Josh Walet

Waar staat de gemeente Alphen aan den Rijn? Minder vertrouwen en waardering

Elk jaar wordt voor gemeentes een burgerpeiling uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau om te kijken waar de gemeente staat. Dit jaar werd door I&O Research een onderzoek uitgevoerd voor de gemeente Alphen aan den Rijn.

Sinds 2020 wordt de peiling gesplitst uitgevoerd. “In 2022 is de Burgerpeiling uitgevraagd. Volgend jaar wordt de Belevingspeiling uitgevraagd. Daarmee kan er inhoudelijk goed aangesloten worden op de ambities uit het coalitieakkoord en krijgen we een één jaarlijks in plaats van tweejaarlijks beeld van onze inwoners terug”, aldus het college.

Waar staat de gemeente?

“De ca. 9.000 genodigden voor deelname aan deze peiling zijn steekproefsgewijs uit de Basisregistratie Personen gehaald. Naast deze eenmalige steekproef zijn ook de ca 2.000 leden van het digitale Alphenpanel bevraagd”, vervolgt het college. Op deze manier heeft de gemeente een accuraat beeld bij de tevredenheid, wensen en meningen van inwoners.

De onderstaande tabel geeft een globaal beeld van hoe de gemeente scoort, ten opzichte van het landelijke gemiddelde van vorig jaar op de onderwerpen woon- en leefomgeving, relatie tussen de inwoner en de gemeente, gemeentelijke dienstverlening, welzijn en zorg, en samenredzaamheid. “De resultaten zijn vergeleken met de Burgerpeiling van Alphen van 2020 en met de landelijke resultaten. Er waren echter voor 2022 te weinig landelijke onderzoeksresultaten van gemeenten en daarom vergelijken we met de landelijke cijfers van 2021, omdat we het toch van belang vinden om een referentie met landelijke trends te hebben”, zo laat het college weten.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

gemeente 1.png
Bron: I&O Research

Vertrouwen in de gemeente

“Wat betreft het vertrouwen in de manier waarop de gemeente bestuurd wordt zien we landelijk eenzelfde beeld. Sinds 2020 neemt het vertrouwen af, en mogelijk is er eigenlijk sinds 2017/ 2018 een trend van licht dalend vertrouwen”, stelt het college. In 2020 schoot het vertrouwen omhoog, vermoedelijk vanwege de coronacrisis.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

gemeente 2.png
Bron: I&O Research

Het volledige resultaat van dit onderzoek is gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. “Door dit langjarige onderzoek biedt het inzicht in de maatschappelijke meerjarige trends ter ondersteuning van de gemeentelijk beleids- en uitvoeringstaken”, aldus het college. De gemeente hoopt door deze inzichten de inwoners nog beter te kunnen helpen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.