Alphens

Voorstel voor openbaar hondenlosloopgebied

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn krijgt een voorstel voor een hondenlosloopgebied voor een nieuw aan te leggen terrein aan het Goudse Rijpad. De helft wordt openbaar. Voor de andere, besloten, helft wordt een huurder gezocht.

Het losloopgebied voor honden op bedrijventerrein Steekterpoort moet uiterlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar worden verlaten. Er zijn namelijk potentiële kopers voor dit gebied die niet eindeloos kunnen wachten. Daarom zal eveneens in het eerste kwartaal een nieuw losloopgebied aan het Goudse Rijpad worden geopend. Dat is althans het voorstel dat wethouder Gert-Jan Schotanus aan de gemeenteraad voor zal leggen.

Openbaar losloopgebied
Het nieuwe losloopgebied bestaat uit ongeveer 1 hectare door een hek omheind openbaar gebied zonder faciliteiten. Dit wordt ingericht en onderhouden door de gemeente en is vrij toegankelijk voor iedereen met een hond.

Gebied voor hondenschool
Als er een geschikte huurder wordt gevonden, komt er een tweede aangrenzend gebied van eveneens ongeveer 1 hectare beschikbaar. Dit gebied is niet openbaar en moet worden gehuurd, bijvoorbeeld door een hondenschool. Hiervoor wordt een uitvraag gedaan, oftewel kandidaten die dit gebied voor hondenactiviteiten willen huren kunnen zich melden bij de gemeente.

Kosten
De kosten zijn ongeveer gelijk aan de inkomsten vanuit de huidige hondenbelasting. Dit is echter geen geoormerkt bedrag is, deze belasting wordt gestort in de algemene middelen voor algemeen gebruik. Er zal vanuit het college van burgemeester en wethouders in de begroting dan ook zeker geen voorstel komen voor afschaffing van hondenbelasting.

Gemeenteraad
Het voorstel voor een openbaar losloopgebied komt voort uit een enquête onder hondenbezitters. Slechts 14 procent van de respondenten stelt prijs op een besloten gebied met faciliteiten. 42 procent wil hier niet voor betalen.

De Alphense gemeenteraad zal binnenkort besluiten over dit voorstel. Als het wordt aangenomen, wordt het openbare gebied snel ingericht en wordt een uitvraag gedaan voor een eventuele huurder zoals een hondenschool.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.