Tom in de Buurt
Advertorial Maatschappelijk

Wegwijs in relatie en scheiding: spreekuur van Tom in de buurt biedt ondersteuning

Ervaar jij problemen in je relatie? Of heb je behoefte aan ondersteuning omdat je gaat scheiden? Dan is het spreekuur ‘Wegwijs in relatie en scheiding’ van Tom in de buurt bedoeld voor jou. De spreekuren zijn in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Tijdens dit spreekuur kun je terecht met allerhande vragen over relatie en scheiding.

Tom in de buurt is een organisatie waar volwassenen in de regio Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop terecht kunnen voor informatie, advies en hulpvragen. Samen met de medewerker van Tom in de buurt wordt een plan gemaakt om te werken aan deze problemen. We spraken met wijkcoach Marianne van Tol over het spreekuur Wegwijs in relatie en scheiding.

Relatie- en scheidingsproblematiek

Tom in de buurt heeft het spreekuur in het leven geroepen voor inwoners die met allerhande vragen zitten over relatie en scheiding. “Iedereen heeft wel eens te maken met relatieproblemen. Bijvoorbeeld als je langs elkaar heen lijkt te praten, of als je maar niet uit de patronen komt die zich langzaamaan hebben geworteld in jullie relatie. Hoe leer je beter met elkaar communiceren? En hoe stop je met ruziemaken? Met al dit soort vraagstukken kunnen inwoners terecht op het spreekuur”, vertelt Marianne.

Maar ook bij scheidingsproblematiek kun je langskomen op het spreekuur. “In sommige gevallen is hulp zoeken om een relatie te redden een gepasseerd station. Mensen zijn dan zo ver van elkaar verwijderd geraakt, dat ze overwegen of al besloten hebben te gaan scheiden. Want wat moet er allemaal geregeld worden bij een scheiding? En hoe regel je dat met de kinderen? Maar denk ook aan verwerking van de scheiding. Dit brengt namelijk vaak een achtbaan aan emoties met zich mee. Daarbij ondersteunen wij inwoners.”

Veilige omgeving

Tom in de buurt begrijpt dat relatie- en scheidingsproblematiek gevoelig ligt en dat emoties soms hoog op kunnen lopen. Daar gaan ze dan ook zorgvuldig mee om. “We creëren altijd een veilige omgeving voor inwoners die langskomen op het spreekuur. Je komt binnen in een algemene ruimte, maar persoonlijke gesprekken voeren we altijd in afgesloten spreekkamers. We houden dus altijd oog voor de privacy van inwoners”, licht Marianne toe.

Professionele samenwerking

Marianne draait het spreekuur Wegwijs in relatie en scheiding samen met collega’s en andere professionals zoals advocaten, mediators en maatschappelijk werkers. In Alphen aan den Rijn zijn ook medewerkers van de gemeente betrokken, voor vragen over geldzaken. Bij het spreekuur in Nieuwkoop en Kaag en Braassem wordt ook samengewerkt met een pedagogisch adviseur.

Met elkaar zorgen zij ervoor dat vragen van inwoners worden beantwoord. “Zo kunnen we ook antwoord geven op vragen waar juridische kennis of kennis op het gebied van financiën en gemeentelijke regels voor nodig is. Deze samenwerking maakt het makkelijker voor de inwoners.”

Locaties en data

Wil je langskomen bij het spreekuur? Kijk bij Groepsaanbod en trainingen welke locatie en datum het beste bij jou past. Er zijn geen kosten verbonden aan dit spreekuur.


Meer nieuws

Sport vandaag 12:05

Met twaalf ongeslagen wedstrijden heeft Tempo C1 zich gekwalificeerd voor het NK

Tempo C1 uit Alphen aan den Rijn werd aanvankelijk niet beschouwd als een titelkandidaat in de 1e klasse, maar dat blijkt anders te zijn. Eens beschouwd als een groep van 10 kinderen die niet op elkaar ingespeeld waren, is dit team nu een hechte eenheid geworden, klaar voor het grote moment. Op zaterdag 23 maart zullen ze deelnemen aan het NK in de C-jeugd 1e klasse bij KV Viking.

Advertorial Cabaret vandaag 10:59

Marlon Kicken: de cabaretier die het leven tekent

Met een ontwapenende glimlach en een relaxte houding betreedt Marlon Kicken het podium, klaar om zijn publiek mee te nemen op een reis door zijn eigen getekende wereld. Deze goedlachse cabaretier heeft zichzelf op de kaart gezet als een meester van de humor, gewapend met een gezonde dosis zelfspot.

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.