Josh Walet

Waarom heeft de horstenbuurt een rechthoekige vorm?

In de jaren ’70 en ‘80 werd de wijk Ridderveld gebouwd in het noorden van Alphen aan den Rijn, met daarin verschillende buurten. Eén van die buurten is de horstenbuurt. Maar waarom heeft die buurt eigenlijk zo’n merkwaardige vorm?

De horstenbuurt heeft een rechthoekige vorm. In het midden ligt een groen ‘hart’, en de buitenrand is een weg. De straatnamen in deze buurt, zoals Aalhorst, Binkhorst en Havixhorst bevatten het toponiem -horst. Dit is een historische benaming voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond. 

President Kennedylaan

Maar waar komt die rechthoekige vorm vandaan? De horstenbuurt is zo ontworpen dat het verkeer daar zou minderen. De President Kennedylaan is een drukke weg in Alphen aan den Rijn en loopt vanaf de Oranje Nassausingel tot aan de Horstenbuurt. Om te voorkomen dat dit de hoofdweg door Alphen naar de A4 werd, is de horstenbuurt ontworpen.

Door de plaatsing van het rechthoekige ‘blok’ heeft de President Kennedylaan een abrupt einde en loopt de weg daar over in de Aalhorst en de Binkhorst. Hierdoor zijn minder mensen geneigd deze weg te nemen naar bijvoorbeeld Amsterdam, en rijden in plaats daarvan via de Prins Bernhardlaan en de Eisenhowerlaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 13:25

Kunstspecial Anselm film en lezing bij Parkvilla

Anselm Kiefer is een Duitse kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Parkvilla organiseert een film en lezing over deze invloedrijke en vernieuwende kunstenaar. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. Tot en met 25 februari 2024 is er in Museum Voorlinden in Wassenaar een solotentoonstelling van Anselm: een mooi cultureel uitje voor in de kerstvakantie.