Caroline Hall

Wereld Prematurendag: “Aandacht voor vroeggeboortes is hard nodig”

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor de problemen rondom vroeggeboorte. Wij spraken met de Alphense Caroline Hall, zelf moeder van een te vroeg geboren tweeling. ‘’Je zwangerschap wordt als het ware van je afgenomen omdat je te vroeg bevalt, en je hebt nog geen idee wat het betekent.’’

Om extra aandacht te vragen voor de 15.000 baby’s die in Nederland jaarlijks te vroeg geboren worden, is Wereld Prematurendag in het leven geroepen. Op deze dag staat iedereen stil bij de 1.000 baby’s die per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Om dit onder de aandacht te brengen zijn veel gebouwen in Nederland vanavond paars verlicht.

Gelukkig zijn er ook genoeg baby’s die het wel halen, maar dan zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Ook voor de ouders is de geboorte van een prematuur een moeilijke periode. Hierbij loopt 1 op de 3 ouders vaak vast in een Post Traumatisch Stress Syndroom of postnatale depressie.

In het diepe gegooid

Dit overkwam ook Caroline Hall. Zij is zelf moeder van een te vroeg geboren tweeling. ‘’Met 32 weken werd mijn eeneiige tweeling geboren.’’ Het was een zware periode voor het gezin. ‘’Toen ik bevallen was, ontbrak er nog veel kennisoverdracht over premature geboortes. Op het moment dat ik van de zogenoemde ‘roze wolk’ kwam, had ik pas door wat er precies gebeurd was en begon ik die periode te verwerken.”

Gaandeweg kwam Caroline erachter dat vroeggeboortes bij de kinderen veelal zorg met zich meedragen voor een andere prikkelverwerking. “De overprikkeling kan gevolgen hebben als een verkeerde aansturing, beoordeling of afwijzing. Dit tast het zelfvertrouwen van een kind aan en is vormend”, vertelt Caroline. “Informatie rondom de vroeggeboorte had voor mij ‘het wiel zelf uitvinden’ kunnen beperken en dat terwijl er fantastische zorgverleners zijn op dit vlak.’’

Het belang van Wereld Prematurendag

‘’Door aandacht te vragen voor vroeggeboortes op Wereld Prematurendag, hoop ik dat er meer voorlichtingen komen om mensen ervan bewust te maken welke gevolgen vroeggeboorte met zich mee kan brengen. Vooral omdat ik deze gevolgen niet kende.’’ Caroline is zelf ook al begonnen met mensen om haar heen voor te lichten. Dit doet zij samen met een vriendin en de wens is om dit in de toekomst uit te breiden in een vorm waarbij ouders er steun aan ondervinden. ‘’Het is tevens wenselijk dat dit meer bekend is bij degenen die dagelijks met kinderen werken.’’

Met Caroline en haar kinderen, die inmiddels al op de basisschool zitten, gaat het goed. Ze is blij dat dit soort dagen worden georganiseerd. ‘’Ik zet een vervelende situatie om tot iets positiefs. Daarmee hoop ik andere mensen te kunnen helpen!’’

Op de foto zijn de twee zonen van Caroline te zien met de paars verlichte zendmast op de achtergrond.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.