Plutosport
Advertorial Sport

Wandelen versus hardlopen

Nu veel sporten weer stilliggen, gaan we spontaan op zoek naar alternatieven om toch een beetje in beweging te blijven. Wandelen en hardlopen zijn beide laagdrempelige sporten, die je heel eenvoudig uit kunt oefenen en waar je niet zoveel spullen voor nodig hebt. Maar welke sport is nu eigenlijk beter? Kun je beter 5 km gaan hardlopen of heeft 5 km wandelen toch de voorkeur?

Wandelen

Veel mensen vinden het fijn om al wandelend aan hun fysieke gesteldheid te werken en hun conditie op peil te houden. Tijdens het wandelen komen je voeten steeds rustig op het asfalt terecht, waardoor het (in tegenstelling tot hardlopen) dus helemaal niet belastend is voor de spieren en gewrichten van het lichaam. Niet alleen veel oudere mensen kiezen ervoor om regelmatig een blokje om te gaan, maar ook jonge mensen verkiezen wandelen steeds vaker boven andere sporten. Wandelen wordt vaak als heerlijk rustgevend ervaren, het zal je dan ook niet verbazen dat veel wandelaars helemaal zen zijn na een fijne wandeling!

Ook als je een paar (corona)kilo’s kwijt wil, kan wandelen een goede vorm van beweging zijn. De vetverbranding komt namelijk pas na twintig tot dertig minuten op gang en je wandelt nu eenmaal gemakkelijker een (paar) uur dan dat je een (paar) uur gaat hardlopen. Daarnaast kun je heel eenvoudig iedere dag een blokje omgaan, terwijl je lichaam na het hardlopen echt nog wat tijd nodig heeft om te herstellen. Tevens kun je binnen no-time ready zijn om naar buiten te gaan om te wandelen en vaak hoef je naderhand niet eens te douchen, een echte win-winsituatie dus!

Hardlopen

Haal jij niet zoveel voldoening uit het wandelen? Dan moet je zeker lekker gaan hardlopen! Tijdens het hardlopen ben je namelijk constant in beweging en voel je direct dat je aan je conditie en je gezondheid aan het werken bent. Dat je tijdens het hardlopen je spieren meer belast dan tijdens het wandelen, heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen. Tijdens het hardlopen bouw je namelijk sneller spiermassa op en daarnaast zul je al snel merken dat ook je uithoudingsvermogen vooruitgaat.

Als je gaat hardlopen is het natuurlijk wel verstandig om comfortabele hardloopkleding te dragen! De kans is groot dat je tijdens het aantrekken van je hardloopkleding al zin krijgt om lekker een stukje te gaan rennen. Natuurlijk is hardlopen ook een hartstikke goede bezigheid als je af wil vallen, tijdens het hardlopen verbrand je in dezelfde tijd namelijk ongeveer twee keer zoveel calorieën als tijdens het wandelen. Het heeft echter geen zin om te gaan sprinten, het blijkt namelijk dat je vetverbranding het hoogst is als je hartslag licht verhoogd is.

Wat is beter?

Het grappige is dat er eigenlijk geen goed of fout is. Wel is de kans groot dat de ene sport beter of juist minder goed bij jou past. Vind je beide sporten leuk en kun je niet kiezen? Geen probleem! Wandelen en hardlopen kun je namelijk ook heel goed combineren.

Heb jij steeds geen zin om te gaan hardlopen en blijf je daarom maar binnen? Dan is wandelen wellicht dé sport voor jou. Wandelen is een fijne activiteit, een goede training en je kunt het heel eenvoudig inpassen in jouw dagschema. Wat houdt je nog tegen? Het is tijd om lekker een blokje om te gaan!

Krijgt jouw energielevel een boost als je alleen al aan hardlopen denkt? Heerlijk! Omdat je het hardlopen leuk vindt, is de kans groot dat je een paar keer per week je hardloopschoenen aantrekt en daardoor zul je merken dat jouw prestaties heel snel omhoogschieten.


Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.