Scala College

Voorstelling over alcohol en drugs op het Scala College

De afgelopen twee weken waren vier acteurs van de theatergroep Playback op het Scala College. Ze speelden de jongerenvoorstelling ‘Hotspot’ voor alle derde klassen van de school. Na de voorstelling, waarin diverse thema’s rondom jongeren aan de kaak werden gesteld, zorgde het nagesprek voor een waardevolle afsluiting. Zowel de derdejaars als de aanwezige docenten vonden de voorstelling erg intrigerend.

Ongeveer vijftig leerlingen verzamelden zich in de ruimte, waarin het stuk werd opgevoerd. Op het denkbeeldige podium stonden vier hoge houten stoelen, een houten tafel en diverse voorwerpen. Nadat de vier acteurs zich hadden voorgesteld, begon de voorstelling. Het toneelstuk dat gespeeld werd, heet ‘Hotspot’. Het gaat over drankgebruik, blowen, feesten, vriendschap, eerlijkheid, zorgen voor elkaar en nog enkele andere thema’s die bij jongeren een rol spelen. 

In het toneelstuk zijn Alex (16) en Jaro (16) beste vrienden. Jaro blowt, maar Alex begint daar niet aan. De jongens ontmoeten Joy, een meisje dat haar naam eer aan lijkt te doen. Pas na een tijdje komen Alex en Jaro erachter dat Joy nog maar veertien jaar is. “Joy is pas veertien jaar, maar leeft het leven van een volwassene”,  vertelt de actrice die Joy speelde.

De drie gaan naar feestjes, waar Alex heel veel drinkt en Jaro en Joy meedoen. Fay, het veertienjarige zusje van Jaro, gaat ook een aantal keer mee. Doordat ze hun problemen proberen te vergeten, gaan ze op het einde te ver en gaat het fout. Ze raken allemaal heel erg dronken en moeten uiteindelijk langs de weg naar huis lopen, waarbij Joy bewusteloos raakt.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

opvoering scala college.jpg

De voorstelling duurde in totaal negentig minuten. Een deel daarvan bestond uit een nagesprek met de leerlingen. Daarin vroegen de acteurs aan het publiek wat ze ervan vonden en of ze dingen herkenden. Het publiek kon ook dingen vragen aan de acteurs, waarbij ze in hun rollen bleven en reageerden vanuit hun personage. “Ik vind het nagesprek echt een heel bijzondere toevoeging aan de voorstelling”, zegt een van de acteurs. In het nagesprek kwamen groepsdruk en vriendschap het meest uitgebreid aan het woord. 

Hoe zeg je ‘nee’ wanneer drank of drugs gebruiken de norm is? Een jongen uit het publiek mocht het uitproberen. Ook al was hij eerst heel stellig dat hij ‘gewoon nee’ zou zeggen. Uiteindelijk had hij het drankje wel aangepakt. Hij had het niet opgedronken, maar het was toch wel duidelijk dat het niet zo makkelijk was als hij dacht.

Hoe praat je met je vrienden over jouw of hun problemen? Joy bleek een aantal problemen te hebben in de voorstelling en Jaro’s oplossing was haar een joint te geven. Een meisje uit het publiek had een andere oplossing. Ze kwam naar voren en was als een echte vriendin voor Joy, die uiteindelijk ook daardoor ook over haar problemen durfde te vertellen.

Het toneelstuk Hotspot werd opgevoerd door vier acteurs van de theatergroep Playback. Playback is een theatergroep die door heel Nederland toneelstukken opvoert voor jongeren, ouders en docenten. “We komen bij heel veel scholen door heel het land”, vertellen de acteurs. De toneelstukken voor jongeren en ouders gaan over dingen waar jongeren mee in aanraking komen, zoals sociale media, pesten, alcohol, drugs, (online) shaming, mentale gezondheid en geld.

Voor docenten zijn er speciale trainingen waar ze proberen docenten te helpen met het verbeteren van een betere sociale interactie met leerlingen. Playback bestaat al zestien jaar en is inmiddels een van de grootste theatergroepen van Nederland. De vier acteurs die op het Scala de voorstelling hebben gedaan, zijn dus ook zeker niet de enige acteurs bij Playback, maar zij zijn wel degenen die nu door Nederland reizen om Hotspot op te voeren. “De groep die we net hadden was heel bijzonder. Er heerste een uitzonderlijk veilige sfeer. Hierdoor durfden enkele leerlingen ook makkelijk mee te doen in het naspelen van de scènes. Pubers zijn ook het leukste publiek mede door zo’n nagesprek.”

Geschreven door leerlingen van het Scala College:
Iris Bak, Jade van Leeuwen en Renate Tfanakchi


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang vandaag 12:56

Vijf mbo-scholen werken voortaan samen: Leven Lang Ontwikkelen van groot belang voor de arbeidsmarkt

De mbo-scholen Albeda, Da Vinci, mboRijnland, Mondriaan en Zadkine gaan samenwerken op het terrein van ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Daartoe ondertekenden zij op 31 januari in Den Haag een intentieovereenkomst. Met de ondertekening spreken zij af zich gezamenlijk in te spannen om de arbeidsmarkt te voorzien van goed (bij) geschoold personeel, nu en in de toekomst.

Advertorial Evenementen vandaag 11:09

Super Bowl Sunday bij Sportsbar Alphen in de Esports Game Arena

Het is een jaarlijks Amerikaans fenomeen: de Super Bowl. De kampioen van de American Football Conference speelt in de nacht van 12 op 13 februari tegen de winnaar van de National Football Conference. Bij de Game Arena kun jij terecht om dé American football wedstrijd van het jaar te zien.

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.