De lucht is toen gemeten en blijkt niet schadelijk voor de volksgezondheid te zijn. In de week daarna is een uitgebreid onderzoek gedaan, en is een monster van de substantie onderzocht. De locatie is afgezet met hekken. Het plein, de parkeerplaatsen en de

Donderdag 26 februari 2015 is bij sloopwerkzaamheden aan de fontein op het Ambachtsplein in Hazerwoude-Dorp een sterk ruikende verontreiniging op ongeveer twee meter diepte in de grond aangetroffen.

Uit onderzoek blijkt de verontreiniging te komen van de stof Carbolineum. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. De komende tijd worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd, onder meer naar hoe groot het verontreinigde gebied is. In samenwerking met de Omgevingsdienst West-Holland wordt bepaald welke maatregelen genomen worden.

De werkzaamheden zijn hierdoor uitgesteld. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, maken de gemeente en de Omgevingsdienst West-Holland een plan van aanpak en kan de gemeente meer zeggen over de vervolgstappen.