Wat kost een containerwoning?
We worden in Nederland al een tijd geplaagd door woningnood. De woningen die wel beschikbaar zijn, zijn voor veel mensen niet betaalbaar en voor veel woningen zijn zoveel gegadigden dat je weinig kans maakt. Voor veel Nederlanders is dit een grote frustratie, omdat ze klem zitten in een oncomfortabele woonsituatie waarin het bijvoorbeeld ontbreekt aan privacy en eigen ruimte. Of ze zitten klem in een studentenkamer waar ze eigenlijk uitgegroeid zijn.
Gelukkig is er een beweging gaande om hier creatieve oplossingen voor te verzinnen. We kennen natuurlijk de tiny houses die simpelweg lijken op miniatuurhuisjes, maar deze zijn ook niet eens goedkoop voor de ruimte die je krijgt. Een goedkoper, meer out-of-the-box alternatief is de containerwoning, of met andere woorden: wonen in een zeecontainer. Een container als huis klinkt Spartaanser dan het hoeft te zijn, want het idee is wel dat je er echt een kleine woning van maakt. Maar wat kost een containerwoning dan eigenlijk?
De kosten van een containerwoning
Voor containerwoningen wordt gebruikt gemaakt van zeecontainers, en dan vooral het 40ft type van 12 meter lang. Als transporteur kun je een zeecontainer huren, maar als je zelf nog de container tot woning wilt verbouwen is dat natuurlijk geen optie, want je kunt immers geen verbouwde zeecontainer teruggeven aan de verhuurder. Dus moet je er een kopen. Een zeecontainer van 12 meter in een staat om er een containerhuis van te bouwen kost over het algemeen tussen de 1.000 en 3.000 euro. Maar dan heb je alleen nog een kale zeecontainer. Die wil je natuurlijk inrichten, waarbij je ongetwijfeld tegen ruimtegebrek aan zult lopen. Als je je bezittingen binnen handbereik wilt opslaan, kun je overwegen om er een opslagcontainer bij te nemen. Deze kun je kopen voor een vergelijkbaar bedrag, of huren voor een paar euro per dag.
De tekst loopt door onder de afbeelding.
Bijkomende kosten voor het realiseren van een containerwoning
Maar voor een paar duizend euro ben je nog niet klaar. Je moet de zeecontainer nog ombouwen tot een bewoonbare unit met ramen, deuren en voorzieningen. Daarnaast moet je hem natuurlijk nog inrichten. Dit zijn zaken die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar reken in ieder geval op een aantal duizenden euro’s. Vervolgens moet je om je zeecontainer als huis te kunnen gebruiken ook grond hebben om hem op te plaatsen. Ook die grond kost geld, maar dat hangt af van de gekozen locatie. In die grond moeten mogelijk ook nog voorzieningen aangelegd worden voor riolering en elektriciteit, wat ook geld kost. Dit zijn variabele bijkomende kosten voor het realiseren van een containerwoning die je niet moet vergeten, omdat je anders voor vervelende verrassingen kunt komen te staan.
Een zeecontainer als huis kan uitkomst bieden voor woningnood, maar er zitten natuurlijk ook wel nadelen aan containerwoningen. Naast het eerdergenoemde gebrek aan opslagruimte, is er ook gebrek aan breedte: de zeecontainer kan dan wel 12 meter lang zijn, hij is in alle gevallen slechts tweeëneenhalve meter breed. Tenzij je er twee naast elkaar zet en met elkaar verbindt, maar dan moet je er ook twee aanschaffen en heb je meer grond nodig. Daarnaast is het een behoorlijke taak om de container goed te isoleren, want je wilt natuurlijk wil in een behaaglijk klimaat kunnen wonen.