Archieffoto

Wereld niet roken dag benadrukt de noodzaak van een rookvrije generatie

Woensdag 31 mei is het Wereld niet roken dag. Een dag waarop de wereldwijde gemeenschap zich richt op de gevaren van roken en het belang van rookvrije omgevingen. In Alphen aan den Rijn ligt de nadruk op het creëren van een rookvrije generatie waarin kinderen kunnen opgroeien zonder blootstelling aan tabaksrook.

In Nederland heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten, onder andere om roken te ontmoedigen en daarmee de gezondheid van de bevolking te bevorderen. Een van de belangrijkste doelen van dit akkoord is het creëren van een rookvrije generatie. Inmiddels zijn in Alphen aan den Rijn alle schoolpleinen en kinderboerderijen rookvrij en wordt de verkoop van tabak in supermarkten in 2024 gestopt. Veel sportclubs, scoutingverenigingen en andere sportomgevingen zijn al rookvrij geworden. Maar er is nog veel werk te doen om een rookvrije generatie te realiseren, stelt de GGD.

Sport en speeltuinen rookvrij

De wethouders in de regio Hollands Midden steunen de strijd voor een rookvrij Hollands Midden. Hun boodschap: laten we kinderen een rookvrije omgeving bieden, zodat de kans kleiner wordt dat ze later gaan roken. We willen dat kinderen, geboren na 2022 niet meer gaan roken. Zo hebben we een rookvrije generatie in 2040. De gemeenten streven hiermee naar het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 zijn alle sportverenigingen, maar ook speeltuinverenigingen, de scouting, kinderboerderijen, zwembaden en attractieparken rookvrij.

De wethouders en Hecht GGD Hollands Midden roepen de partners in hun gemeenten op om rookvrij te worden en bieden hen steun en advies aan. Hun oproep is te vinden op het platform 'Op weg naar een rookvrij Hollands Midden'. Op dit platform staan alle actuele cijfers, stappenplannen om rookvrij te worden en informatie over rookvrij materiaal.

Alphen aan den Rijn tegen roken

Maar welke maatregelen neemt de gemeente Alphen aan den Rijn eigenlijk voor een rookvrije generatie? De Gemeente heeft afgesproken successen op het terrein van rookvrije generatie te vieren. Ook heeft de Gemeente deskundigen uitgenodigd, zijn er schoolopdrachten bedacht voor kinderen en worden er regionale campagnes georganiseerd. Daarnaast vindt Alphen aan den Rijn dat je vragen moet stellen en niet moet toespreken en we niet moeten oordelen maar mensen verantwoordelijk moeten laten voelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.