Josh Walet

Wat moet je doen als je door het ijs zakt? Alphense wijkagenten geven een spoedcursus

Door de aanhoudende kou wordt het ijs alsmaar dikker en dikker. Het is verleidelijk om dan het ijs op te gaan, maar dit kan wel levensgevaarlijk zijn. De wijkagenten van Alphen Noord nemen de proef op de som én geven handige tips.

Afgelopen zondag ging het flink mis in Engeland. Vier kinderen waren daar op het ijs aan het spelen toen één van hen door het ijs zakte. De andere drie kinderen belandden ook in het ijskoude water toen zij hem probeerden te redden. Uiteindelijk zijn alle vier de kinderen overleden. Dit trieste verhaal bereikte ook de wijkagenten van Alphen Noord, Dennis Brink en Stefan van Ellinkhuizen. En dat vraagt om actie, zo vinden ze.

“We zijn erg geschrokken van het nieuws uit Engeland”, geeft Dennis aan. “Als wijkagenten zijn we dagelijks in de wijk te vinden. We zien dat ook hier in Alphen kinderen het ijs op gaan, zelfs tot springend op het ijs aan toe.” Stefan vult aan: “En vergeet social media niet, op TikTok staat het bijvoorbeeld alweer vol met kinderen die met hun telefoon vastleggen hoe ze het ijs op gaan.”

Zelf het ijs op

Allemaal leuk en aardig als het goed gaat, maar het kan dus ook flink misgaan. Zeker als je niet weet wat je moet doen als je door het ijs zakt. Daar willen de wijkagenten van Alphen Noord graag wat aan doen. Vrijdagochtend gingen ze op pad om in de praktijk te laten zien wat je moet doen als je door het ijs zakt. “Want ijs is én blijft verraderlijk, zeker als het straks gaat dooien”, stelt Stefan.

Tekst loopt door onder de foto's

Wijkagenten gevaren schaatsen op natuurijs 9.jpeg

Wijkagenten gevaren schaatsen op natuurijs 5.jpeg

Op het slootje bij Het Kanteel in de Horstenbuurt ging Dennis het ijs op. Het ijs blijkt daar redelijk dik te zijn, waardoor je er makkelijk in je eentje op kan lopen of schaatsen. Maar er is ook een wak, wat het ijs onzeker kan maken. “Zeker met de laaghangende zon is het gevaarlijk. Stel ik ben aan het schaatsen en zie door de laaghangende zon het wak niet, dan val ik zo het ijskoude water in”, zo illustreert Dennis.

Wat als je in een wak belandt?

Om te demonstreren wat je moet doen als je in het bevroren water terechtkomt, schaatst Dennis zo het wak in. Er volgt een kleine plons en de kou slaat direct toe, maar Dennis blijft de rust zelve. “Dat is erg belangrijk. Als je in een wak terechtkomt, moet je zorgen dat je niet in paniek raakt. Je moet rustig adem blijven halen”, legt Stefan uit.

Dennis ademt diep in en uit, waarna hij om zich heen kijkt. Dennis: “Rustig blijven is inderdaad essentieel, anders ga je net als de Titanic ten onder.” Hij pakt het fluitje dat om zijn nek hangt en fluit erop. “Nu is Stefan bij mij in de buurt, maar stel dat er geen hulp komt als ik de aandacht probeer te trekken met het fluitje, dan moet ik op zoek naar de dichtstbijzijnde kant of veilige plek.”

Bij de rand van het wak spreidt Dennis vervolgens zijn armen op het ijs om zijn lichaamsgewicht goed te verdelen. Vervolgens schuift hij op zijn buik over het ijs. Er brokkelt wat ijs af, maar Dennis blijft proberen. Met succes. Eenmaal volledig uit het wak, blijft hij zich al tijgerend over het ijs voortbewegen totdat hij bij de kant is. Hij staat op en klimt weer veilig de kant op.

Bekijk ook de video voor tips over hoe je uit een wak moet komen.

@alphens.nl Wat moet je doen als je door het ijs zakt? Dat gaat de politie jou haarfijn vertellen! #alphensnl #alphenaandenrijn #0172 #iceicebaby #koud #politie ♬ origineel geluid - Alphens.nl

Hoe kun je iemand anders helpen?

Maar stel dat jij zelf niet in een wak belandt, maar iemand anders. Wat moet je dan doen? Dennis benadrukt: “Ga zelf absoluut niet het ijs op. Als iemand anders door het ijs zakt ben je dat misschien wel geneigd te doen, maar dat is juist gevaarlijk. Hiermee loop je het risico dat je er zelf ook doorheen zakt. We zien zelfs weleens dat er dan nóg iemand achteraangaat en dat er dan drie mensen in het wak liggen. Ga dus niet het ijs op en zeker niet het water in, maar probeer een droge redding te doen. Besluit je toch het ijs op te gaan, zorg dan dat je zelf ver genoeg van het wak vandaan blijft.” 

Goed voorbereid het ijs op

Niet alleen voor de jeugd is het belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als ze door het ijs zakken. Ook recreanten die speciaal naar een plek gaan om te schaatsen kunnen zich hier goed op voorbereiden. Stefan vertelt: “Laat iemand weten waar je gaat schaatsen, zet je locatievoorziening aan op je telefoon, kijk of er al schaatssporen zijn en of er al meerdere mensen op het ijs zijn (niet te veel).”

Tekst loopt door onder de foto's

Wijkagenten gevaren schaatsen op natuurijs 7.jpeg

Wijkagenten gevaren schaatsen op natuurijs 3.jpeg

Dennis vult aan: “En neem altijd een noodpakket mee met een handdoek, extra droge kleding, muts, warme drank en thermodeken. Laat dit achter in de auto of bijvoorbeeld in een fietstas. Zorg ook dat je telefoon waterdicht verpakt is, dat je een fluitje bij je hebt om de aandacht te trekken en bij voorkeur ook twee kleine schroevendraaiers of priemen om je uit het wak te helpen.”

Hoe werkt dat dan, met die priemen? Dennis gaat opnieuw het wak in om dat te laten zien. Hij haalt de priemen tevoorschijn en prikt ze in het ijs. Hieraan houdt hij zich vast en slaat hij zich vervolgens een weg over het ijs. Zijn benen trekt hij op om zijn lichaam zo klein mogelijk te houden en de meeste warmte vast te houden. Ondertussen pakt hij zijn fluitje en blaast er hard op om de aandacht van omstanders te trekken. Binnen een minuut staat hij weer veilig op de kant.

Stefan snelt naar hem toe met droge kleding en vertelt ondertussen: “Als iemand door het ijs is gezakt, kan hij onderkoeld raken. Probeer iemand daarom zo snel mogelijk droge kleding aan te trekken en zorg als het kan voor een (reddings)deken. En bel 112 ter controle.” Dennis besluit: “Schaatsen is leuk, vergeet dat niet. Dus ga vooral het ijs op als je denkt dat het veilig genoeg is, maar houd zeker ook rekening met de risico’s en weet wat je moet doen als het misgaat. Houd het veilig!”

Wijkagenten gevaren schaatsen op natuurijs 2.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.