Pixabay

Waterschapsverkiezingen: waar stem je voor?

Op 15 maart is het mogelijk om te stemmen tijdens de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen kunnen inwoners van 18 jaar en ouder stemmen op statenleden die de inwoners van Zuid-Holland vertegenwoordigen. Er worden uiteindelijk 55 statenleden gekozen. Aan de verkiezingen kunnen landelijke politieke partijen en provinciale politieke partijen meedoen. De statenleden bepalen wat er de komende jaren met de provincie zal gebeuren en kiezen op 30 mei de leden van de Eerste Kamer.

Waterschappen

Daarnaast kun jij als Alphenaar je volksvertegenwoordiger voor het Hoogheemraadschap van Rijnland kiezen. Waterschap gaat over het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en zuivering van het afvalwater. In beide gevallen stelt het beleid standpunten vast en controleert of het dagelijks bestuur dit goed uitvoert.

Jij hebt dus invloed op de thema’s die aan bod komen. Er staan vier dilemma’s centraal: overal bouwen of rekening houden met het water? Vooraf investeren of achteraf repareren? Super schoon water of schoon genoeg? En tot slot gedrag aanpassen of belasting aanpassen? Om je te verdiepen in de standpunten van de 20 partijen is er een stemwijzer.

Het is ook mogelijk om op 15 maart bij één van de twee verkiezingen te stemmen. Benieuwd waar je kunt stemmen? Kijk hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.