Pixabay

Voorarrest Alphense coronacriticus verlengd, echtgenote en dochter vrijgelaten

De politie heeft afgelopen dinsdag 7 maart drie Alphenaren aangehouden. Dit omdat zij donaties van een door hen opgerichte stichting privé uitgaven. Het blijkt om bekende ‘antivaxers’ te gaan. Twee van de drie Alphenaren zijn vrijgelaten. De derde zal nog twee weken vastzitten.

De drie Alphenaren, een man (58), zijn echtgenote (55) en zijn dochter (30), zijn dinsdag opgepakt in een huis in Alphen aan den Rijn. De man, Pieter K., en zijn dochter Jade zijn beide oprichters van de onderzoekscommissie BPOC2020. Volgens het Openbaar Ministerie zouden zij donaties aan deze commissie echter in hun eigen zak steken. 

Pieter K.

Pieter K. is in vrije tijd dominee. Zijn stichting was daarom vooral populair in de Reformatorische kring. Het ingezamelde geld zouden zij naar eigen zeggen uitgeven aan bijvoorbeeld rechtszaken om de misstanden in de aanpak van de coronacrisis tegen te gaan. Ook werkten zij samen met ‘gekwalificeerde artsen, agenten en wetenschappers’. Uit gesprekken met deze experts ontstonden rapporten die donateurs konden lezen. Verder had de commissie samenwerkingen met andere coronacritici en hun onlineplatforms. Enkele van deze platforms verbraken echter de samenwerking omdat zij de stichting niet betrouwbaar zouden vinden.

Het OM wilde Pieter K. al eerder vervolgen. Dit omdat hij een doctorandustitel gebruikte, zonder dit daadwerkelijk behaald te hebben. K. beloofde de titel niet meer te gebruiken en is toen niet vervolgd. Wel bleef hij doorgaan met het aangeven en aanklagen van onder andere het kabinet, Hugo de Jonge en Marc van Ranst. Deze viroloog twijfelde al langer aan de stichting. Zo schreef hij op Twitter: “Beseffen jullie dat BPOC2020 via misleiding en leugenachtige praktijken geld aftroggelt van argeloze Nederlanders via jullie ING-donatiesysteem? Jullie kunnen meehelpen om deze oplichterij te stoppen.”

Voorarrest verlengd

De 58-jarige Pieter K. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft het voorarrest met 14 dagen verlengd. De twee vrouwelijke verdachten zijn eerder door het OM op vrije voeten gesteld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.

Advertorial Overige gisteren 13:42

Neem jij het roer over van AlphensBootverhuur.nl?

AlphensBootverhuur.nl is een bloeiend bedrijf in de bootverhuur gevestigd in Alphen aan den Rijn en klaar om overgenomen te worden. Deze kans biedt een compleet pakket, inclusief de goed ontwikkelde website, twee boten met trailer, een uitgebreid klantenbestand en een efficiënt boekingssysteem.