Tom in de buurt

Week tegen eenzaamheid wordt afgetrapt met fototentoonstelling in de nieuwe bibliotheek

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober, organiseert het Netwerk Eenzaamheid in Alphen aan den Rijn extra activiteiten die er op gericht zijn op het ontmoeten en verbinden van Alphenaren. Thema van de week is: ‘Hé, jou ken ik nog niet’.

De aftrap van deze week vindt plaats in de nieuwe bibliotheek met een fototentoonstelling van Alphenaren die met dit thema te maken hebben. Deze fototentoonstelling is een jaar lang op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn te zien. Tijdens de week tegen Eenzaamheid organiseren alle deelnemers activiteiten. Denk aan koffieochtenden, spelletjesmiddagen en bingo. Maar ook sportactiviteiten, samen wandelen, dating, samen koken en eten. Er zijn heel veel mogelijkheden. Zie voor het totaalaanbod het activiteitenoverzicht in de folder.

Wat te doen tegen eenzaamheid

Het Netwerk Eenzaamheid wil tijdens deze week ook eenzaamheid onder de aandacht brengen: “Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.” Ook heeft het netwerk allerlei praktische tips om eenzaamheid te voorkomen, zoals:

  • Blijf energie stoppen in je relaties, blaas oude vriendschappen nieuwe leven in.
  • Zorg dat je in prettig gezelschap blijft. Heb het over verschillende onderwerpen en vraag ook naar de ander.
  • Zorg dat je elkaar blijft opzoeken, ook als dat niet meer zo gemakkelijk gaat.
  • Blijf leuke dingen doen zo lang dat gaat, kom uit je comfortzone!
  • Zorg voor een gevarieerd netwerk. Vriendschappen die ontstaan vanuit een gezamenlijke interesse of hobby houden vaak langer stand en zijn leeftijd overschrijdend.
  • Word actief op social media. Juist omdat je het vanuit huis kunt doen, is dat voor ouderen een ideale manier om contacten in stand te houden.

 Netwerk Eenzaamheid

In Alphen aan den Rijn werken de volgende organisaties samen in het Netwerk Eenzaamheid Alphen aan den Rijn: Wijkdiaconie de Goede Bron, Stichting de Blije Wijk Edelstenenbuurt, Boost, RK-parochie Heilige Thomas, Overleg Samenwerkende Ouderorganisaties OSO, Parkvilla, Go Voor Jeugd, Bibliotheek, Theater Castellum, Wijkcentrum Swaenswijk, Gilde Alphen aan den Rijn, PKN gemeente de Lichtkring, Alphen beweegt, Comité leuke dingen en Tom in de buurt. Het doel is samen een bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken, voorkomen en verminderen van eenzaamheid in Alphen aan de Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie gisteren 18:55

Politie arresteert Alphenaren voor witwassen en drugshandel

Op dinsdagochtend 27 oktober heeft de politie drie Alphenaren aangehouden. Twee Alphenaren (34 en 35) zijn aangehouden als hoofdverdachten op verdenking van witwassen en handel en productie in softdrugs. De andere Alphenaar (22) is aangehouden als medeverdachte. 

Onderwijs gisteren 18:24

Lyceumleerlingen komen voor het eerst in het nieuwe schoolgebouw

Een feestelijke dag voor leerlingen van het Groene Hart Lyceum in Alphen. Zij mochten op dinsdag 27 oktober namelijk voor het eerst kennis maken met hun nieuwe school. Alle leerjaren volgden apart van elkaar een programma op school om het gebouw te leren kennen. Woensdag is de eerste echte lesdag in het nieuwe schoolgebouw.

Advertorial Horeca gisteren 17:49

Bedrijfskerstdiner wordt spectaculaire Drive Thru

Alfreds heeft iets unieks bedacht. Normaal gesproken hebben zij in de decembertijd veel bedrijven die bij hen de kerstdiners en kerstborrels boeken. Dit jaar wordt dat toch even anders, dus daar moest een nieuw en uniek idee voor komen: de Alfreds Drive Thru!

Politie gisteren 17:22

Jongens fietsen over straat met ‘coronabanner’

Het was een merkwaardig gezicht toen politieagenten zaterdagnacht drie jongens in de Planetenbuurt zagen fietsen. Zij hadden namelijk een banner met daarop de coronaregels bij zich.