Scala College

Voorstelling over alcohol en drugs op het Scala College

De afgelopen twee weken waren vier acteurs van de theatergroep Playback op het Scala College. Ze speelden de jongerenvoorstelling ‘Hotspot’ voor alle derde klassen van de school. Na de voorstelling, waarin diverse thema’s rondom jongeren aan de kaak werden gesteld, zorgde het nagesprek voor een waardevolle afsluiting. Zowel de derdejaars als de aanwezige docenten vonden de voorstelling erg intrigerend.

Ongeveer vijftig leerlingen verzamelden zich in de ruimte, waarin het stuk werd opgevoerd. Op het denkbeeldige podium stonden vier hoge houten stoelen, een houten tafel en diverse voorwerpen. Nadat de vier acteurs zich hadden voorgesteld, begon de voorstelling. Het toneelstuk dat gespeeld werd, heet ‘Hotspot’. Het gaat over drankgebruik, blowen, feesten, vriendschap, eerlijkheid, zorgen voor elkaar en nog enkele andere thema’s die bij jongeren een rol spelen. 

In het toneelstuk zijn Alex (16) en Jaro (16) beste vrienden. Jaro blowt, maar Alex begint daar niet aan. De jongens ontmoeten Joy, een meisje dat haar naam eer aan lijkt te doen. Pas na een tijdje komen Alex en Jaro erachter dat Joy nog maar veertien jaar is. “Joy is pas veertien jaar, maar leeft het leven van een volwassene”,  vertelt de actrice die Joy speelde.

De drie gaan naar feestjes, waar Alex heel veel drinkt en Jaro en Joy meedoen. Fay, het veertienjarige zusje van Jaro, gaat ook een aantal keer mee. Doordat ze hun problemen proberen te vergeten, gaan ze op het einde te ver en gaat het fout. Ze raken allemaal heel erg dronken en moeten uiteindelijk langs de weg naar huis lopen, waarbij Joy bewusteloos raakt.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

opvoering scala college.jpg

De voorstelling duurde in totaal negentig minuten. Een deel daarvan bestond uit een nagesprek met de leerlingen. Daarin vroegen de acteurs aan het publiek wat ze ervan vonden en of ze dingen herkenden. Het publiek kon ook dingen vragen aan de acteurs, waarbij ze in hun rollen bleven en reageerden vanuit hun personage. “Ik vind het nagesprek echt een heel bijzondere toevoeging aan de voorstelling”, zegt een van de acteurs. In het nagesprek kwamen groepsdruk en vriendschap het meest uitgebreid aan het woord. 

Hoe zeg je ‘nee’ wanneer drank of drugs gebruiken de norm is? Een jongen uit het publiek mocht het uitproberen. Ook al was hij eerst heel stellig dat hij ‘gewoon nee’ zou zeggen. Uiteindelijk had hij het drankje wel aangepakt. Hij had het niet opgedronken, maar het was toch wel duidelijk dat het niet zo makkelijk was als hij dacht.

Hoe praat je met je vrienden over jouw of hun problemen? Joy bleek een aantal problemen te hebben in de voorstelling en Jaro’s oplossing was haar een joint te geven. Een meisje uit het publiek had een andere oplossing. Ze kwam naar voren en was als een echte vriendin voor Joy, die uiteindelijk ook daardoor ook over haar problemen durfde te vertellen.

Het toneelstuk Hotspot werd opgevoerd door vier acteurs van de theatergroep Playback. Playback is een theatergroep die door heel Nederland toneelstukken opvoert voor jongeren, ouders en docenten. “We komen bij heel veel scholen door heel het land”, vertellen de acteurs. De toneelstukken voor jongeren en ouders gaan over dingen waar jongeren mee in aanraking komen, zoals sociale media, pesten, alcohol, drugs, (online) shaming, mentale gezondheid en geld.

Voor docenten zijn er speciale trainingen waar ze proberen docenten te helpen met het verbeteren van een betere sociale interactie met leerlingen. Playback bestaat al zestien jaar en is inmiddels een van de grootste theatergroepen van Nederland. De vier acteurs die op het Scala de voorstelling hebben gedaan, zijn dus ook zeker niet de enige acteurs bij Playback, maar zij zijn wel degenen die nu door Nederland reizen om Hotspot op te voeren. “De groep die we net hadden was heel bijzonder. Er heerste een uitzonderlijk veilige sfeer. Hierdoor durfden enkele leerlingen ook makkelijk mee te doen in het naspelen van de scènes. Pubers zijn ook het leukste publiek mede door zo’n nagesprek.”

Geschreven door leerlingen van het Scala College:
Iris Bak, Jade van Leeuwen en Renate Tfanakchi


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.