Pixabay

Wat mag deze jaarwisseling wel en wat mag niet?

Vuurwerk, vreugdevuren, carbidschieten, ballonnen oplaten. Deze jaarwisseling mogen er diverse dingen niet die normaal wel zijn toegestaan. Wij hebben op een rijtje gezet wat in onze gemeente wel mag, en wat juist niet.

Vuurwerk

Deze jaarwisseling is er voor consumenten een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk (met de categorie aanduiding F1), zoals sterretjes, trektouwtjes, sierfonteintjes of knalerwten. Dit wordt in de volksmond ook wel kindervuurwerk genoemd.

Wensballonnen

Wist je dat het in Alphen verboden is om ballonnen op te laten? Het gaat hierbij om een verbod op ballonnen van alle soorten materialen. Dit geldt dus onder andere ook voor herdenkingsballonnen, vuurballonnen, geluksballonnen en Thaise wensballonnen.

Wensballonnen kunnen namelijk brand veroorzaken. Omdat een wensballon kwetsbaar is, kan het snel scheuren. Ook kan het hierdoor door de wind worden meegenomen en in een open vuur terechtkomen.

Vreugdevuren

De gemeente beslist elk jaar of vreugdevuren zijn toegestaan. Dit jaar heeft de gemeente besloten dat er in Alphen geen vreugdevuren zijn toegestaan. Kleine vuurtjes in een korf of een ton zijn wel toegestaan. Het is echter niet de bedoeling om met een groep mensen rond het vuur te gaan staan, aangezien dit wordt gezien als samenscholing. Er mogen maximaal twee personen bij elkaar zijn buiten én binnen, uiteraard ook met inachtneming van de 1,5 meter.

Carbidschieten

In Alphen is carbidschieten dit jaar toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De gemeente wil niet dat carbidschieten leidt tot onveilige situaties of extra coronabesmettingen. Daarom moeten de initiatiefnemers dit jaar aan extra voorwaarden voldoen. Deze jaarwisseling is carbidschieten toegestaan op 31 december tussen 10:00 en 17:00 uur.

Initiatiefnemers moesten uiterlijk 24 december bij de gemeente digitaal melden dat zij van plan zijn carbid te schieten. Daarbij moeten zij een plan indienen waarmee zij laten zien te voldoen aan de geldende coronamaatregelen. De organisator is verantwoordelijk voor een veilig verloop van het carbidschieten en het naleven van de coronaregels.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.