Advertorial Wonen en bouwen

Wat kost een containerwoning?

We worden in Nederland al een tijd geplaagd door woningnood. De woningen die wel beschikbaar zijn, zijn voor veel mensen niet betaalbaar en voor veel woningen zijn zoveel gegadigden dat je weinig kans maakt. Voor veel Nederlanders is dit een grote frustratie, omdat ze klem zitten in een oncomfortabele woonsituatie waarin het bijvoorbeeld ontbreekt aan privacy en eigen ruimte. Of ze zitten klem in een studentenkamer waar ze eigenlijk uitgegroeid zijn. 

Gelukkig is er een beweging gaande om hier creatieve oplossingen voor te verzinnen. We kennen natuurlijk de tiny houses die simpelweg lijken op miniatuurhuisjes, maar deze zijn ook niet eens goedkoop voor de ruimte die je krijgt. Een goedkoper, meer out-of-the-box alternatief is de containerwoning, of met andere woorden: wonen in een zeecontainer. Een container als huis klinkt Spartaanser dan het hoeft te zijn, want het idee is wel dat je er echt een kleine woning van maakt. Maar wat kost een containerwoning dan eigenlijk?

De kosten van een containerwoning

Voor containerwoningen wordt gebruikt gemaakt van zeecontainers, en dan vooral het 40ft type van 12 meter lang. Als transporteur kun je een zeecontainer huren, maar als je zelf nog de container tot woning wilt verbouwen is dat natuurlijk geen optie, want je kunt immers geen verbouwde zeecontainer teruggeven aan de verhuurder. Dus moet je er een kopen. Een zeecontainer van 12 meter in een staat om er een containerhuis van te bouwen kost over het algemeen tussen de 1.000 en 3.000 euro. Maar dan heb je alleen nog een kale zeecontainer. Die wil je natuurlijk inrichten, waarbij je ongetwijfeld tegen ruimtegebrek aan zult lopen. Als je je bezittingen binnen handbereik wilt opslaan, kun je overwegen om er een opslagcontainer bij te nemen. Deze kun je kopen voor een vergelijkbaar bedrag, of huren voor een paar euro per dag.

De tekst loopt door onder de afbeelding. 

Afbeelding2.jpg

Bijkomende kosten voor het realiseren van een containerwoning

Maar voor een paar duizend euro ben je nog niet klaar. Je moet de zeecontainer nog ombouwen tot een bewoonbare unit met ramen, deuren en voorzieningen. Daarnaast moet je hem natuurlijk nog inrichten. Dit zijn zaken die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar reken in ieder geval op een aantal duizenden euro’s. Vervolgens moet je om je zeecontainer als huis te kunnen gebruiken ook grond hebben om hem op te plaatsen. Ook die grond kost geld, maar dat hangt af van de gekozen locatie. In die grond moeten mogelijk ook nog voorzieningen aangelegd worden voor riolering en elektriciteit, wat ook geld kost. Dit zijn variabele bijkomende kosten voor het realiseren van een containerwoning die je niet moet vergeten, omdat je anders voor vervelende verrassingen kunt komen te staan.

Een zeecontainer als huis kan uitkomst bieden voor woningnood, maar er zitten natuurlijk ook wel nadelen aan containerwoningen. Naast het eerdergenoemde gebrek aan opslagruimte, is er ook gebrek aan breedte: de zeecontainer kan dan wel 12 meter lang zijn, hij is in alle gevallen slechts tweeëneenhalve meter breed. Tenzij je er twee naast elkaar zet en met elkaar verbindt, maar dan moet je er ook twee aanschaffen en heb je meer grond nodig. Daarnaast is het een behoorlijke taak om de container goed te isoleren, want je wilt natuurlijk wil in een behaaglijk klimaat kunnen wonen.


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:13

Het verhaal van Robin: Hoe ademhaling je leven kan veranderen

In een wereld waarin stress en haast de norm lijken, kan iets zo vanzelfsprekend als ademhalen een krachtig middel zijn om rust en balans te vinden. Voor Robin de Heij, die zelf jarenlang last had van fysieke klachten zoals nek- en rugpijn, vermoeidheid en slapeloosheid, was ademhaling de sleutel tot verandering.

Sport gisteren 16:03

Maxime Takken uit Alphen blinkt uit op NK Veldrijden

In de Brabantse kou zette de 15-jarige Maxime Takken uit Alphen aan den Rijn zaterdag een bijzondere prestatie neer. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Veldrijden voor Nieuweling-meisjes knokte ze zich, na een vroege tegenslag, naar een indrukwekkende tweede plaats.

Alphens.nl Magazine 2024 gisteren 14:13

Ronald de Rooij neemt na 40 jaar afscheid van het Ashram College

Na meer dan 40 jaar neemt Ronald de Rooij afscheid van het Ashram College, een plek waar hij niet alleen lesgaf, maar ook een belangrijke rol speelde in de groei van de school. Zijn verhaal biedt een unieke inkijk in toewijding en onderwijs. Lees verder om meer te ontdekken over deze inspirerende carrière!

Advertorial Winactie Gezondheid en welzijn gisteren 13:06

Win een luxe scalp treatment bij The Glow Boutique!

The Glow Boutique viert haar eerste verjaardag met een speciale winactie! Deze maand kun je kans maken op een gratis scalp treatment, een luxe behandeling die zorgt voor haargroeibevordering en optimale hoofdhuidverzorging. Wil jij deze verwenmoment winnen? Lees snel verder!

Politie en handhaving gisteren 12:16

Twee witte Toyota Rav4’s gestolen in Alphen aan den Rijn

In de nacht van zondag 12 januari op maandag 13 januari zijn twee witte Toyota Rav4’s gestolen in Alphen aan den Rijn. De politie meldt dat de diefstallen plaatsvonden op de Lupinesingel en de Helmhof. Opvallend detail: een van de gestolen auto’s heeft een zwart dak.

Advertorial Dieren gisteren 11:25

Lori Landing Avifauna tijdelijk dicht: Vogels ziek

In het Alphense vogelpark Avifauna is de populaire attractie Lori Landing tijdelijk gesloten. Bezoekers mogen hier normaal gesproken kleurrijke lori’s voeren, maar vanwege ziekte onder de vogels is dit nu niet mogelijk. Dit meldt Avifauna.