Josh Walet

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

Het Rode Dorp werd rond het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld als een woonwijk voor arbeiders die werkten in de lokale industrie, zoals de steenfabrieken en de Rijnhaven. Het waren kleine arbeiderswoningen die in een eenvoudige architectonische stijl waren ontworpen om betaalbaar en functioneel te zijn. Dit omdat de huizen voornamelijk bedoeld waren voor de lagere sociale klassen.

Bakstenen

Maar waar komt de naam ‘Rooie Dorp’ precies vandaan? Op deze vraag zijn volgens Alphenaren meerdere antwoorden mogelijk. Zo zijn er mensen die zeggen dat de wijk de naam krijgt vanwege de rode daken. Ook werden de huizen gebouwd met rode bakstenen. De rode bakstenen en dakpannen gaven de wijk een opvallend uiterlijk en onderscheidden het van andere delen van Alphen aan den Rijn. Vandaar dus de naam Rode Dorp.

Socialisme

Volgens anderen zou de naam komen van de politieke voorkeur van de bewoners van de wijk. ‘Rooie Dorpers’ zijn van origine namelijk socialisten. Dit is een politieke stroming die stelt dat het collectief, in dit geval de arbeiders, de beslissingen zou moeten maken over macht en goederen. Over heel de wereld wordt socialisme geassocieerd met de kleur rood. Daarom krijgt de wijk de naam ‘Rooie Dorp’.

Waar denk jij dat de naam van het Rode Dorp vandaan komt?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.