Pixabay
Natuur en recreatie

Wat is de oorzaak van tientallen dode hommels?

In deze tijd kan het voorkomen dat je op sommige plekken opeens tientallen dode hommels op de grond ziet liggen. Ook in Alphen komt dit voor, zoals op de Batenstein, Oude Herenweg, het Weteringpark en rondom het centrum. Maar hoe kan dit nu opeens?

Het is een eeuwenoud verschijnsel waar we ons niet druk om hoeven te maken. De onderzoeksgroep 'Bijen@wur' van Wageningen University & Research krijgt rond deze tijd van het jaar altijd meldingen binnen van dode hommels en bijen. 

Het fenomeen komt voornamelijk voor rondom lindebomen. De nectar en het stuifmeel van de bomen is een belangrijke bron voor de insecten. Zodra de linde een sterke geur af geeft komen de hommels op de bomen af, maar dat komt omdat de bomen dan bijna zijn uitgebloeid. Het gevolg is dat de hommels uitgput raken omdat er weinig te halen valt. Ze vallen dan met bosjes neer en soms komt het voor dat je tientallen tot honderden dode hommels en bijen onder de bomen vindt. 

De hommels zijn echter al wel aan het einde van hun levenscyclus dus zo erg is het niet, aldus onderzoeker Bram Cornelissen. De nieuwe bijenkoninginnen zitten al in de grond.

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Calimeroland
Blog Opinie gisteren 19:57

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.