Ingezonden

Waarom is het zo belangrijk om je huis te isoleren?

Voor veel huiseigenaren is ‘verduurzamen van de woning’ een ver van mijn bed show. Dat komt later wel. Nu heb ik daar geen tijd / geld voor. Maar vergis je niet: de tijd begint nu al te dringen.

Over pakweg drie jaar mogen gasgestookte cv-ketels niet meer worden vervangen door zo’n zelfde apparaat. Althans dat wil minister van Wonen Hugo de Jonge. Dat betekent dat er dus een warmtepomp moet komen. Daarnaast kan het ook nog zijn dat je woning op een zeker moment op een warmtenet wordt aangesloten. Dan is isoleren wel degelijk een onderwerp waar je serieus over na moet denken. En dat zou je ook moeten doen als je niet de hoofdprijs voor gas en stroom wilt blijven betalen.

Eenvoudige maatregelen om te isoleren

Het is beslist niet zo dat isoleren betekent dat je hele huis in de steigers komt te staan. Je kunt beginnen met eenvoudige maatregelen. Zo kun je het dak aan de binnenzijde isoleren met een OSB plaat. Dit zijn platen die worden gebruikt als afwerking voor het isolatiemateriaal. Dit breng je aan tegen het dak en vervolgens daar overheen de OSB platen. Die zorgen voor extra isolatie. Zo heb je nog meer voordeel van de isolatie. Het verschil zal direct opvallen in het verbruik van gas dan wel stroom.

De isolatie afwerken

OSB platen zijn niet zo fraai qua afwerking. Daarom is het aan te raden om hier overheen gipsplaten aan te brengen. Deze kun je vervolgens bewerken zoals je wilt. Je kunt ze schilderen maar je kunt er ook behang op aanbrengen. Spachtelputz of vergelijkbaar materiaal is ook een optie. Je kunt de ruimte waar je deze platen aanbrengt dus afwerken zoals je wilt. Het is daarom niet alleen geschikt voor de zolder, maar ook voor bijvoorbeeld tussenwanden tussen kamers op bijvoorbeeld de slaapkamer. Zo kun je bijvoorbeeld van één kamer twee kamers maken voor een extra slaapkamer of een werkkamer.

Subsidie voor verduurzamen

Verduurzamen is een kostbare aangelegenheid. Voor een gemiddeld huis ben je al snel rond de € 30.00 kwijt. Natuurlijk kun je de verduurzamen in stappen doen. Je hoeft niet in één maand het dak, de vloer en de muren te isoleren, een warmtepomp te kopen en zonnepanelen. Oh ja en een inductie kookplaat, want dan kan de gaskraan helemaal dicht. Daar komt nog bij dat je als particulier subsidie kunt krijgen voor verduurzaming. Veel gemeenten hebben daarnaast extra regelingen voor inwoners met een laag inkomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 13:18

Een tribute aan Steely Dan zoals nooit tevoren

In de wereld van Steely Dan-liefhebbers staat The Royal Dutch Scam hoog aangeschreven, zowel nationaal als internationaal. Met een tienkoppige band van topmuzikanten, onder leiding van frontman Lo van Gorp, weten ze de magie van Steely Dan's legendarische studio-albums zoals 'Gaucho' en 'Aja' moeiteloos tot leven te brengen op het podium.

Politiek vandaag 12:06

Gratis anderhalf uur parkeren in Alphens centrum wordt afgeschaft

De eerste anderhalf uur gratis parkeren in de grote parkeergarages, achter de slagboom, wordt afgeschaft. Voortaan is het eerste halfuur gratis en het uur erna kost 1 euro. Het algemene parkeertarief gaat na deze anderhalf uur met vijftig cent per uur omhoog naar 3 euro.

Overige vandaag 10:49

Veilig met de fiets de weg op

Alphen Vitaal organiseert in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, fietsservice Totaal en een fysiotherapeut Djim Kromhout een tweedaagse fietscursus speciaal voor volwassenen en senioren die zich onzeker voelen op de fiets.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:23

The Center of Beauty Institute wint prestigieuze Beauty Award

Na een ondernemersreis van bijna acht maanden heeft The Center of Beauty Institute de prestigieuze Beauty Award 2024 gewonnen voor Dé Beste Schoonheidssalon van Nederland. "Ik kan het bijna niet geloven. Wat begon als een droom, werd een plan en uiteindelijk een doel," aldus eigenaresse Carmen. "Het doel om mee te doen met de Beauty Award was om ervan te leren, mezelf verder te ontwikkelen en mijn bedrijf eens goed onder de loep te nemen."

Advertorial Theater gisteren 17:50

Word VIP en bestel NU met voorrang!

Ben jij een liefhebber van theater? Mis deze unieke kans dan niet! De reguliere kaartverkoop voor een reeks spectaculaire voorstellingen start vrijdag 24 mei om 10:00 uur. Zorg dat je er snel bij bent, want dit is je kans om te genieten van topartiesten zoals Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper, René van Meurs, The Analogues en nog veel meer!