiten zij zich bij het standpunt van De Hoon aan. ‘’Wat betreft toegangstesten denken wij op dit moment dat de drempel voor een theater- of bioscoopbezoek vrij hoog zal zijn voor bezoekers. Misschien dat we het overwegen als we een grote naam kunnen boeken, die een volle zaal trekt’’, aldus Birgitta Veld.

Op 18 mei beslist de Eerste Kamer over de tijdelijke wet. Vanaf dat moment kunnen restaurants, musea, festivals en andere instellingen/organisaties een negatieve test als vereiste stellen om binnen te komen. In de eerste fase zijn de tests gratis. Vanaf 1 juli wil het kabinet een eigen bijdrage van € 7,50 vragen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer was daar tegen. Zij willen dat het gratis blijft. Het plan kost in totaal zo’n € 500 tot € 700 miljoen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!