Josh Walet

Werkzaamheden Koningin Julianabrug beginnen naar verwachting half juni

Als alles volgens plan verloopt starten de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug half juni. Dan zal de brug eind september pas weer toegankelijk zijn voor auto- en vrachtverkeer.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden vorig jaar zijn schades aan de aanbruggen van de Koningin Julianabrug ontdekt. Uit onderzoek naar de oorzaak van deze schade is gebleken dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn aan de aanbruggen van de niet-beweegbare delen van de brug. Aan de zijde van de Hooftstraat moeten bovendien herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan de betonconstructies om ervoor te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft. De tijdelijke constructie die is aangebracht kan dan ook verdwijnen.

De gemeente hoopt dat half juni gestart kan worden met de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. Als alles volgens planning verloopt duren de werkzaamheden tot eind september. Het bouwteam verwacht namelijk 12 tot 16 weken nodig te hebben voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Auto- en vrachtverkeer moet omrijden

De werkzaamheden hebben vooral gevolgen voor auto- en vrachtverkeer. Voor auto- en vrachtverkeer wordt de brug afgesloten zodat de werkzaamheden op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden. Het autoverkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Het is de bedoeling dat de brug tijdens de werkzaamheden open blijft voor fietsers en voetgangers. Ook kunnen zij onder de brug door lopen en fietsen. Om dit mogelijk te maken wordt een corridor geplaatst, bestaande uit doorrijcontainers. “Zo blijft het veilig”, geeft de gemeente aan. Op bepaalde momenten tijdens de werkzaamheden wordt de onderdoorgang van de brug in de Hooftstraat kortdurend volledig afgesloten in het kader van veiligheid.

Wat gaat er allemaal gebeuren?

De werkzaamheden vinden vooral plaats aan de oostelijke zijde van de Koningin Julianabrug, bij de onderdoorgang aan de Hooftstraat, de Sportschool en beperkt op het dek boven de basculekelder. Dit is het gedeelte waar het contragewicht van de brug in is weggewerkt.

Ook vinden werkzaamheden plaats aan het noordelijke- en zuidelijke deel van de brug. Aan de westelijke kant van de brug aan de andere kant van de Oude Rijn hoeven geen onderhoudswerkzaamheden te worden uitgevoerd. Er komt wel een extra vangrail langs de rijbaan aan beide kanten van de brug.

De herstelwerkzaamheden aan het vaste betonnen deel van de Koningin Julianabrug bestaan uit:

  • Het tijdelijk demonteren van de leuningen aan de zijkant van de oostelijke kant van de brug. Dit is langs de baan richting de President Kennedylaan.
  • Tijdelijke ondersteuning maken boven de Hooftstraat aan de zuidelijke kant.
  • Het slopen en opnieuw aanbrengen van de betonnen randvelden van de brug aan de noord- en de zuidkant van het oostelijke begin van de brug. Dit gebeurt boven de Sportschool en boven de Hooftstraat.
  • Het vernieuwen van de aansluitingen van het fietspad op het dek boven de bascule kelder.
  • Het vernieuwen van de slijtlagen in het fietspad (noord) en voetpad (noord en zuid).
  • Het weghalen van de tijdelijke ondersteuningen boven de Hooftstraat.
  • Het terugplaatsen van de leuningen aan de zijkant van de het begin van de brug aan de oostkant.
  • Het plaatsen van een vangrail langs de rijbaan voor de oostelijke kant en de westelijke kant. Dit is de baan richting de Prinses Irenelaan.

Informatieavond

De gemeente organiseert voor omwonenden en andere belangstellenden een informatieavond waarin ingegaan wordt op de werkzaamheden. Dit zal plaatsvinden op donderdag 19 mei vanaf 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur) in De Tapperij. Er kunnen dan ook vragen gesteld worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!