Pixabay

Voorarrest Alphense coronacriticus verlengd, echtgenote en dochter vrijgelaten

De politie heeft afgelopen dinsdag 7 maart drie Alphenaren aangehouden. Dit omdat zij donaties van een door hen opgerichte stichting privé uitgaven. Het blijkt om bekende ‘antivaxers’ te gaan. Twee van de drie Alphenaren zijn vrijgelaten. De derde zal nog twee weken vastzitten.

De drie Alphenaren, een man (58), zijn echtgenote (55) en zijn dochter (30), zijn dinsdag opgepakt in een huis in Alphen aan den Rijn. De man, Pieter K., en zijn dochter Jade zijn beide oprichters van de onderzoekscommissie BPOC2020. Volgens het Openbaar Ministerie zouden zij donaties aan deze commissie echter in hun eigen zak steken. 

Pieter K.

Pieter K. is in vrije tijd dominee. Zijn stichting was daarom vooral populair in de Reformatorische kring. Het ingezamelde geld zouden zij naar eigen zeggen uitgeven aan bijvoorbeeld rechtszaken om de misstanden in de aanpak van de coronacrisis tegen te gaan. Ook werkten zij samen met ‘gekwalificeerde artsen, agenten en wetenschappers’. Uit gesprekken met deze experts ontstonden rapporten die donateurs konden lezen. Verder had de commissie samenwerkingen met andere coronacritici en hun onlineplatforms. Enkele van deze platforms verbraken echter de samenwerking omdat zij de stichting niet betrouwbaar zouden vinden.

Het OM wilde Pieter K. al eerder vervolgen. Dit omdat hij een doctorandustitel gebruikte, zonder dit daadwerkelijk behaald te hebben. K. beloofde de titel niet meer te gebruiken en is toen niet vervolgd. Wel bleef hij doorgaan met het aangeven en aanklagen van onder andere het kabinet, Hugo de Jonge en Marc van Ranst. Deze viroloog twijfelde al langer aan de stichting. Zo schreef hij op Twitter: “Beseffen jullie dat BPOC2020 via misleiding en leugenachtige praktijken geld aftroggelt van argeloze Nederlanders via jullie ING-donatiesysteem? Jullie kunnen meehelpen om deze oplichterij te stoppen.”

Voorarrest verlengd

De 58-jarige Pieter K. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft het voorarrest met 14 dagen verlengd. De twee vrouwelijke verdachten zijn eerder door het OM op vrije voeten gesteld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.