Wat een geweldige verandering Han de Jager!

Bureaucratie, betutteling, geldverspilling: wie heeft er geen hekel aan, maar toch: hoe weinig wordt er aan gedaan. Deze week echter een geweldig, maar helaas onderbelicht nieuwsbericht.

Bij Driehoorne, een complex voor ouderen in Alphen Noord stond een groot aantal scootmobielen voor de deur en in de gang. Dure dingen, die soms weken lang niet gebruikt werden, terwijl er ook bewoners zijn, die zo’n ding best wel eens konden gebruiken. Jammer dan, maar om in aanmerking te komen moest er een “indicatie” zijn. Stapels formulieren, gesprekken met een welzijnswerker en een keuring door een arts. Voordat je zo’n ding kreeg, was er al meer aan de vergadertijgers betaald dan dat apparaat zelf kostte.

Wethouder Han de Jager heeft samen met directeur Sita Tjepkema een prachtig en werkelijk vernieuwend plan ontwikkeld. Weg met alle overbodige rompslomp. Weg met het wantrouwen naar de mensen (wie gaat er nou op een scootmobiel rijden, als je die niet echt nodig hebt?).  Daar voor in de plaats een enorme besparing op de kosten van gezondheidszorg en een betere service naar de mensen die het nodig hebben. 

Zomaar een berichtje, dat er bij Driehoorne een paar scootmobielen staan voor algemeen gebruik. Iedereen, die dat wil en aangetoond heeft er mee te kunnen omgaan, mag er mee weg.

Zomaar een berichtje, dat je even vluchtig leest en weer vergeet.

Maar lees eens tussen de regels door hoe vernieuwend het eigenlijk is! Een wethouder en een directeur, die het lef hebben om tegen een duur en vastgeroest systeem in het geweer komen en daar daadwerkelijk een beter alternatief voor in de plaats hebben gezet. Die de voortwoekerende en onbetaalbare bureaucratie in de gezondheids- en welzijnszorg een schop onder de kont hebben gegeven. Die de vrijheid om zelf te beslissen bij de mensen hebben teruggelegd en ze niet langer als onmondige patiënt behandelen.  

Op het eerste gezicht een aardige en bescheiden man, die Han de Jager. Maar onder de oppervlakte blijkt het gewoon een alternatieveling, een revolutionair, die de maatschappij aan het veranderen is. Een Provo, die niet met witte fietsen, maar met scootmobielen werkt. Iemand die het Uber-concept naar Driehoorne heeft gebracht.

Het zou me niks verbazen als de bewoners daar binnenkort met hun telefoon een zelfrijdend karretje op het juiste moment voor de deur kunnen bestellen. Dit is echt omdenken. Han de Jager:  de Elon Musk (Tesla) van de scootmobiel.

Heerlijk zo’n bericht!

Machiel van der Schoot 

 

P.S. nou nog even op Facebook en je kan weer prima 4 jaar mee in het volgende college :)

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:45

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 21 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de zesde editie van de Alphense Avond4Daagse en de opbouw van het Zomerspektakel aan het meer tot aan een onveilige busluifel en een klemgereden bestuurder. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Alphens Restaurantweek 2023 gisteren 14:53

Laatste kans: lever je bonnetje in en maak kans op een reis naar Jordanië

Deze maand vond de Alphens Restaurantweek plaats. Elf dagen lang kon je genieten van heerlijke meergangendiners voor een smakelijke prijs. Aan deze editie zat ook een avontuurlijke twist; met jouw etentje maak je namelijk kans op een reis. Lever nog snel je bonnetje in en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

Kunst in Alphen gisteren 13:02

Kunst in Alphen: De zoektocht als vorm van belang

Wat staat er in Alphen aan den Rijn allemaal aan kunst? Om bewuster te worden van al het moois in Alphen zoekt Alphens het voor je uit: welke kunstenaar schuilt hierachter, wat is het verhaal erachter en waar is deze te zien?

Wonen en bouwen gisteren 11:17

Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden

Weet jij nog dat je uit huis ging? Waarschijnlijk kreeg je hulp van je ouders, vrienden of familie en waren zij er als het even niet mee zat. Maar wat als je dat niet hebt?