Josh Walet

Waarom heeft de horstenbuurt een rechthoekige vorm?

In de jaren ’70 en ‘80 werd de wijk Ridderveld gebouwd in het noorden van Alphen aan den Rijn, met daarin verschillende buurten. Eén van die buurten is de horstenbuurt. Maar waarom heeft die buurt eigenlijk zo’n merkwaardige vorm?

De horstenbuurt heeft een rechthoekige vorm. In het midden ligt een groen ‘hart’, en de buitenrand is een weg. De straatnamen in deze buurt, zoals Aalhorst, Binkhorst en Havixhorst bevatten het toponiem -horst. Dit is een historische benaming voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond. 

President Kennedylaan

Maar waar komt die rechthoekige vorm vandaan? De horstenbuurt is zo ontworpen dat het verkeer daar zou minderen. De President Kennedylaan is een drukke weg in Alphen aan den Rijn en loopt vanaf de Oranje Nassausingel tot aan de Horstenbuurt. Om te voorkomen dat dit de hoofdweg door Alphen naar de A4 werd, is de horstenbuurt ontworpen.

Door de plaatsing van het rechthoekige ‘blok’ heeft de President Kennedylaan een abrupt einde en loopt de weg daar over in de Aalhorst en de Binkhorst. Hierdoor zijn minder mensen geneigd deze weg te nemen naar bijvoorbeeld Amsterdam, en rijden in plaats daarvan via de Prins Bernhardlaan en de Eisenhowerlaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.