Gemeente Alphen aan den Rijn

Waarom een Bedrijven Investeringszone (BIZ) het Alphense centrum beter maakt

Stichting VOC en de CVCA willen graag de twee Bedrijven Investeringszones (BIZ) in het Alphense stadshart voor vijf jaar verlengen. Ondernemers en vastgoedeigenaren kunnen stemmen voor of tegen verlenging van de BIZ. Dat klinkt leuk, maar wat is een BIZ eigenlijk? En hoe maakt de BIZ het Alphense centrum beter?

Een Bedrijven Investeringszone (BIZ) is een afgebakend gebied zoals een winkelgebied. Binnen dit gebied investeren ondernemers en/of eigenaren samen in levendigheid en aantrekkelijkheid van het gebied. Denk hierbij aan feestverlichting om het gebied in de wintermaanden op te fleuren, aan evenementen die voor bedrijvigheid zorgen of aan extra groen. Is het aantrekkelijk en levendig maken van het Alphense centrum dan niet de taak van de gemeente? Het antwoord daarop is nee. De BIZ dient namelijk als aanvulling op het beleid van de gemeente.

Wat is er de afgelopen vijf jaar dan allemaal gerealiseerd? De vve CVCA heeft er onder meer voor gezorgd dat langs de panden in het centrum hanging baskets hangen, dat er geïnvesteerd is in drijvende pontons bij de Aarkade als podium voor vertier en dat er feestverlichting hangt in de wintermaanden. Stichting VOC was betrokken bij lokale campagnes als Alphen koopt lokaal, zorgde voor extra bezoekers in het winkelgebied en was betrokken bij het ophangen van oranje vlaggetjes met het EK voetbal, het neerzetten van een tijdelijke zweefmolen op het Rijnplein en het realiseren van de aangepaste intocht van Sinterklaas.

Verlenging

De afgelopen vijf jaar was er in het Alphense stadshart zowel een BIZ voor ondernemers als voor vastgoedeigenaren (van niet-woningen). De termijn van vijf jaar van deze BIZ-en is inmiddels afgelopen. De twee BIZ organisaties, stichting VOC en de vve CVCA, hechten beide veel waarde aan de BIZ en willen de BIZ dan ook graag weer voor vijf jaar verlengen. Hiervoor hebben zowel VOC als de CVCA een BIZ plan 2022-2026 opgesteld.

Nu is het moment aangebroken dat ondernemers en vastgoedeigenaren hun stem mogen uitbrengen voor de verlenging van de BIZ 2022-2026. Pas bij voldoende steun is de BIZ namelijk weer voor vijf jaar een feit. De gemeente organiseert daarom een draagvlakmeting onder ondernemers en vastgoedeigenaren (van niet-woningen). Als startsein hiervoor reikte wethouder Gerard van As onlangs het eerste stembiljet uit voor beide BIZ-en.

Handen ineen slaan is belangrijk

Wethouder Gerard van As is blij met dit initiatief. “Het Stadshart is een belangrijke plek voor inwoners uit onze gemeente en regio. De afgelopen 20 jaar is veel geïnvesteerd in de herontwikkeling van het Stadshart, maar het blijft nodig om de handen ineen te slaan en gezamenlijk als gemeente, ondernemers en eigenaren te investeren in een aantrekkelijk en levendig Stadshart. Ik ben dan ook blij om te zien dat de VOC en de CVCA de BIZ weer voor de komende vijf jaar willen continueren en ik hoop op een positieve uitkomst.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overval werd gebruik gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.