Josh Walet

Waarom heeft de horstenbuurt een rechthoekige vorm?

In de jaren ’70 en ‘80 werd de wijk Ridderveld gebouwd in het noorden van Alphen aan den Rijn, met daarin verschillende buurten. Eén van die buurten is de horstenbuurt. Maar waarom heeft die buurt eigenlijk zo’n merkwaardige vorm?

De horstenbuurt heeft een rechthoekige vorm. In het midden ligt een groen ‘hart’, en de buitenrand is een weg. De straatnamen in deze buurt, zoals Aalhorst, Binkhorst en Havixhorst bevatten het toponiem -horst. Dit is een historische benaming voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond. 

President Kennedylaan

Maar waar komt die rechthoekige vorm vandaan? De horstenbuurt is zo ontworpen dat het verkeer daar zou minderen. De President Kennedylaan is een drukke weg in Alphen aan den Rijn en loopt vanaf de Oranje Nassausingel tot aan de Horstenbuurt. Om te voorkomen dat dit de hoofdweg door Alphen naar de A4 werd, is de horstenbuurt ontworpen.

Door de plaatsing van het rechthoekige ‘blok’ heeft de President Kennedylaan een abrupt einde en loopt de weg daar over in de Aalhorst en de Binkhorst. Hierdoor zijn minder mensen geneigd deze weg te nemen naar bijvoorbeeld Amsterdam, en rijden in plaats daarvan via de Prins Bernhardlaan en de Eisenhowerlaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.