Archieffoto Josh Walet

Voorbereidingen voor nieuwe ronde coronavaccinatie in volle gang

Over een week gaat de nieuwe ronde voor coronavaccinatie van start. GGD Hollands Midden is druk bezig met het treffen van de laatste voorbereidingen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

De nieuwe vaccinatieronde wordt in gang gezet om de bescherming op peil te brengen. “Er wordt rekening gehouden met meer coronabesmettingen in het najaar. Een coronavaccinatie beschermt je tegen ernstige ziekte en sterfte en verkleint de kans dat je anderen besmet. Maar deze effecten nemen in de loop van de tijd af”, licht GGD Hollands Midden toe.

“Een herhaalprik zorgt dat je afweersysteem het coronavirus weer goed herkent en in actie komt als dat nodig is. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik halen, zodat minder mensen ernstig ziek worden. Het voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.”

Ruimere openingstijden

GGD Hollands Midden start met vaccineren op de huidige drie grote locaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. “Hier kunnen we snel en efficiënt veel mensen vaccineren. Onze vaccinatielocaties zijn vanaf 19 september zeven dagen per week open van 08:00 tot 15:30 uur. Voorlopig kan de herhaalprik alleen op afspraak worden gehaald”, laat GGD Hollands Midden weten. “Er wordt geprikt met vernieuwde vaccins die zijn aangepast aan de omikronvariant.”

Laatste voorbereidingen

Op dit moment is GGD Hollands Midden druk bezig met de laatste voorbereidingen treffen. “De personele bezetting is rond. Onder hen zijn opvallend veel mensen die al eerder bij de GGD werkten en zich nu opnieuw willen inzetten. De medewerkers volgen momenteel de benodigde training om hun kennis en vaardigheden op peil te brengen voor de nieuwe vaccinatieronde.”

GGD Hollands Midden vervolgt: “Op de drie locaties worden priklijnen gereedgemaakt om in totaal tegen de 5.000 prikken per dag te kunnen zetten. Mocht het nodig zijn, kan in korte tijd opgeschaald worden naar 10.000 vaccinaties per dag. De verwachting is dan ook dat iedereen die wil, snel gevaccineerd kan worden.”

Uitnodiging

Mensen die dit jaar 60 jaar of ouder zijn, krijgen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Dit gebeurt stapsgewijs van oud naar jong. De eerste uitnodigingen liggen 13 september op de mat. Zorgorganisaties nodigen de komende weken bewoners en medewerkers uit.

Ben je jonger dan 60 en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik? Dan krijg je vanaf de eerste helft van oktober via je huisarts een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Dit geldt ook voor mensen jonger dan 60 met het syndroom van Down. Hierna wordt de rest van de bevolking van 12 jaar en ouder via de media opgeroepen.

Voorwaarden voor een herhaalprik

Je kan de herhaalprik alleen krijgen als je de basisserie hebt gehad. De basisserie bestaat uit twee prikken tegen corona (of één in geval van het Janssen-vaccin of na een coronabesmetting). Bovendien moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat je de laatste prik of coronabesmetting had. Ook als je na de basisprik(ken) al één of meerdere coronavaccinaties (booster en/of herhaalprik) hebt gehad, mag je in deze vaccinatieronde opnieuw een herhaalprik halen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente gisteren 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.