IDDS

Werkzaamheden Prins Hendrikstraat lopen uit door archeologische vondst

Automobilisten kunnen nog altijd niet door de Prins Hendrikstraat in Alphen rijden doordat de werkzaamheden uit zijn gelopen. De oorzaak hiervan? De archeologische vondst die op de hoek van de Hoflaan en de Julianastraat werd gedaan: een restant van het Hof van Alfen.

Eind juli zou de Prins Hendrikstraat na enkele maanden afsluiting weer open worden gesteld voor verkeer, maar daar kwam wat vertraging in. Dit kwam door de archeologische vondsten die werden gedaan bij de rioolwerkzaamheden, waarbij een groot stuk muur onder de grond werd aangetroffen. Met enige zekerheid durft Astrid Koekkelkoren, projectleider archeologie bij ingenieurs- en adviesbureau IDDS, te stellen dat het om een restant van het Hof van Alfen gaat.

Een bijgebouw van het Hof van Alfen

Dat het om een restant van het Hof van Alfen ging was echter niet direct duidelijk voor de archeologen. “Op basis van een kadastrale kaart uit de negentiende eeuw bleek dat er op de locatie van de archeologische vondst een woning stond. Maar gezien de dikke muren die werden aangetroffen, leek het niet waarschijnlijk dat het hier om een overblijfsel van de woning ging. Daarom was verder onderzoek nodig”, aldus Koekkelkoren.

Wat speurwerk resulteerde in het vermoeden dat het ging om een restant van het Hof van Alfen. Een mooie vondst volgens Koekkelkoren, want veel restanten zijn al verdwenen onder de grond door werkzaamheden aan kabels, leidingen en het realiseren van nieuwbouw. Specifiek gaat het om één van de vele bijgebouwen die het Hof van Alfen rijk was, een bijgebouw van maar liefst twee meter diep, één meter breed en meer dan vier meter lang.

Het kasteel van Alphen

Maar wat is het Hof van Alfen precies? In de artikelreeks ‘De Heerlijkheid van Alfen’ hebben we hier eerder over gepubliceerd. Een paar eeuwen geleden had Alfen nog een eigen kasteel: het Hof van Alfen. In de dertiende eeuw werd het kasteel voor het eerst genoemd in geschriften en rond 1800 is het door de toenmalige eigenaar Willem Rijnsburger gesloopt.

Door de eeuwen heen is het Hof van Alfen uitgegroeid van een hof op een strategische plek, naar de eerste buitenplaats van Alphen met dienstwoningen, schuren, hooibergen, tuinen, boomgaarden en buitendijks land. Op het terrein waar het kasteel stond werd jaren later de eerste rooms-katholieke kerk sinds de reformatie gebouwd, wat uiteindelijk werd verbouwd en uitgebreid tot een bejaardentehuis.

What’s next?

Op dit moment zijn archeologen nog druk bezig met het onderzoeken van de archeologische vondst, zo laat Koekkelkoren desgevraagd weten. Pas na dit onderzoek is met 100 procent zekerheid vast te stellen dat het om een bijgebouw van het Hof van Alfen gaat.

En automobilisten die graag weer door de Prins Hendrikstraat willen rijden? Die moeten nog heel even geduld hebben. Naar verwachting duurt het nog ongeveer twee weken voordat de werkzaamheden in de Prins Hendrikstraat zijn afgerond. Daarna kunnen automobilisten weer door de straat rijden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.