Josh Walet

Vrijwilligers Rode Kruis klaar om ambulancedienst te ontlasten bij grote drukte

Het Rode Kruis heeft een team van deskundige vrijwilligers dat altijd klaarstaat om in actie te komen in het geval van rampen en incidenten. Dit zogenoemde Noodhulpteam neemt in Hollands Midden vanaf 1 december een extra taak op zich: de ondersteuning van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Zo ook in Alphen aan den Rijn. 

Onder bepaalde omstandigheden kan het aantal vragen naar een ambulance sterk toenemen. In december 2022 bijvoorbeeld, tijdens een periode van koud weer en ijzel. Door glijpartijen en schaatsongelukken reden ambulances toen af en aan. De RAV besloot hierop ondersteuning te vragen aan het Rode Kruis.

Zorgvuldigheid

Vanuit deze incidentele samenwerking ontstond het idee om dit type hulpverlening meer vorm te geven. Het Rode Kruis en de RAV dachten na over een plan voor intensievere samenwerking, waarbij alle oog was voor veiligheid, de juridische aspecten en een goede aanvullende opleiding voor de Rode Kruis-vrijwilligers. Vanaf 1 december 2023 staan alle seinen in Hollands Midden op groen.

Continue samenspraak

Wanneer het Rode Kruis naar een patiënt rijdt, wordt de aanvraag voor een ambulance niet geannuleerd. Deze blijft in de wachtrij voor de ambulancedienst staan. Maar door de inzet van het Rode Kruis, is een eerdere screening van de patiënt mogelijk. Het Rode Kruis-team staat in continu contact met een zorgprofessional van de meldkamer en ambulancedienst. Samen kunnen ze, na controle van het slachtoffer, tot een afweging komen.

Wanneer alleen eerste hulp ter plaatse nodig is, kan de Rode Kruis-vrijwilliger deze verlenen. Ook wanneer de patiënt fysiek in staat is om zittend vervoerd te worden naar het ziekenhuis of een huisartsenpost, kan het Rode Kruis dit doen. In dat geval zal de aanvraag van de ambulance geannuleerd worden.

Is er sprake van ernstiger letsel of ziekte, zal het Rode Kruis-team bij de patiënt blijven tot de komst van de ambulance. Ook hierbij krijgen ze voortdurend advies en instructies van de zorgprofessional op de meldkamer.

Vijf locaties

De hulpverlening is in handen van leden van het Rode Kruis Noodhulpteam. Dit team staat ook nu al 24/7 klaar om in actie te komen bij onverwachte rampen en incidenten. Zo staan noodhulpteams paraat op alle vijf locaties van district Hollands Midden, in Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Gouda, Katwijk en Leiden. Wanneer de RAV overbelast is, kunnen zij vanuit deze locaties aanrijden naar de melding.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.