Josh Walet
Advertorial Cultuur

Week van Lezen en Schrijven: "Kom in actie!"

Van 6 t/m 12 september is de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor kunnen ze problemen hebben op het gebied van werk, gezondheid, opvoeding en geldzaken. Belangrijk om daar iets aan te doen! Daarom heeft Bibliotheek Rijn en Venen deze periode extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Brievenbus voor ingewikkelde taal

Heb jij wel eens een brief ontvangen in onbegrijpelijke taal? Of een formulier moeten invullen waar je niets van begreep? Of ken je een website of folder met veel te veel moeilijke woorden? Deel het met de Bibliotheek! Je kunt de voorbeelden inleveren in de speciale brievenbussen in de Bibliotheek. Maar je kunt ze ook mailen naar taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of een foto maken en appen naar 06-82148989. Zij herschrijven de ingewikkelde tekst in eenvoudige taal en sturen deze terug naar de afzender met ‘Zo kan het ook!’ Kijk voor meer informatie naar dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Workshop touw twisten op 8 september

In de Bibliotheek in Alphen Centrum is een kunstwerk te zien: een heel groot nest dat gemaakt is van oude kleding. Om het kunstwerk af te maken, heeft de Bibliotheek jouw hulp nodig.

Ben je creatief en wil je de Nederlandse taal oefenen? Kom naar de speciale workshop op 8 september in Alphen Centrum! Dan gaan jullie samen aan de slag met touw twisten én kun je kennismaken met de medewerkers van het Taalhuis. Het begint om 10:00 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link.

De droom van Koos Vervoort op 11 september

Tijdens De droom van... praat de Bibliotheek met mensen die hun droom gevolgd hebben. Op zaterdag 11 september is Koos Vervoort te gast. Koos verborg jarenlang dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Maar inmiddels heeft hij zijn eigen boek geschreven. Wil je ontdekken hoe hij dit heeft bereikt? Kom dan op 11 september naar De droom van... in de Kaleidoscoop in Nieuwkoop! De start is om 15:30 uur, de toegang is gratis. Koos nodigt jullie zelf uit in dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Kijk voor meer informatie over de Week van Lezen en Schrijven en tips voor eenvoudige en begrijpelijke taal op de website van Bibliotheek Rijn en Venen.


Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.