Alphens EV

Voortaan boten elektrisch opladen in de Alphense havens

In vier Alphense havens worden laadpalen voor elektrische boten geplaatst. Het gaat om Rijnhaven, Aarhaven en Aarkanaal in Alpen-Stad en om Steekterweg in Zwammerdam. Elk van de havens krijgt een elektrische laadpaal waar vier boten kunnen opladen.

Elektrische boten gebruiken geen fossiele brandstoffen en maken weinig tot geen geluid. Daarom is het een gewenste duurzame ontwikkeling. Om de aanschaf en het gebruik van elektrische boten te stimuleren, moet er een infrastructuur van laadpalen worden aangelegd. Dit gebeurt al in onder meer de gemeenten Leiden en Bodegraven-Reeuwijk. Alphen aan den Rijn sluit zich binnenkort aan op dit netwerk van laadpalen.

Wethouder Relus Breeuwsma is enthousiast: "De beroepsvaart kan al gebruikmaken van walstroom en dat wordt nu ook mogelijk voor de recreatieve vaart. Voor het gebruik van de laadpalen is er een app waarmee je vooraf kunt zien of er plaats is aan een paal en die je kunt gebruiken om daadwerkelijk op te laden."

De kosten voor de vier laadpalen van in totaal circa 60.000 euro worden gedeeld door de gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland. Per paal kunnen vier boten tegelijk opladen. Daarvoor maken zij gebruik van laadkabels, net zoals het systeem voor auto’s nu ook werkt. Naar verwachting zijn de palen vanaf het vaarseizoen 2023 bruikbaar. "Maar misschien zelfs al in het najaar van dit jaar."

Op de foto: de Rijnhaven is een van de vier locaties waar een laadpaal voor particuliere boten komt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.