Josh Walet
Advertorial Cultuur

Week van Lezen en Schrijven: "Kom in actie!"

Van 6 t/m 12 september is de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor kunnen ze problemen hebben op het gebied van werk, gezondheid, opvoeding en geldzaken. Belangrijk om daar iets aan te doen! Daarom heeft Bibliotheek Rijn en Venen deze periode extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Brievenbus voor ingewikkelde taal

Heb jij wel eens een brief ontvangen in onbegrijpelijke taal? Of een formulier moeten invullen waar je niets van begreep? Of ken je een website of folder met veel te veel moeilijke woorden? Deel het met de Bibliotheek! Je kunt de voorbeelden inleveren in de speciale brievenbussen in de Bibliotheek. Maar je kunt ze ook mailen naar taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of een foto maken en appen naar 06-82148989. Zij herschrijven de ingewikkelde tekst in eenvoudige taal en sturen deze terug naar de afzender met ‘Zo kan het ook!’ Kijk voor meer informatie naar dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Workshop touw twisten op 8 september

In de Bibliotheek in Alphen Centrum is een kunstwerk te zien: een heel groot nest dat gemaakt is van oude kleding. Om het kunstwerk af te maken, heeft de Bibliotheek jouw hulp nodig.

Ben je creatief en wil je de Nederlandse taal oefenen? Kom naar de speciale workshop op 8 september in Alphen Centrum! Dan gaan jullie samen aan de slag met touw twisten én kun je kennismaken met de medewerkers van het Taalhuis. Het begint om 10:00 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link.

De droom van Koos Vervoort op 11 september

Tijdens De droom van... praat de Bibliotheek met mensen die hun droom gevolgd hebben. Op zaterdag 11 september is Koos Vervoort te gast. Koos verborg jarenlang dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Maar inmiddels heeft hij zijn eigen boek geschreven. Wil je ontdekken hoe hij dit heeft bereikt? Kom dan op 11 september naar De droom van... in de Kaleidoscoop in Nieuwkoop! De start is om 15:30 uur, de toegang is gratis. Koos nodigt jullie zelf uit in dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Kijk voor meer informatie over de Week van Lezen en Schrijven en tips voor eenvoudige en begrijpelijke taal op de website van Bibliotheek Rijn en Venen.


Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?

Politiek vandaag 10:01

Gemeente betaalt kleine energiebesparende maatregelen

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een subsidie van ruim 7 ton ontvangen voor kleinschalige energiebesparing. Inwoners kunnen vouchers aanvragen voor aanschaf van onder meer tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.