Plutosport
Advertorial Sport

Wandelen versus hardlopen

Nu veel sporten weer stilliggen, gaan we spontaan op zoek naar alternatieven om toch een beetje in beweging te blijven. Wandelen en hardlopen zijn beide laagdrempelige sporten, die je heel eenvoudig uit kunt oefenen en waar je niet zoveel spullen voor nodig hebt. Maar welke sport is nu eigenlijk beter? Kun je beter 5 km gaan hardlopen of heeft 5 km wandelen toch de voorkeur?

Wandelen

Veel mensen vinden het fijn om al wandelend aan hun fysieke gesteldheid te werken en hun conditie op peil te houden. Tijdens het wandelen komen je voeten steeds rustig op het asfalt terecht, waardoor het (in tegenstelling tot hardlopen) dus helemaal niet belastend is voor de spieren en gewrichten van het lichaam. Niet alleen veel oudere mensen kiezen ervoor om regelmatig een blokje om te gaan, maar ook jonge mensen verkiezen wandelen steeds vaker boven andere sporten. Wandelen wordt vaak als heerlijk rustgevend ervaren, het zal je dan ook niet verbazen dat veel wandelaars helemaal zen zijn na een fijne wandeling!

Ook als je een paar (corona)kilo’s kwijt wil, kan wandelen een goede vorm van beweging zijn. De vetverbranding komt namelijk pas na twintig tot dertig minuten op gang en je wandelt nu eenmaal gemakkelijker een (paar) uur dan dat je een (paar) uur gaat hardlopen. Daarnaast kun je heel eenvoudig iedere dag een blokje omgaan, terwijl je lichaam na het hardlopen echt nog wat tijd nodig heeft om te herstellen. Tevens kun je binnen no-time ready zijn om naar buiten te gaan om te wandelen en vaak hoef je naderhand niet eens te douchen, een echte win-winsituatie dus!

Hardlopen

Haal jij niet zoveel voldoening uit het wandelen? Dan moet je zeker lekker gaan hardlopen! Tijdens het hardlopen ben je namelijk constant in beweging en voel je direct dat je aan je conditie en je gezondheid aan het werken bent. Dat je tijdens het hardlopen je spieren meer belast dan tijdens het wandelen, heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen. Tijdens het hardlopen bouw je namelijk sneller spiermassa op en daarnaast zul je al snel merken dat ook je uithoudingsvermogen vooruitgaat.

Als je gaat hardlopen is het natuurlijk wel verstandig om comfortabele hardloopkleding te dragen! De kans is groot dat je tijdens het aantrekken van je hardloopkleding al zin krijgt om lekker een stukje te gaan rennen. Natuurlijk is hardlopen ook een hartstikke goede bezigheid als je af wil vallen, tijdens het hardlopen verbrand je in dezelfde tijd namelijk ongeveer twee keer zoveel calorieën als tijdens het wandelen. Het heeft echter geen zin om te gaan sprinten, het blijkt namelijk dat je vetverbranding het hoogst is als je hartslag licht verhoogd is.

Wat is beter?

Het grappige is dat er eigenlijk geen goed of fout is. Wel is de kans groot dat de ene sport beter of juist minder goed bij jou past. Vind je beide sporten leuk en kun je niet kiezen? Geen probleem! Wandelen en hardlopen kun je namelijk ook heel goed combineren.

Heb jij steeds geen zin om te gaan hardlopen en blijf je daarom maar binnen? Dan is wandelen wellicht dé sport voor jou. Wandelen is een fijne activiteit, een goede training en je kunt het heel eenvoudig inpassen in jouw dagschema. Wat houdt je nog tegen? Het is tijd om lekker een blokje om te gaan!

Krijgt jouw energielevel een boost als je alleen al aan hardlopen denkt? Heerlijk! Omdat je het hardlopen leuk vindt, is de kans groot dat je een paar keer per week je hardloopschoenen aantrekt en daardoor zul je merken dat jouw prestaties heel snel omhoogschieten.


Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”