Josh Walet

Weinig nieuws tijdens lijsttrekkersdebat

Ondanks de op zichzelf prikkelende stellingen blijken de Alphense partijen ongeveer hetzelfde te denken over onderwerpen als OZB-verhoging, komst van windturbines en diftar. Windturbines en diftar zijn ongewenst en 'gratis bier bestaat niet', oftewel als het per se moet is het de OZB verhogen of iets anders.

Het vernieuwde Theater Castellum is maandagavond 7 maart gevuld met politiek. Op het podium van de grote zaal debatteren de lokale lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen onder leiding van Inge van Diepen. Het lijsttrekkersdebat wordt rechtstreeks op de lokale televisie uitgezonden. Een week voor de verkiezingen zijn de standpunten helder en die standpunten lijken op elkaar.

Financiën

In het kort komt het erop neer dat het huishoudboekje van de gemeente Alphen aan den Rijn in orde is. Mochten er tegenvallers zijn dan is de meerderheid tegen zomaar OZB-verhogen. Jeroen van Gool (CDA) legde hier wel enig realisme onder: "Gratis bier bestaat niet, dus als we echt geld nodig hebben moet het wel ergens vandaan komen. Of dat OZB of leges verhogen is, doet er dan niet toe. De inwoners betalen."

Woningbouw

Ondanks verschillen op details, moet er 25 of 35 procent sociale huur worden gebouwd, zijn alle partijen zich bewust van de woningnood. Verschillende partijen wijzen op de hele grote groep met een modaal inkomen en dat meer sociale huur voor hen het probleem niet op zal lossen.

Het bebouwen van de Gnephoek kent weinig echte tegenstanders. Het is vooral GroenLinks dat deze polder groen wil houden. De SP ziet als grote beer op het pad de grondeigenaren, dit zijn namelijk projectontwikkelaars.
Opvallend detail is dat CDA, VVD en PvdA lokaal zeker in de Gnephoek willen bouwen én dat hun provinciale fracties dat niet willen. Nieuw Elan wijst op de cijfers: "De provincie hanteert lachwekkende cijfers. De wachtlijst is 8 jaar, de wachttijd is 4,5 jaar. Hoezo heeft Alphen aan den Rijn geen nieuwbouwlocatie nodig?"

Sociaal Domein

Ook over de kosten voor jeugdzorg en over eenzaamheid onder ouderen zijn de lijsttrekkers behoorlijk eensgezind. Collectief gaat er een vingertje richting Rijksoverheid als het tekort aan geld voor jeugdzorg aan de orde komt. Maar: "Het gaat om de zorg. Het proces hiervoor is niet goed geregeld. Go4Jeugd doet het niet goed. Er is te weinig continuïteit en het proces is niet goed geregeld. De wachtlijsten lopen op", aldus PvdA.

Om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, is een Plan van Aanpak gewenst. De politici vinden dat en ook de kijkers van Studio Alphen vinden dat ook.

Duurzaamheid

Diftar, betalen per zak aan huisafval, wordt het niet in Alphen aan den Rijn. Nieuw Elan meldt: "Diftar kan in de prullenbak. De technieken voor nascheiding zijn sterk verbeterd, daar moeten we naar kijken." De enige partijen die tegensputteren zijn GroenLinks en D66. Een aantal partijen wijst op verbeterpunten. "Afval scheiden moet bij de hoogbouw beter worden geregeld", zegt PvdA. En er ligt een wereld om te winnen bij de verpakkingsindustrie.

Windturbines willen 'we' niet in de gemeente zien. "Dat kan hier helemaal niet", aldus ChristenUnie. "Als we volgens de regels cirkeltjes trekken rond locaties dan is er overduidelijk geen plek." Er valt wel te praten over kleine turbines op aanvraag van bijvoorbeeld een industrieterrein. En Nieuw Elan komt met een hele andere oplossing voor het energieprobleem: "We moeten kijken naar een kleine moderne kerncentrale, eventueel samen met buurgemeenten."

Participatie

De zo gewenste participatie wil maar niet van de grond komen. Uiteindelijk wordt een aantal uitdagingen benoemd: een cultuuromslag bij ambtenaren is nodig, er moet veel eerder met inwoners worden gepraat en de raad wordt te laat geïnformeerd.

Conclusie

Na tweeënhalf uur debatteren is wel duidelijk dat de huidige Alphense gemeenteraad en de volgende op elkaar zullen lijken. De meningen over de grote onderwerpen financiën, duurzaamheid en wonen lopen nauwelijks uiteen. Zeker als hiervoor de koppen worden geteld in de zin van hoeveel raadsleden staan op dit moment achter een lijststrekker.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.