Josh Walet
Advertorial Cultuur

Week van Lezen en Schrijven: "Kom in actie!"

Van 6 t/m 12 september is de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor kunnen ze problemen hebben op het gebied van werk, gezondheid, opvoeding en geldzaken. Belangrijk om daar iets aan te doen! Daarom heeft Bibliotheek Rijn en Venen deze periode extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Brievenbus voor ingewikkelde taal

Heb jij wel eens een brief ontvangen in onbegrijpelijke taal? Of een formulier moeten invullen waar je niets van begreep? Of ken je een website of folder met veel te veel moeilijke woorden? Deel het met de Bibliotheek! Je kunt de voorbeelden inleveren in de speciale brievenbussen in de Bibliotheek. Maar je kunt ze ook mailen naar taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of een foto maken en appen naar 06-82148989. Zij herschrijven de ingewikkelde tekst in eenvoudige taal en sturen deze terug naar de afzender met ‘Zo kan het ook!’ Kijk voor meer informatie naar dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Workshop touw twisten op 8 september

In de Bibliotheek in Alphen Centrum is een kunstwerk te zien: een heel groot nest dat gemaakt is van oude kleding. Om het kunstwerk af te maken, heeft de Bibliotheek jouw hulp nodig.

Ben je creatief en wil je de Nederlandse taal oefenen? Kom naar de speciale workshop op 8 september in Alphen Centrum! Dan gaan jullie samen aan de slag met touw twisten én kun je kennismaken met de medewerkers van het Taalhuis. Het begint om 10:00 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link.

De droom van Koos Vervoort op 11 september

Tijdens De droom van... praat de Bibliotheek met mensen die hun droom gevolgd hebben. Op zaterdag 11 september is Koos Vervoort te gast. Koos verborg jarenlang dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Maar inmiddels heeft hij zijn eigen boek geschreven. Wil je ontdekken hoe hij dit heeft bereikt? Kom dan op 11 september naar De droom van... in de Kaleidoscoop in Nieuwkoop! De start is om 15:30 uur, de toegang is gratis. Koos nodigt jullie zelf uit in dit filmpje.

Tekst loopt door onder de video

Kijk voor meer informatie over de Week van Lezen en Schrijven en tips voor eenvoudige en begrijpelijke taal op de website van Bibliotheek Rijn en Venen.


Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.