Gemeente Alphen aan den Rijn

VVD parkeert voorgestelde lagere parkeernormen

De VVD-fractie kan zich niet in het besluit van het College van burgemeester en wethouders vinden om de parkeernormen vast te stellen aan de hand van het gebruikersoppervlak (GBO) in plaats van prijsklasse. Deze verandering in berekening betekent een forse teruggang in de parkeernormen.

De VVD-fractie heeft dit tijdens de commissievergadering van 10 september duidelijk gemaakt richting de wethouder. Het is zorgelijk dat het college een nieuwe norm gaat hanteren op basis van papierenwerkelijkheid in plaats van te kijken naar de praktijk, zoals de huidige parkeerdruk in het centrum.

Forse achteruitgang voor automobilisten

De aanpassing van de parkeernorm betekent een forse achteruitgang voor onze inwoners met een auto. Een rijtjeshuis in het gebied Alphen Centrum met de prijsklasse middelduur heeft met de berekening op basis van prijsklasse een parkeernorm van 1,6 auto. De nieuwe, door het college voorgestelde, parkeernorm op basis van gebruikersoppervlak zorgt voor een parkeernorm van slechts 0,8 auto. Een halvering van de parkeernorm, terwijl het aantal auto’s nog steeds hetzelfde blijft.

Ook onze ondernemers kunnen de gevolgen van de verlaging van de parkeernormen merken. Juist in deze tijd, waar de gevolgen van het coronavirus nog iedere dag voelbaar zijn, kan deze verlaging van de parkeernorm als een onaangename verrassing komen.

Deze keuze van het college vindt de VVD-fractie onnavolgbaar. Er bestaat al een grote parkeerdruk in het Centrum en deze zal door deze aanpassing van de parkeernormen alleen maar toenemen. Het kan volgens de VVD-fractie niet de bedoeling zijn, dat eerst de parkeernormen fors worden verlaagd en de Alphense inwoners door middel van de eveneens door de wethouder gepresenteerde ‘Discussienota Parkeren Centrum’ over de nieuwe problemen mogen meedenken naar oplossingen voor een probleem die de wethouder zelf veroorzaakt.

Geen autoluw centrum maar echte oplossingen

De wethouder sorteert met deze plannen volgens de VVD-fractie voor op het autoluw maken van het Centrum, waarbij hij blind vaart op de sterk ideologische drang de automobilist uit de auto te pesten in plaats van de huidige parkeerproblemen goed en krachtig op te lossen.

Deze echte oplossingen voor de parkeerproblemen in het Centrum ziet de VVD-fractie voornamelijk bij het realiseren van vaste parkeerplaatsen voor bewoners en bedrijven die daar gevestigd zijn. Bezoekers kunnen parkeren bij Aarhof, de nieuwe Bibliotheek, het Gemeentehuis of bij de Hoogvliet.

Dit schept duidelijkheid voor de bewoners, bedrijven en voor bezoekers.  


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.