wUrck architectuur

Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal half augustus al van start

Een paar weken eerder dan gepland gaan de werkzaamheden voor de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal van start. De bouw duurt een kleine twee jaar.

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de fiets- en voetgangersbrug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze bij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De officiële ingebruikname van de nieuwe brug staat gepland voor eind april 2024. Fietsers en voetgangers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van een kortere route.

De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers (zie bovenstaand ontwerp van wUrck architectuur). Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures. De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en de fietsersbond.

Aanleg hellingen 

Op 19 augustus wordt gestart met de grondwerkzaamheden. “Na het afgraven van de bovenste laag grond wordt extra grond neergelegd, dat later de basis vormt voor de hellingen aan weerszijden van de fietsbrug. Zodra die grond een stevige basis vormt, wordt de eerder afgegraven laag grond hier weer overheen gezet. Hierop worden struiken geplant. Eind oktober zijn de werkzaamheden voor deze hellingen gereed en volgt er een zettingsperiode van bijna een jaar, om latere verzakkingen door het gewicht te voorkomen”, aldus de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Vervolg planning

Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn daardoor maar zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open.

Hinder

Vanaf 15 augustus 2022 staan er bouwketen op de parkeerplaats aan de Westkanaalweg. De parkeerplaats is daarom naar verwachting tot april 2024 afgesloten. Tijdens de grondwerkzaamheden zijn er veel transportbewegingen in een korte periode. Bestaande routes kunnen via omleidingen of versmallingen anders lopen dan nu.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits!