Pixabay

Wat is de oorzaak van tientallen dode hommels?

In deze tijd kan het voorkomen dat je op sommige plekken opeens tientallen dode hommels op de grond ziet liggen. Ook in Alphen komt dit voor, zoals op de Batenstein, Oude Herenweg, het Weteringpark en rondom het centrum. Maar hoe kan dit nu opeens?

Het is een eeuwenoud verschijnsel waar we ons niet druk om hoeven te maken. De onderzoeksgroep 'Bijen@wur' van Wageningen University & Research krijgt rond deze tijd van het jaar altijd meldingen binnen van dode hommels en bijen. 

Het fenomeen komt voornamelijk voor rondom lindebomen. De nectar en het stuifmeel van de bomen is een belangrijke bron voor de insecten. Zodra de linde een sterke geur af geeft komen de hommels op de bomen af, maar dat komt omdat de bomen dan bijna zijn uitgebloeid. Het gevolg is dat de hommels uitgput raken omdat er weinig te halen valt. Ze vallen dan met bosjes neer en soms komt het voor dat je tientallen tot honderden dode hommels en bijen onder de bomen vindt. 

De hommels zijn echter al wel aan het einde van hun levenscyclus dus zo erg is het niet, aldus onderzoeker Bram Cornelissen. De nieuwe bijenkoninginnen zitten al in de grond.

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 10:28

Kerstvakantie in de Alphense zwembaden

De Thermen2 organiseert in de zwembaden tijdens de kerstvakantie verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.